30.09.2012

Materialister, listen up

Kan noen fortelle meg hvorfor det skal være så innmari kult å snakke om hva for nytt butikker har inne, hvor mye godterier man kan kjøpe på én dag og hvor mange plagg man klarer å ha på seg i løpet av noen få dager? Vil vi lære dagens ungdom at det er kult å være materialistisk? Er vi så avhengige av denne sinnsykt unødvendige luksusen?

Untitled

Hadde det vært opp til meg, så hadde folk vært flinkere til å spare. Det betyr jo at man ikke har bruk for alle disse pengene som flyter gjennom butikk-kjedene. Da har man også råd til å dele med de som ikke har det like godt. Tenk om alle hadde gitt noen skarve ti-kroninger i året - det hadde blitt mye i mengden og lengden! Men det er bare sine egne tanker man kan gjøre noe med; Det ligger i sinnet. (Selv om man også må legge mye av skylda på samfunnet.)

Pengeforbruk henger desverre tett opp mot forbruk. Jo mer du kjøper, jo værre er det for miljøet. Vet dere hvor mye avfall som tilføres miljøet for at en skal få en liten, lett telefon? Faktisk på rundt 75 kg! Tenk på all emballasjen som finnes på alle matvarer og elektroniske varer vi kjøper. Plastikk, som aldri vil kunne gjenvinnes eller brytes ned i miljøet. Gjenbruk - for en smart oppfinnelse!


Hvorfor trenger ei gjennomsnittlig jente så himla mange bukser, gensre, topper og t-skjorter? Selv har jeg sånn cirka ti bukser, og det er jo egentlig sykt mange om man tenker seg om - og jeg har FÅ bukser, både til jente og til ungdom å være! Også skal man da vaske alle disse klærne etter å ha brukt dem noen få timer. Det gir ikke mening!! Kan jeg ikke kjøpe (eller få??) meg ei brukt bukse neste gang, kanskje? Kanskje det....


Jeg ønsker meg jo forresten geiter-til-Afrika i julegave i år. Har blitt lovet to allerede. Trenger tross alt ikke alle duppeditter som jeg ellers ville fått. Lipgloss, sære deodoranter og shampooer jeg aldri vil bruke. Det koster andre penger samtidig som det forurenser miljøet og blir liggende og ta plass på rommet mitt. Jeg blir faktisk utrolig-superduperglad for ei geit som sendes til Afrika! Eller et tre. Eller no' sånt. For lykke kommer ikke i materialistisk format. Ikke i mitt liv. Ikke skikkelig lykke - bare overfladisk-lykke.
/Bildene er linket

39 kommentarer:

 1. kjempebrainnlegg, som alltid! Jeg er litt for materialistisk ja, desverre. MEN jeg er obs på det, og begrenser meg så godt som jeg kan. Jeg kjøper sjeldent klær og andre slike ting, men jeg er nok litt opphengt i å ha en ny mobil f.eks. Jeg jobber med saken, og håper å bli bedre!

  SvarSlett
 2. JA! Sånn tenker jeg også :) Orker ikke ha masse klær, selv om jeg er litt svak for parfyme da.. Men du vet jo, jeg eier nesten ingenting nå lenger. alt får plass i en koffert og en veske.

  Når jeg og Jamal endelig finner stedet vi vil bo, skal det også gå i brukte møbler, klær og annet brukt. Det eneste som er verdt å bruke penger på, er en god madrass ;) hehe..

  Lykken finnes innvendig.

  SvarSlett
 3. Kjempe fint og reflektert innlegg! Jeg trenger noen sånne oppvåkninger iblant!:)

  SvarSlett
 4. Du er veldig bevisst du Siv, det er bra med sånn innstilling. Du minner meg mye om meg selv når jeg var yngre. Jeg er nok sånn ennå, men man blir på en rar måte litt sløvere med årene. Men jeg er fremdeles veldig engasjert på mange måter, bare ikke på SAMME måte, om du skjønner :-) Men stå på! Jeg har vel ca 10 bukser jeg også når jeg begynner å kikke i skapene, og er slett ikke flink nok med søppelsortering. Men her er jeg på gli.. en venninne som maser litt på meg nå. Problemet er at det er så dårlig tilrettelagt for det her i området faktisk. Men nok unnskyldninger, skal jobbe med DEN saken hvertfall :-) Er godt med noen som minner oss om litt sånt ja ;-) Tenkte jeg skulle fortelle at jeg heter Solfrid, men holder meg mest til Frodith på bloggen, synes greit med et alias på bloggen min :-)

  SvarSlett
 5. Så bra at du skriver om dette! Slik tenker jeg også i blant, men glemmer det selv noen ganger.. Jeg er opptatt av klær, men kjøper ikke kun nye klær, men også klær fra loppemarkeder/2.hand-butikker for å hjelpe miljøet! :) Dette er kanskje ikke så mye for andre, men for meg betyr det en del!

  ps. Jeg er ikke så flink til å kommentere på blogger for tiden, men vit at jeg leser innleggene dine! :D

  xx

  SvarSlett
 6. Jeg har faktisk ikke shoppa på maange mange måneder, og det føles godt! :D For jeg vet at jeg ikke trenger noe nytt akkurat nå:)

  SvarSlett
 7. Skapet mitt er stappfullt etter alt for mye handling i polen, fordi det var så billig der. Så istedefor å kjøpe en dyr genser til 500,-, kjøpte jeg 5 billige gensere til 100,- hver. Så på en måte hadde vi spart miljøet en del viss vi hadde kjøpt dyrere, men mindre klær. (Ikke misforstå da, jeg mener ikke at vi bare ska kjøpe dyre klær, men man kjøper nok færre ting jo dyrere de blir)

  På juleballet i år kjøper nok di fleste ny kjole, men jeg skal faktisk bruke en 3 år gammel kjole jeg gravde fram fra skape :)

  SvarSlett
 8. Geiter er kjempeflotte julegaver! Jeg kjøpte noen et år og det ble veldig godt mottatt :-)

  SvarSlett
 9. I know. Selvom at jeg ikke var født da han døde, så er det trist og vondt for mitt favorittband å se det skje med kompisen deres :(

  SvarSlett
 10. For en bra tekst! Det er jo SÅ sant, men samtidig så tenker vi ikke over det til vanlig. Jeg er ikke den personen som er sånn typisk miljøbevisst, men man kan samtidig ikke bare la helt være å bry seg heller. Som du sier har alle litt penger som man kan bruke til å støtte gode saker, men allikevel er det mange som ikke gjør det allikevel. Vi er for egoistiske...
  SV; hehe, ja kanskje ikke så rart du trodde det da, men var rett og slett i mangel på andre ...

  SvarSlett
 11. veldig bra skrevet!
  Rart hvor mye vi må ha.. selv om vi har ganske mye! Verden har blitt et rart sted!
  likte bildene du har brukt :D

  SvarSlett
 12. Absolutt noke å tenkje på.

  Og ein treng verkeleg ikkje so mange kle, det er sant! Eg har fire kvardagsbukser (to av dei er framleis nye og fine nok til å bruke til litt fint òg), og det er passeleg mange. Trur nok at litt av kluet med å ikkje kjøpe so masse kle er å tenkje garderobe. Det sparer ein for utruleg mange unødvendige kle og bomkjøp! Og fint om ein ser i bruktbutikkar eller t.d. besteforeldre og foreldre sine klesskåp før ein går ut i butikk-kjedane.

  SvarSlett
 13. Eg er veldig glad i gamle ring og Fretex, men eg må innrømme at eg ikkje har kjøpt så mange kler der endå.

  Eg har eit eldre søskenbarn som gir meg dei kledda ho ikkje vil ha lenger og eg har brukt dei så mykje at eg må snart kaste dei (eller sy ting av dei)

  SvarSlett
 14. Helt sant! Jeg, har faktisk ikke så mange klær! Jeg har to vanlige jeans! Jeg har et par topper og en del gensre. Thats it. Jeg orker ikke å kjøpe mye av alt. Heldigvis har jeg endret meg å handler mer bevisst nå. Det er kjøpegalskap over alt! Virkelig! Nå har jeg faktisk begynt å spare seriøst og må si det er deilig å ha penger på konto! Jeg elsker å gå på loppis eller bruktbutikker.. :) Man finner mye fint der. Trenger ikke å være det nyeste av det nyeste. Jeg er så glad for at tingene ikke eier meg lengre og klarer å se mere fritt.

  SvarSlett
 15. SV: Jeg også :) Digger det, Siv :D

  SvarSlett
 16. Nok et bra innlegg fra deg, Siv :-) Jeg kan jo ikke si at jeg tenker 100 % likt rundt materialismen, men jeg tror absolutt ikke at man kan kjøpe seg lykke for penger :-) Men jeg blir ofte glad når jeg får kjøpt meg ting jeg har spart opp penger til osv :-)

  Sv: Jess, det øverste og nederste er fra Edinburgh. Var virkelig en flott flott by. Skal tilbake for å si det sånn :-)
  Plasseringen til slottet var helt syk! Love it love it. Kort om storyline er at man kan gjøre nesten alt man vil innenfor et fag eller flere fag. Det vi gjorde sammen med Steve Bell var å lage hus, mennesker som bodde i det også skulle vi lage personligheter til menneskene + relasjoner mellom de som bodde i samme hus. Så ble de plassert i et nabolag der det skulle komme en ny familie eller evt skulle man tenke seg på gode og negative ting som kunne skje mellom naboene. Det gikk veldig på empati, gode relasjoner, personlige egenskaper osv. Det er viktig med nøkkelspørsmål i storyline. Dvs at man stille spørsmål til evt sitasjoner som kan skje i nabolaget osv :-) Kort fortalt. Mulig jeg lager et innlegg om akkurat den storylinen vi hadde med Steve Bell ;)

  SvarSlett
 17. Man kan helt klart ikke kjøpe lykke for penger, men jeg mener fortsatt at man må få lov til å shoppe når man vil det :) Det betyr jo ikke at man ikke støtter en god sak i ny og ne. Eller at man ikke er Plan fadder. For jeg er både Plan fadder og glad i shopping ;)

  SvarSlett
 18. Jeg har aldri skjønt hva som er vitsen med å ha en haug med sko og masse klær. Kanskje er det fordi jeg ikke har interessen av det og hater shopping, men jeg ser ikke helt poenget med det. Selv har jeg bare akkurat det jeg trenger og kjøper meg sjelden noe nytt hvis jeg ikke trenger det:) Jeg er fadder og medlem av blåkors. Synes det i stede er bedre å sende litt penger til plan og blåkors, enn å bruke en haug på unødvendige ting:)

  SvarSlett
 19. Flott med en slik innstillig og jeg prøver å tenke mer slikt. Mange spør meg hvordan jeg klarer å kjøpe og være oppdatert på moten når det kommer til å ha penger. Man kan være glad i mote, og likevel være miljøvennlig og spare.

  Slik gjør jeg det:
  * Masse av klærne mine er kjøpt brukt. Jeg kjøper for eksempel klær fra bloggere, venniner, familie osv. Merker at de fleste klærne mine begynner å bli secondhand faktisk.
  * Kjøper på salg. Her er jeg ganske flink, men man kan lett miste styringen på salg. Handler om å ha tungen rett i munnen.

  * Rydde i skapet ofte, og er det noe man ikke bruker. Gi det bort til noen som trenger det!

  Det er veldig mange som er materialistisk når det kommer til sminke og klær, men skal man være det- så kan man i alle fall bry seg om miljøet! Slikt som å for eksempel kjøpe dyrevennlig sminke og klesplagg som ikke er laget av ekte pels. Mange av vennene mine kan faktisk mene at jeg er litt rar som gidder å bry meg om alt dette. De synes det er et ork å tenke på om sminken er dyrevennlig, om å kjøpe secondhand osv. Alt "strevet" er verdt det når du tenker på hvor mye du gjør for samfunnet!

  Jeg er veldig glad i dyr, og av den grunn vurderer jeg meg å melde meg inn som medlem av Dyrebeskyttelsen i Trondheim :) Muligens blir jeg medlem av Amnesty også, for det hadde vært noe :D Da blir i alle fall pengene brukt nyttig.

  SvarSlett
 20. så bra skrevet! du er så flink og snill. og det er så mye sant i det du skriver!

  SvarSlett
 21. sv: jeg antar det er bra å ha mye å holde på med slik at man ikke mister fokuset i hverdagen :) Og du har jo litt å holde på med fremover husker jeg rett! Antar jeg selv ikke er like god på å fokusere. Faller lett litt ut haha.

  Enig i at man kjøper litt unødvendig mye greier. Vet ikke åssen det er hos deg, men hos oss er matskapene på kjøkkenet det perfekte eksempelet! Hei, jeg har faktisk fått en geit til jul en gang, haha. Ble litt forundra med en gang, for jeg hadde jo ikke hørt om sånn gave før og så pakket jeg opp liksom "Gratulerer! Du har fått en geit i gave!" - okey? Haha, men genialt da :)

  SvarSlett
 22. Igjen, veldig kloke ord du kommer med Siv. Jeg skjønner så altfor godt hva du mener, men jeg er på en måte litt sånn selv. Jeg liker å kjøpe klær, men det er vell fordi jeg er interessert i mote, og da velger jeg også å blogge om det. Derfor liker jeg å ha mange klær så jeg kan mikse dem på så mange gøye nye metoder, men jeg kunne like så gjerne kjøpt alle klærene mine på fretex! Elsker den vintage stilen, å jeg hadde ikke hatt noe i mot det, men en typisk rosablogger kommer jeg nok aldri til å bli. Extentions, sol og pushup-bh er virkelig ikke noe for meg. Selv har jeg cirka 12 bukser, men bruker bare 5 av dem, og to av disse er til skjeldnere bruk så det blir tre bukser i uka hver dag, menmen, det bryr jeg meg ikke særlig om :-) Men du har rett i at mange kan fokusere altfor mye på det materalistiske!

  SvarSlett
 23. Det er derfor jeg alltid kommer med en konkret ønskeliste. Jeg blir stresset av å ha for mye unødvendig på i livet mitt, men kan nok si at jeg har mye som ikke er like viktig som andre ting. Men hei, over 50% av skapet mitt er enten klær jeg lager selv eller fra loppemarked. Så jeg føler meg ikke så alt for skyldig.

  SvarSlett
 24. jeg er så enig, så enig! det å dra til austalia med kun en koffert har vært litt en utfordring for meg. jeg har aldri vært den som har hatt mest klær, men når jeg drog hit, selv om jeg bare har tre bukser har jeg vært fast bestemt på at jeg TRENGER ikke nye bukser bare fordi jeg har lyst på fler og mer variasjon. så jeg har fremdeles bare tre bukser, og nå skal jeg kutte av beina på den ene for å få shorts, men jeg nekter å kjøpe flere bukser likevel (men det er mest fordi det begynner å være oppimot 30 grader her hver dag, så jeg tror ikke jeg kommer til å bruke så mye bukse framover :P ). uansett er jeg veldig enig med deg, i at det burde ikke være kult å være materialistisk, og jeg liker at du tar opp dette! du er bra!

  SvarSlett
 25. Helt enig. Derfor syntes jeg det er vanskelig å ønske meg noe, for jeg har jo egentlig alt jeg trenger. Tenk alle de menneskene som akkurat har oppdatert sin fullt brukbare mobiltelefon bare fordi det kom en ny modell til mange tusen kroner!

  SvarSlett
 26. Jeg er ikke så materialistisk som de verste av toppbloggerne, men heller ikke så flink som deg. Det skal sies at jeg er blitt mindre materialistisk med årene, tror jeg. Bryr meg litt mindre :P
  Du skulle egentlig vært kjent av alle kun for å spre holdninger :D

  SvarSlett
 27. Word! Altså vanlige folk bruker mye penger på tull, men de som virkelig burde høre det er de styrtrike, de med 12 dasser på hytta som har minst 4 biler i garasjen.

  SvarSlett
 28. Amen, du er kul Siv!

  Jeg har faktisk bare tre bukser, TRE bukser! (pluss to løpetights)

  SvarSlett
 29. Materialistisk lykke er kortvarig lykke. Penger til Afrika kan redde et helt liv og skape livslykke.

  SvarSlett
 30. I wholeheartedly concur, sistah! Dessverre lever vi i et føkka samfunn.. ja, du vet jo hva jeg mener om samfunnet vårt. Kanskje derfor jeg ikke skriver så mye om sånt lenger. Blir helt forstyrra. Men gøy å lese tankene dine!

  SvarSlett
 31. Så sant, så sant!
  Jeg får litt vondt i hodet når jeg ser på alle disse stappfulle kjøpesentrene, med butikker fulle av mennesker som har hendene så fulle av ting de så gjerne vil ha med seg hjem at de nesten ikke ser hvor de går.
  Det er litt komisk.. Litt ironisk, men aller mest tragisk.

  Jeg kan stolt fortelle at jeg støtter Amnesty International - det var i grunnen fordi den mannen på gata som snakket til meg ikke ville ti stille, han begynte å følge etter meg til slutt. Også kan jeg ikke å si nei da. Men uansett, det er for en god sak!
  Jeg er også WWF-fadder og gir min støtte til tigerne.

  Liker jo å tro at jeg ikke er så materialistisk av meg.. Jeg er ikke så veldig opptatt av duppeditter og "kule" ting. Det er jo faktisk sånn at 3/4 av alt jeg eier kommer fra Fretex, gaver eller arveting.
  Men, så er jeg vel onkel Skrue's usynlige tvilling, så det at jeg er så grådig kommer vel ut til det positive på akkurat det ;)

  SvarSlett
 32. Du er så tvers igjennom god Siv, skulle ønske jeg var mer som deg.. <3

  SvarSlett
 33. Åh, jeg er så enig! Kjøpte en olabukse i forrige uke - det var den første olabuksa jeg har kjøpt på fire år. Jeg tar godt vare på klærne mine og føler rett og slett ikke behov for det nyeste av det nye hele tiden. Jeg digger også gjenbruk! Jeg jobber på The Body Shop og elsker verdiene vi har overfor miljøet og menneskeheten, samt dyr. Bæreposene er av resirkulert papir, og til og med flaskene er resikulerbar plastikk - samt at innholdet ikke har miljøgifter i seg som mange andre shampoer og såper har. Vi har også stodig kampanjer som støtter små organisasjoner som ikke alle har hørt om. Siden The Body Shop startet på 80tallet har de støttet over 2500 organisasjoner verden over.

  SvarSlett
 34. På VGS bor de fleste hjemme og slipper å betale særlig mange utgifter. Da blir det fort til at penger brukes på overflødige ting - uten at det får noen konskvenser annet enn at man kanskje blakker seg og må vente med å kjøpe flere ting en stund. Det jeg opplevde som utflyttet student, er at jeg aldri har hatt så mye penger mellom hendene før, men at jeg heller aldri hatt så dårlig råd til å shoppe. De snaue 7000 kr man får i måneden virket først mye, men så skjønner man at 3000 kr går til husleie, 2000 kr går til mat, 1000 kr på trening og transport, 300 kr i mobil - så sitter man igjen med et beløp man helst ikke vil sløse bort på tull. Terskelen for å kjøpe noe nytt blir straks mye høyere når du har mange utgifter å dekke.

  Julegaver er også ganske problematisk, man får ofte litt tilfeldige ting som man kanskje ikke ønsker seg eller kanskje ikke engang liker. Så må man evt. bytte og styre. Det er jo veldig tullete at så mye penger brukes på gaver som ikke er spesielt gjennomtenkte - det viktigste for mange er å ha noe å gi. Jeg synes det skal være lov å ønske seg fine ting til jul, men det bør være noe du virkelig vil bruke og sette pris, og man må være flink til å formidle disse ønskene til slektninger slik at de slipper å kjøpe noe tilfeldig og muligens upassende. Dessuten er å gi opplevelser i gave undervurdert.

  SvarSlett
 35. Ekkelt det første bildet da :P Jeg er helt enig med deg, samtidig elsker jeg å shoppe. Men prøøøver å begrense meg!

  SvarSlett
 36. Sara Søreng3/10/12 6:52 p.m.

  Du e så god Siv, og så fornuftig!<3

  SvarSlett
 37. Dette er så sant!! Dette temaet irriterer meg litt innimellom.. Tenk så mye unødvendig vi som bor i Norge kjøper bare fordi vi har penger til det. OG tenkt så mye kult man kan kjøpe brukt! Det er så mye vi ikke tenker over.

  SvarSlett
 38. Du er unik. Dette er så utrolig gode ord - og får en til å tenke seg om. Jeg er en ting midt i mellom tror jeg - jeg er glad i nye ting, men jeg liker samtidig å spare.

  SvarSlett