17.10.2011

Dannet og ordentlig

For ikke altfor mange år siden var dette egenskaper som var høyt verdsatt. Er man dannet og ordentlig nå, snur folk om på det, og det blir heller kjedelig, prippen og irriterende. Nå skal alle være frekke, prøve alt som kommer over deres vei og være skikkelig rebelsk. Men jeg liker å være dannet og ordentlig, jeg!

old fashion


fairground 1900

Folkskikk. Av og til lurer jeg på om noen foreldre nå for tida glemmer helt av at dette finnes. Jeg har møtt så mange unger som er superfrekke i kjeften, og jeg blir skikkelig sjokka hver gang liten tass slenger dritt helt uten mening. Også dannet og ordentlig. Hva mener jeg egentlig med det? Dannet som i god oppdragelse. At man er pittelitt fin på det; både på språket og i kulturell oppførsel. Vi er tross alt ikke barbarer hele gjengen. Og jeg synes det er fint når man kan ta vare på det som oldeforeldrene våre sto for; å forklare ting uten å bruke bannskap i hver setning og ikke full-drikking hver eneste dag. Det er mulig å te seg på en ordentlig måte; Ikke spre kjønnsykdommer like fort som andre skifter sokker, snakke høflig til de som er eldre (og yngre for den saks skyld), og resten av regla kan dere egentlig. Vi vet alle hva som menes med høflig oppførsel, men hvorfor skal det være så vanskelig for noen å følge det i ny og ned?

Hva synes dere om oppdragelse og sånt?

Siv
xxx

/Bildene er linket

37 kommentarer:

 1. Er vel ganske dannet selv, men man oppdager jo at det ikke akkurat er hverdagskost i dette landet :)

  SvarSlett
 2. Haha, helt enig! Er ganske høflig og snill av meg selv, men kan bli litt kvass hvis jeg blir provosert da. Men det er vel en grei egenskap å ha slik at man passer på seg selv.
  Jeg kommer nok til å være ganske streng om jeg får barn - aldri i verden om de skal få lov til å oppføre seg som enkelte barn jeg har opplevd.

  // Haha, nei, dessverre ;) De skulle ha vært litt spredt utover synes jeg da.. :p
  Kanskje det? Bare synd papsen ikke er den største kakeelskeren og at jeg har flyttet hjemmefra ;s Får se!

  SvarSlett
 3. haha, sant det!
  jeg har oppvokst med strenge foreldre, så hvis jeg er sur, så føles det ut som jeg er ei streng mor, men ellers er jeg høflig og snill mot andre folk :))

  sv; hehe, ja :D

  SvarSlett
 4. Jeg må ærlig innrømme at ungdom ikke er så høflige lenger! Men, alltid unntak :)

  SvarSlett
 5. Du skrev det slik jeg ville sagt det selv. Blir helt sjokkert over enkelte unge... Det som nesten er enda verre og som sjokkerer meg mer er når eldre er like gale!!! DET er helt utrolig... Har hatt ett par slike kunder på jobben; skikkelig frekke gamle mennesker. Enkelte ganger får jeg lyst til å spørre hvilke oppdragelse de fikk :p hehe..

  SvarSlett
 6. Smart lite innlegg dette her. Folkeskikken i landet er dårlig her, og det tror jeg kommer fra en stor bølge av dårlig oppdragelse. Som jeg ikke helt vet hvor kommer fra. Men det er helt klart at jeg foretrekker mennesker som er dannet og skikkelige.

  Jeg irriterer meg bare på bråkete klyser. Hilsner fra Hovedstaden @ hovedstaden.blogg.no

  SvarSlett
 7. Helt enig med vedkommende ovenfor her. Du skrev det slik jeg ville ha sagt det også:) Jeg skjønner heller ikke at folk må banne i hver setning de sier. Da bruker jeg å si: Hva er vitsen med det? Og som regel da har de ikke noe svar på det;):P

  SvarSlett
 8. Jeg leste nydlig i en avis at dagens ungdommer er mye "bedre" en foreldrene våre. Den generasjonen (og den neste) var opptatt av ungdomsoppgjør, mens vi i dag kan kalle våre egne mødre for våre beste venner uten å være flau over det. Jeg tenkte litt på det, og det føles riktig for meg. Jeg synes dagens ungdom er høflig mot eldre, jeg.
  Det finnes jo selvsagt unntak, og de som alltid bruker albuene for å komme seg frem, men sånne har man jo i alle generasjoner.
  Når det gjelder små barn kan jeg si meg enig i at foreldre burde være litt strengere...

  SvarSlett
 9. syns det du sier er veldig sant! Og jeg skjønner hva du sier og jeg mener det samme som deg! Jeg liker også å være dannet. Bra bilder og bra skreivet! :)
  //hehe, jeg kjøpte et belte akkurat xD

  SvarSlett
 10. Morsom lesing, synes det var et bra innlegg. Kan si meg enig! Ja for mer folkeskikk

  SvarSlett
 11. Genialt innlegg! :D Jeg synes absolut at man skal være litt dannet. Det er viktig med folkeskikk!
  Husker jeg jobbet på butikk, og det begynte unge der, kanskje ikke mer enn 2 åt yngre enn meg, men de hadde en totalt forskjellig moral fra meg.
  Noen kom ikke på jobb, og ringe heller ikke for å gi beskjed, og tok ikke telefonen før sent for å si de var syke. Det er så frekt!

  SvarSlett
 12. SV: Treningsplanen kommer etterhvert ;) Dette blir nok en super uke.. Har du noen spennende planer da søte Siv? <3

  SvarSlett
 13. Jeg er veldig enig i det du skriver her. Det med høflighet har dabbet av med årene. F.eks når jeg var yngre, reiste vi oss for læreren når han/henne kom inn i klasserommet. Det gjør vel nesten INGEN lenger... Respekt og høflighet, det er viktig!

  SvarSlett
 14. jeg syns det er viktig å være høflig og ha respekt for andre mennesker. det er viktig å si takk, for eksempel hvis noen gir deg et kompliment eller åpner døren for deg.

  SvarSlett
 15. man skal ha respekt for medmennesker. Så synd at det er mange som ikke har det. Møter mange av de når jeg står her på jobb bak kassa....

  SvarSlett
 16. Å ha ein viss grad av folkeskikk og dannelse er VIKTIG. Ser alt for mange små i dag som er rett og slett ufordraglege! Slik var aldri eg, kan ikkje hugse at venene mine var det heller.

  SvarSlett
 17. såå enig! alle disse shitkidsa som ikke klarer en setning uten et banneord, som kler seg som sluts for å få oppmerksomhet, so on, so on. aah, verden var mye bedre før :(

  SvarSlett
 18. Du skriver slik eg tenkar. Det er alt for mange frekke folk der ute som ikkje bryr seg om dei rundt seg.

  Det er mange av den eldre generasjonen som klager over den yngre, men eg må seie at det er mange gamle som er verre enn oss unge.

  Sv: Takk skal du ha :)
  KinderMaxi er altfor godt, berre dumt at det har blitt for dyrt dei siste åra.

  SvarSlett
 19. Ganske godt spørsmål egentlig. Kan se for meg at det nok har vært en gradvis utvikling som startet for alvor så tidlig som da våre foreldre var unge. Men hvem vet egentlig :P
  Skulle ønske jeg levde på 1800-tallet av og til. Hadde vært så utrolig interessant å se en annen tid :)

  SvarSlett
 20. sv; tusen takk! :)
  den blir ein god del brukt! :)

  SvarSlett
 21. Dannelse er viktig, og jeg synes det er trist at det er såpass stor mangelvare på nettopp det blandt unge og barn for tiden. Jeg tror imidlidertid at de fleste kommer til et punkt der de skjønner(hvertfall burde skjønne) at det å oppføre seg pent og tekkelig og ikke minst være spar med enkelte banneord lønner seg i det lange løp. Det går jo direkte på førsteinntrykk av en person hvordan man ter seg, og en ung jente som roper "faen i Helvete" mens hun prater i telefonen når hun går forbi den lokale butikken er svært sjeldent fint... Må mange ganger ta meg selv i enkelte småting, og det er det sikkert flere som burde gjøre også!

  Du er bra flink til å ta opp spennende tema som treffer hos de fleste, du:-) Man blir engasjert av tekstene dine rett og slett! Og du? SÅ nydelig vakkert du synger, og jeg LIKER sangen:-D

  SvarSlett
 22. Akkurat slike ting gjør at jeg skulle ønske jeg levde på 50/60-tallet. Eller nei, ikke levde, men hvertfall tatt en tur innom og tittet ;)

  SvarSlett
 23. Merker stor forskjell på hvordan jeg og kamerater var på barneskolen, til hvordan de er nå for å si det sånn! Og folk her hvor jeg bor begynner å røyke og snuse i sånn 6 klasse omtrent :/ Sykt.
  Og om folkeskikk må jeg bare si en ting: Det er mange voksne folk som ikke kan! Jeg jobber i butikk etter skole og sånn og flere ganger møter jeg voksne folk som kan slenge dritt til meg, en 19 årig hjelper på butikken. Men står det en voksen i kassen så er de mer høflig i språket. Blir så forbanna jeg! Jeez....

  Og som svar på kommentaren din: Jeg gikk tip for 4 år siden, så har jeg gått litt forskjellig etter det, men i fjor gikk jeg andreåret av tip (pit) og fikk ikke læreplass, så jeg går det om igjen på en annen skole i håp om å forbedre karakterene mine :-D Og sannelig, det hjelper!
  Går du også en mekanisk linje? :-D

  SvarSlett
 24. Det er viktig å være litt dannet. (Sier jeg, som kanskje er det minst dannede mennesket i verden :P )
  Men, joda, litt folkeskikk kommer man langt med! Det liker vi :)

  SvarSlett
 25. Fint innlegg. har nemlig lurt på det samme,om foreldre nå til dags har noe særlig oppdragelse.Sett mange unge (små unger) slenge kjeften,oppføre seg som noen reale ...ja, du skjønner nok hva jeg skal skrive. hehe.


  SV;Ja, er en spennende messe. Kanskje aller mest for de som er bil interesserte. Tror 90 % av de som var på messa var menn. men var en del småbarnsfamilier der.

  SvarSlett
 26. Hehe, enig i det at man skal være dannet!
  Men æ har nu mine øyeblikk der æ kan være litt for frekk i kjeften, no me gusta!

  SvarSlett
 27. Er så enig med deg! Jobber i butikk på et stort senter, og da får jeg med meg litt av hvert. Unger som hyler, skriker, slår og banner er ikke noe jeg er vant med. Heldigvis vet de fleste å oppføre seg slik som jeg ser det, men møter en del som snakker litt FOR rett fra levra, ikke akkurat sjarmerende.

  Selv vil jeg påstå at jeg er godt oppdratt, og banner faktisk aldri. Ikke høyt hvertfall.

  SvarSlett
 28. Enig med dæ der! Bi ofte sjokkert over det som kommer ut av munn tell småe onga..
  Men førr å være ærli så banne æ tell tider, men ikkje så ofte at det gjør nåkka :)

  SvarSlett
 29. Jeg er veldig enig med deg, dannet og ordentlig er Ikke kjipt!!

  SvarSlett
 30. SV: Hehe, konserter er kjempekonge! :D Skal på MANGE fler konserter jeg.. Vært på to med Green Day i Oslo, og det var helt fantastisk! Elsker når det er 25 000 mennesker som står å moser hverandre og skriker i ørene dine og du blir så svett at du nesten besvimer ! :P

  SvarSlett
 31. Haha morsomt tema! Jeg er veldig opptatt av å være hyggelig og snill, vil at folk skal sitte igjen med en god følelse etter å ha truffet meg, om det bare er fremmede på bussen eller nye venner. Jeg har også alltid vært opptatt av å være dannet på en måte, og kan fort rynke på nesen av noe andre mennesker gjør, men da prøver jeg også å ta meg selv litt i nakken og tenke at alle trenger ikke å være som meg eller mene det samme som meg (dette e mindre ekstreme tilfeller). Noen ganger er jo noen mennesker direkte ufordragelige (som f.eks damen som holdt døren oppe for venninna, men som slengte den igjen da jeg kom MED krykker) og da syns jeg det er greit å rynke på nesen og til og med kommentere det :p

  SvarSlett
 32. Jeg vil være snill og glad :D

  SvarSlett
 33. Jeg er enig med deg, samtidig som jeg vet at alle generasjoner klager på den yngre. Til og med hos de gamle grekerne kan du finne klaging på "dagens ungdom", og folk har hele veien sagt at ting var bedre før. Joda, det stemmer på noen ting (som f.eks. at folk kunne faktisk lage mat før, nå vet ungdommer desverre bare hvordan de kan koke nudler), men jeg tror at som regel så ser vi litt for lyst på oss selv som barn, og legger mest merke til de ordentlige drittungene blant de yngre...

  SvarSlett
 34. Har alltid tenkt at jeg burde levd på 1600-tallet. I overklassen seff. ;) Med Mr.Darcyer og Mr.Binglyer som bukker for deg og kysser deg på handa. Sukk.

  SvarSlett
 35. du har et veldig godt poeng, og jeg blir glad for å lese det. jeg har vel også alltid vært en av de som blir kalt "prippen" osv fordi jeg ikke vil være med på hva som helst. men jeg personlig syns at høflighet og veloppdragenhet er kjempeviktig, og det er jo en god grunn til at det har blitt satt så høyt: jeg tror at hvis alle prøvde å oppføre seg litt mer dannet ville verden og menneskelige relasjoner blitt veldig mye bedre..!

  SvarSlett
 36. Er helt enig i at mange unger er frekke! Jeg skylder på foreldrene, for det er først og fremst dems ansvar å lære ungene normal oppførsel..MEN jeg mener også at når man hører unger si noe frekt eller stygt så bør man korrigere dem eller reagere på en eller annen måte. Sannsynligvis vet de hva som går an å si eller ikke, men de prøver å tøye grensene..

  SvarSlett
 37. Det er så mange, unnskyld språket, drittunger i dagens generasjon at det er litt skummelt.
  Det er jo ikke deres skyld, det er jo ikke de som har oppdratt seg selv på den måten.
  Noen foreldre burde hatt et årslangt oppdragelseskurs. Jeg tenker at det må da i alle fall gå an å lære barna sine verdensvante normer. Folkeskikk virker som et ukjent ord i dag...

  Jeg liker å tro at jeg er en noenlunde dannet person. Litt sprø og ganske spesiell, men dog.
  Er gøy å være litt rebell av og til, men ikke i den grad at det er "forstyrrende" eller ødeleggende på noen som helst måte. Det er en fin linje mellom tøys og kriminalitet! :P

  SvarSlett