20.10.2011

Verdighet

Hva tenker dere når dere hører ordet verdighet? For det ordet har vi i førsteklassen snakket mye om i dag. Var dere klare over at det er verdens Dignity Day i dag? En dag som vår helt egne Kronprins har vært med å grunnlegge! Og dagen i dag har vært feiret av rundt 140 videregående skoler i Norge!Vi hadde flinke, lokale storfolk som stilte opp for å snakke om verdighet og menneskerettigheter, og etterpå ble vi delt inn i grupper klassevis for å snakke om våre meninger og opplevelser som handler om verdighet. Det var mange rørende historier å høre, der noen hadde stått opp for andre, andre hadde stått opp for seg selv, mens andre igjen hadde opplevd at noen hadde stått opp for seg. Etter å ha sagt i fra hadde de enten fått mer verdighet, eller gitt til andre. Folk har alle historier, der de enten har gjort noe godt for seg selv, eller for noen andre. Selv har jeg delt et par sånne med dere, kanskje husker dere det, kanskje ikke. Personlig legger jeg ordet respekt i ordet verdighet, både for andre og seg selv, og at man står opp for andre; Behandler folk ordentlig. Læreren vår var veldig flink til å snakke om problemer samfunnet har som er knyttet til verdighet; Om menneskehandel; Om mishandling under omsorg. Lommemannen, terrormannen, prostituerte og andre slaver i Norge. Ja, for vi har det. Om dere er nysgjerrig på Dignity Day, kan dere lese om det på sida her.

Hva slags verdighet tenker dere på?

Siv
xxx

34 kommentarer:

 1. Very nicely written :)

  Sv: the recipe you wanted is now posted on my blog, enjoy!

  SvarSlett
 2. mye av det samme egentlig, vi snakket veldig mye om det i b-skolen og sånt :)

  SvarSlett
 3. Sv:

  Du får nok sikkert sett den på kino =) Ellers så er det sikkert ikke mer enn 6 måneder før den kommer på DVD =)

  SvarSlett
 4. Syns det va en ganske lærerik dag :)

  SvarSlett
 5. Verdighet? Hmm.. Jeg tror jeg tenker rett og slett bare å respektere hverandre!

  Sv. Det var det jeg ville jeg og, derfor jeg lånte SATC. Hihi :)

  SvarSlett
 6. Ikkje høyrt om den før, men det er jo bra at ein sånn dag blir feira.


  Først og fremst tenkar eg på respekt og ta vare på dei som ikkje kan ta vare på seg sjølv.

  SvarSlett
 7. Ikke for å ignorere innlegget, skal se etterpå.. Må bare poste svar til deg, travelt siden jeg skal ut med bikkja! :) :

  Det er jo to i starten! Radiance og Fantasy. Liker bare den første Fantasyen som kom ut jeg, men den brukte alle da vi var fjorten år så blir kvalm av den nå.. Er enig i at mange av de eldre sangene er bedre, synes Femme Fatale var et bra album men det er på tide å droppe chipmunk-stemmen nå, hun er voksen. En ting var jo pustinga og pesinga i In The Zone etc. men nå har hun jo droppet den, så dropp chipmunk/baby-stemmen også.. Hun har jo en veldig fin stemme ellers, om man hører på live opptakene av Don't Let Me Be The Last To Know fra Femme Fatale Tour, eller på He About To Lose Me fra Femme Fatale. Men er ganske sikker på at du har et poeng der, hun er nok kjent for den babystemmen sin. Selv foretrekker jeg en litt dypere og mer voksen stemme fra henne, vi vet jo at hun har den et sted :)

  SvarSlett
 8. verdighet er viktig, spesielt ovenfor seg selv : ) visste ikke at det var en slik dag i dag, kjekt å vite. også morsomt at kronprinsen vår har vært med på å grunnlegge den :)

  sv: tusen takk : D

  SvarSlett
 9. Er ikke helt sikker jeg. Men tenker automatisk på respekt over seg selv og andre mennesker.

  SvarSlett
 10. Å være verdt noe, alle er like mye verdt

  SvarSlett
 11. jeg er helt enig! respekt er utrolig viktig!

  SvarSlett
 12. Godt spørsmål. Det har jeg egentlig ikke tenkt så mye på. Men verdighet for meg er at man blir behandlet med respekt. Jeg tenker jo på eldre som har levd lenge de kan mye, men blir ikke alltid behandlet med verdighet og kanskje bare "stuet" inn på et rom. Det gjelder også så klarat innvandrere og andre lignende ting.

  SvarSlett
 13. Respekt er nok det ordet som slår meg først når jeg hører ordet verdighet.

  SvarSlett
 14. Det skal jeg gjøre, da blir hun nok glad:)

  SvarSlett
 15. SV: Tusen takk Siv.. Veldig fornøyd selv også <3

  SvarSlett
 16. Når jeg hører ordet verdighet forbinder jeg det med respekt,at folk skal bli repektert. Godtatt.

  SV;hehe,er ikke favoritt artisten min heller. men spørs hvilke artister han "teamer" opp med. så lenge jeg liker de,så greier jeg han :P hehe.
  Flo Rida er en kul artist!Liker det meste fra han:)

  SvarSlett
 17. VERDIGHET.... respektert av medmennesker, respektere andre mennesker, måten en oppfører seg på, eks. horer, mister verdighet i manges øyner fordi de selges kroppen.
  litt vanskelig spørsmål egentlig, for det kan være så mye og så forskjellig.

  SvarSlett
 18. Veldig fint skrevet. Når jeg hører ordet verdighet tenker jeg på respekt for andre mennesker, godta mennesker slik de er. Oppføre seg og være snill mot andre mennesker:)

  SvarSlett
 19. Hei hei,

  Nei en slik dag har jeg faktisk ikke hørt om, men det er virkelig en viktig dag å ha!
  Med ordet verdighet, så er nok det første ordet jeg tenker på, respekt. Respekt for andre og at andre har ulike meninger enn meg selv, men jeg tenker også på ordet empati, evnen til å sette seg inn i andres situasjon, og behandle de deretter :-)

  SV:
  tusen takk for en superflott kommentar på bloggen min! Den satte jeg virkelig pris på, og godt å høre at du har det så bra :-) Håper flere og flere skjønner hvor bra det er å være akkurat som man er, og at det er mer enn godt nok :-)

  Ha en super helg!

  Klem fra Liv :-)

  SvarSlett
 20. aah, vanskelig å svare på. det kan være så mangt, og det kommer jo helt ann på hva slags bakgrunn folk har etcetc. thats a tricky one!

  SvarSlett
 21. Sender ett pikekyss til deg :) Hihi..

  Stilig blogg!! Og digger sangen under her:)
  Masse flotte bilder :)

  God helg til deg :)

  SvarSlett
 22. Dette har jeg faktisk aldri hørt om før (dagen altså..). Bra at det finnes en slik dag :) Tenker på respekt og ære jeg ihvertfall.

  // Takk for det! Fikk heldigvis levert alle rapportene nå nettopp, så nå blir det helg ;)
  Det er så kos synes jeg – elsker å sjekke ut tutorials på youtube :)

  SvarSlett
 23. Verdighet og respekt hører for meg sammen, og spesielt at man gir seg selv av dette, for det er som med dette som med alt annet. Man må respektere/elske seg selv, før man har noe å gi til andre.. ;)

  SvarSlett
 24. Egentlig mye av det samme;)

  SvarSlett
 25. Oi, så det er en ganske ny ting da? Jeg har ikke hørt om den før iallefall. Før jeg så klippet så tenkte jeg verdighet kan være noe man skal måle seg med, strekke seg opp mot, fortjene eller å være verdig å huske på, jeg tenker på bestemødrene mine. Men mest av alt noe alle mennesker bør bli behandlet med, på lik linje. Du har rett, respekt!

  sv - gjett hvem som hadde Siv's pannekaker igjen i dag da;) Og gjett hva jeg så klart må spørre om nå.. Søskenbilde?heheh ha ei fin helg søteste du.

  SvarSlett
 26. //Takk, fine deg!
  Verdight er et mektig ord. Det gir noe tyngde og betydning på en måte. Det er et fint ord, men har ingen konkrete asosiasjoner til det :)

  SvarSlett
 27. / tusen takk, ja dyrelivet virke heilt vidunderlig te tider ;)

  SvarSlett
 28. Jeg også tenker at det har mye med respekt å gjøre. Ikke minst respekt for seg selv, men også andre mennesker.

  SvarSlett
 29. Eg tenkjer mykje på å stille opp for meg sjølv, fordi det er mange gonger eg er alt for flink til å tvile på meg sjølv og det eg kan. Uansett kor mange vakre menneske som gir meg støtte og fortel meg at eg må tru, kvar dag, så må eg tru på deg sjølv og! Og det har eg blitt flinkare til.

  SvarSlett
 30. Tenker på mye av det samme som deg;)

  SvarSlett
 31. Jaaa, likte McFly en gang i tiden, nå har jeg gått over til litt mer elektronisk ;)

  SvarSlett
 32. Respekt var ordet, passa så fint det! Helt enig :)

  SvarSlett
 33. det er et litt vanskelig tema å tenke på det der, faktisk. men jeg også tenker litt på respekt. og litt ydmykhet eller å bli ydmyket. altså at hvis noen ikke respekterer deg og din verdighet så kan det fort gjøre så du føler deg ydmyket. at hvis man ikke føler at folk respekterer ens verdighet så sårer det.

  SvarSlett
 34. Det første som slår meg er at jeg ikke har stilt opp som en trofast bloggleser. Uakseptabelt.

  Når det er sagt.. Så tenker jeg veldig mye på respekt! Men jeg må innrømme at jeg aldri har hørt om Dignity Day før. Høres ut som noe som alle burde sjekke ut!
  Det å få respekten sin misbrukt eller det å drite i å respektere andre er noe av det ekleste jeg vet.
  Vi mennesker burde virkelig være flinkere til å ta vare på hverandre enn vi er til tider altså.. Shame on us!!

  SvarSlett