01.10.2012

Deprimerende latsabber

Vet dere hva som gjør meg supertrist og provosert? Hvor late og egoistiske ungdommer er nå. Iallfall tendensene jeg ser på min egen skole. Det er OD jeg tenker på. Operasjon Dagsverk, der man kan jobbe en hel skoledag og tjene 400 kroner til årets aksjon. En aksjon som kan hjelpe 25 000 kastesløse ungdom i Nepal til å få seg et års skoleutdanning. Ja, for det må jo være egosentrisme som driver så mange til å si nei til å gi noen timer av sin dag - til å hjelpe en annen ungdom ut av elendighet?Jeg skal ikke gre all ungdom under én og samme kam. Klassen min, for eksempel, de er superflinke. De gjør meg glad. 74% av 27 stykker sa ja til å jobbe på OD. Om hele skolen hadde hatt en ja-prosent på 74%, ville vi som vil hjelpe, fått hjelpe. Men når de fleste sier nei, er det ikke hensiktsmessig å sette av en hel dag til OD. Og det gjør meg trist. Jeg har lyst til å tro at elever sier nei fordi de ikke vet hva disse hardt arbeidede pengene går til. Derfor skal jeg dele med dere hva pengene fra årets aksjon går til.

OD har som formål å hjelpe ungdommer i dårligere stilte deler av verden, til å få sin rett til utdanning. Ungdom hjelper ungdom. I år kan en kasteløs ungdom i Nepal gå på skole et helt år, om tre stykker i Norge jobber inn 400 kroner. Et helt år! Personen kan lære å lese, skrive, få et grunnlag for å få seg jobb. Han eller hun kan lære om likestilling, seksualitet og helse. Alt det som vi tar for gitt, vet ikke de om en gang. Om alle jobber noen timer hver, kan det gjør et helt livs forskjell.Jeg håper at flest mulig sier ja til OD. Det skjærer meg så langt ned i hjertet når nei-ene ruller etter hverandre, at tårene ikke kan stoppes. De fleste kjenner kanskje ikke til en sånn følelse - en ild som brenner i dypet av skrotten - men jeg er sikker på at verden kunne blitt mye bedre om alle lette etter den følelsen. Iallfall prøve å late som om de har et engasjement. Ta den rette avgjørelsen - Gjør det som er best for flest mulig. (Ps. Dere som er sjuke og ikke kan hjelpe - denne er ikke rettet mot dere. Dere har andre måter å hjelpe på, det er jeg sikker på!!) Se mer om årets aksjon, om OD, årets film eller om alternativt dagsverk på OD.no
/Alle bilder er linket

46 kommentarer:

 1. Vi har ikke OD eller lignende på skolen min, men jeg tror jeg hadde sagt ja viss vi hadde hatt :)

  SvarSlett
 2. Du e så god du, Siv! Snill og omtenksom! Og du e flink som står på for OD! ææææ bare kødda med dæ ista altså! ;-)

  og æ skal selvfølgelig være med på OD! Vi leve i et rikt land, og har råd til å gi bort 400 kr. Dessuten, e det ikke vi som gir de pengan, vi jobbe for de pengan! Og det e en god jobb å gjøre :)

  SvarSlett
 3. Snille siv! Æ ville vært med vess det hadde blitt :D

  SvarSlett
 4. E veldig enig med dæ, at sia det går til en så bra sak burde alle gi ei hjelpanes hand! men e jo ikke sikkert at folk sei nei fordi di ikke gidd, værtfall ikke alle.. kan jo hende det e andre grunna vi ikke veit om :) men ikke veit æ! Bra skrevve, Siv! :)

  SvarSlett
 5. vettu, jeg er så sjukt enig med deg. synes det er altfor lite tak i "dagens ungdom". altfor mye innesitting og visning bort forran tv-skjermen nå for tiden! provoserer meg også. et viktig tema du tar opp :)

  SvarSlett
 6. Jeg trodde det var obligatorisk å stille opp??

  SvarSlett
 7. Tror det var 200 kr da jeg gikk på vgs, kanskje 300 kr og da betalte jeg det heller ut av egen lomme og tok en fridag enn å ikke gjøre noe. Det ene året jobbet jeg, men syntes det var drøyt at jeg faktisk jobbet seks timer for 200 kr, så årene etter tok jeg det bare fra penger jeg tjente en annen dag på deltidsjobben min :) Alle som kan burde virkelig ta ett lite tak, vi som har det så godt :)

  SvarSlett
 8. Jeg sier det samme som Ida Sundae, jeg har alltid "måttet" stille opp.. Som oftest jobbet jeg ikke, bare ga 400 kr (eller hva enn vi måtte tjene opp det året) Det skader ingen å gi litt av lommepengene/lønnen/stipendet!

  SvarSlett
 9. Stå på Siv

  SvarSlett
 10. Det skulle vært obligatorisk etter min mening! Likevel bør ungdom forstå betydningen av en slik viktig dag. Man tenker rett og slett for mye på seg selv, og det er grusomt. De fleste på skolen min sier faktisk ja til OD, og det synes jeg er supert :D Tror faktisk alle i klassen min har deltatt absolutt hvert år, og det er flott når man tenker på at vi var 20 vg1 og vg2, mens på vg3 blir vi 30 som sier ja :D Tror nok alle kommer til å si ja denne gangen også, hehe ;D


  SvarSlett
 11. OD er så flott! Da jeg enda satt på skolebenken, så jeg gjerne at det var mer enn bare én gang i året.

  Ikke bare støtter man en veldig god sak, men bedrifter får sjansen til å fremstå som god og unge mennesker får prøvd seg på forskjellige ting i arbeidslivet og får med seg attester videre - noe som er så utrolig viktig når man skal ut på jobbjakt på ordentlig.
  Og det som er så bra med at det bare er én dag i gangen, er at hvis man ikke liker det så krysser man det bare av lista for å prøve noe nytt senere.
  Det er en vinn-vinn situasjon for alle parter spør du meg!

  Det hjelper så fint lite å være et av verdens rikeste land om man ikke deler noe av den rikdommen med andre mennesker.
  Selvfølgelig er det ting i landet vårt som sårt kunne trengt en hjelpende hånd, men det hjelper heller ikke når de menneskene med all makta bestemmer seg for å bruke det på noe annet, noe som er relativt meningsløst i forhold.

  Jeg sier JA til OD! :)

  SvarSlett
 12. uffda, så kjedelig! jeg husker jeg likte de dagene jeg, der jeg følte jeg gjorde noe nyttig. Selv om det betydde at jeg måtte bruke en hel dag hjemme med vaksing av både kjøkkenskaper, bad, og hyller og gulv og hele huset omtrent. Godt å kunne bidra! Jeg opprettet faktisk eg eget slikt prosjekt på skolen min, sammen med en vennegjeng - der vi bakte kaker som vi solgte til elevene. Samlet inn en 13-17 000 iløpet av tiden vi drev på med det - men det krevde endel av oss, så siste året på vgs måtte vi gi oss.

  SvarSlett
 13. Dumt at det ikke ble noe av, og at så mange sa nei :-( Er nok fordi de ikke skjønner hvor mye timene deres faktisk kan hjelpe andre! Jeg jobber gladelig når det var slike ting på skolen, synd det ikke er obligatorisk..

  SvarSlett
 14. Faen ta "ungdomma" i dag altså, æ bi så FRUSTRERT. Sånn, da sa jeg det. Hahah! Er så enig så enig med deg. OD er fantastisk!! Å kjære vakre Norge og alle ungdommene som bor i landet vårt, HVOR slitsomt er det å jobbe åtte timer EN dag for å få 400 kroner som kan gi skolegang et helt ÅR for noen andre????? Herregud. Say no more.

  SvarSlett
 15. OD er kjempe fint og det er trist at "dagens ungdom" ikke gidder så mye. Eller enkelte , vil ikke gre alle under en kam. Husker jeg alltid jobbet når det var OD dager på skolen gjennom de årene jeg gikk på ungdomsskolen og vgs:)

  SvarSlett
 16. Bra du sier ifra for en god sak! Husker selv jeg satt i en bokhandel og priset nips i flere timer:)

  SvarSlett
 17. fint. hoppas det går bra för er! älskar din header förresten.

  SvarSlett
 18. Helt enig med deg. Synes det er litt skremmende hvor likegyldige og late mange av dagens ungdom er. Ikke alle selvfølgelig..men skremmende mange. Og jeg får helt vondt inni meg når jeg hører unge mennesker ikke gidder jobbe for de skal nave...hva har skjedd med dette samfunnet tenker jeg da.

  SvarSlett
 19. Jo er egentlig ginger, men har arvet håret til pappa... så begynner å bli lysblond -.- utrolig surt...

  SvarSlett
 20. For oss på ung.skole og VGS var det obligatorisk var OD obligatorisk. Dvs skolen la seg ikke i hvordan du fikk tak i pengene, så lenge man gav en minstesum som var på 3-400 kr. Det var en del som tok dagen fri og brukte sine egne penger på å gi - men gav det gjorde vi altså! Slik burde det vært på alle skoler. Jeg blir umåtelig skuffet av folk som ikke kan ofre hverken tid eller penger for å gjøre noe fint for andre som trenger det mer! Masse lykke til Siv - du er til stor inspirasjon!

  SvarSlett
 21. Haha, vi fikk faktisk ikke lov til å velge, vi måtte jobbe :) Var jo noen som ville "jobbe hjemme" men som heller bare betalte.

  SvarSlett
 22. Helt enig i det med OD-dagen ;) Hadde mange som bare betalte inn pengene og tok seg fridag den dagen. :)

  SvarSlett
 23. awiii, såå koselig å høre fra deg, igjen :-D trodde jeg hadde mistet alle de trofaste, men du er jo der enda :-D ihi! morsomt!!

  so indeed, jeg skaffet meg jobb HVERT år! alt fra å jobbe som ryddehjelp i en butikk til å vaske ned hele huset for mamma og pappa! latterlige, bortskjemte rumper, er det mange er!

  SvarSlett
 24. Så enig med deg!! Jeg skal stille opp på OD dagen når den tid kommer, det er sikkert :)

  SvarSlett
 25. Når jeg gikk på skolen hadde vi ikke noe valg... o.0
  Men er ganske sikker på at alle likte OD for da slapp vi jo en skoledag! Skjønner ikke hva de på skolen din tenker med :p

  SvarSlett
 26. OD er flott :D Folk som ikke deltar på det er late, så enkelt er det. Det du ofrer er så lite i forhold til hvor mye noen andre tjener :)

  SvarSlett
 27. For et innlegg, du får sagt det du Siv! :)

  SvarSlett
 28. Er det lov å nekte å gi penger? Det var kanskje mulighet for å gå på skolen den dagen istedet, men jeg kan ikke huske at det var noen som ville det. Jeg vet det er mange som ga minimumsbeløpet og tok dagen fri, det er ikke å jobbe, men det er i det minste et bidrag. Selv endte jeg ofte med å jobbe hjemme, men det er jo deilig for foreldre å komme til et flunkende rent hus og en ferdigtrimmet hund, samtidig som at pengene går til en god sak.

  Jeg husker det var en del i media om elever som stakk av med OD-overskuddet fra f.eks. kakesalg - ga minimumsbeløpet og beholdt resten selv. Dét er så uspiselig, man kan ikke reklamere for at pengene går til en god sak og stikke dem i egen lomme.

  SvarSlett
 29. SV - En primer til øynene får sminken til å holde hele dagen, og den forsterker i tillegg fargen :)

  SvarSlett
 30. Det er viktig at skolene har slike opplegg, man får så mye utav det! Og man lærer om andre mennesker ikke minst. De som ikke er med går virkelig glipp av noe.

  SvarSlett
 31. Igjen tar du opp gode, viktige saker. Bra, Siv! Det er jo utrolig bra at skolene er villige til å sette av en dag til dette, og da burde jo elevene hoppe på den sjangsen til å jobbe for å hjelpe noen andre, det er jo bare for noen få timer! Håper noen får seg en liten oppvekker av posten din. Det er trist å lese at så få er villige til å delta i OD at det ender opp med å ikke bli arrangert..

  Sv: nei vi snakka ikke med skuespillere. etter at de hadde filma scena kunne man faktisk ta bilde med de og sånn, men det var vi ikke interesserte nok til å stå i kø til, så da gikk vi til bilen og kjørte videre i stedet :)

  SvarSlett
 32. Noen ganger kan det kjennes ganske håpløst, man kan nesten miste troen på sin egen generasjon - men vinden snur nok, og sola dukker nok frem igjen, og jeg håper at mange flere velger å anledningen til å gjøre verden til et litt bedre sted.

  SvarSlett
 33. Huff, skjønner hva du mener! Husker selv da vi hadde OD at jeg ikke var noe fan av det, selvom det var deilig å få litt variasjon i hverdagen. Tenkte liksom aldri skikkelig over hva pengene egentlig gikk til. Men det er en viktig sak og jeg syns det er bra at ungdommer får muligheten til å tjene inn penger til en god sak!
  SV; Takk, Siv! :D

  SvarSlett
 34. Virker som det er mye frustrasjon ute å går hos deg for tida. Ting har forandra seg siden jeg var ung. Mener det var 100,- som gjalt og det var ikke et valg. Det var nok alltids noen som ikke gadd og så vitsen da heller desverre, slik vil det nok alltid bli

  SvarSlett
 35. Jeg tror mange har problemer med å se for seg livet til et menneske som verken har råd til skolegang, mat og andre nødvendigheter - som vi i Norge tar for gitt. Veldig bra at du opplyser om en så viktig sak :-)

  SvarSlett
 36. Eg var alltid med på OD når eg var yngre - kjempe bra tiltak, det skulle ikkje vært lov og sagt nei (med mindre ein ikkje kan då sjølvsagt.)

  SvarSlett
 37. Jeg husker jeg betalte 400 kroner for å få en ekstra fridag da det var OD-dag da jeg gikk VGS. Men samtidig synes jeg å huske at OD-uka var en av de mest irriterende dagene på skolen hvert år. Så mye mas. Men jeg betalte jo de pengene, så er vel ikke en så forferdelig person..

  SvarSlett
 38. Håper du når ut til dem som trenger det.
  At engasjementet ikke er større skyldes vel ikke bare elevene? Folk er vant med å bli oppvartet og underholdt hele tiden, men følger de ansvarlige for OD opp eller er fremstillingen av OD treg og gammeldags?

  SvarSlett
 39. Egentlig ganske utrolig at de ikke gidder, men sånn er altså noen. Trodde det var sånn at de fleste gadd for å slippe skolen.. Og vi pleide være veldig kreative på hva vi skulle gjøre også. Sang og spilte etc. Hva skal du gjøre? Jeg fremdeles i Bergen frem til i kveld, men tidlig oppe og blogger litt.

  SvarSlett
 40. Hm, følte meg bittelitt truffet.. For mange år siden betalte jeg selv inn beløpet, av mine egne slunkne lommer, for å få en etterlengtet fridag og fordi det ikke var noen jeg kunne spørre (kjente ingen på stedet). Istedet dro jeg hjem til mine foreldre og hjalp til hjemme. Og de fikk se en datter som var savnet.


  Noe helt annet: Jeg har nominert deg til Gulrot Awarden min... Og jeg trenger flere nominerte.. Har du forslag? http://www.egedenne.com/p/berta-carrot-award.html

  SvarSlett
 41. Iiish. Så trist. Men.. så det er slik at flertallet på hele skolen kan bestemme om det blir OD-dag eller ikke? Er det virkelig sånn det har blitt nå? Vi hadde OD-dag uansett, husker jeg. Det var fint. Og en herlig dag med litt avkobling fra skolearbeid - arbeid og leker for u-land sin skyld.
  Vi hadde en del av de der "jammen.. hva om jeg ikke vil være med å arbeide da? Jeg gidder ikke bruke min tid på å gi personer jeg ikke kjenner penger!!" (yes, true story og omtrent nesten nøyaktig sitert).
  Men da er verden heldig som har slike som deg, Siv. Og veldig mange andre personer som driver med omsorgsarbeid.
  Og jeg er overbesivt om at hadde det vært flest onde personer i verden - så hadde den nå vært svart og tom for liv. Jeg tror vi er flertallet som vil verden og personer godt - og kanskje vil ting komme seg, saaaakte men sikkert. Håper, håper, håper.

  SvarSlett
 42. Åh, jeg satt i FS i EO i fjor, og var derfor mye borti Operasjon Dagsverk (og har møtt Mio (eller Steffen) et par ganger - han på det nederste bildet ditt et par ganger (han er superhyggelig - som de fleste OD'ere er). Vi stemte faktisk fram dette forslaget på elevtinget i fjor (Elevtinget - det største møtet til Eo bestemmer hvilket av 3 prosjekter som OD skal jobbe med)! Det vi gjorde i fjor var at vi holdt foredrag og sånt på skoler om hvorfor man burde jobbe, hva som skjedde og ja.. de fleste har jobbet!

  Jeg er virkelig helt enig med deg - hvordan kan folk IKKE jobbe? Man har en hel dag hvor det er langt opp til at man skal kunne hjelpe andre også klarer de ikke å lette på ræva litt en gang? Herrejesus. Jeg velger å tro at det handler mer om mangel på kunnskap om forholdene og hva OD egentlig gjør som er grunnen til at over halvparten (!) på skolen din sier nei. Hvem kan liksom si nei til "Kan du vær-så-snill å bidra litt?". Jeg håper forresten de kjører samme opplegg på skolen din, som på min om man ikke er med - en OD-dag. Det vil si at man ikke tjener noenting på å si "nei", men at man iallefall får bedre forståelse og kanskje... angrer litt :)Hvis ikke, er det iallefall noe å foreslå for elevrådet :)

  Jeg ser at dette ble mye systemer og sånt, men bare spør meg om det er noe du ikke skjønner!

  SvarSlett
  Svar
  1. herregud, teit data - blås i alle skriveleifene, og parantesfeilene og.. ja, bare fatt essensen! :)

   Slett
 43. Det er ikke noe ukjent fenomen... Slik husker jeg det var på vgs hos oss. Vi hadde en slik dag, og de som ikke deltok fikk fraværsanmerkning. Det ble mer fravær enn inntjente penger til de som trenger det :(

  SvarSlett
 44. Skolen vår har bestandig vært veldig flink når det kommer til OD. Og det er kjempebra. Men har faktisk ikke hørt noe om OD-dagen i år enda. Får sikkerk vite det til uka :)

  SvarSlett