21.09.2011

Mobbing, et sårt tema

Jeg har så utrolig mange meninger om mobbing. Noen orker ikke ta opp temaet fordi "vi mobber ikke, vi!", mens andre har så altfor mange historier fra fortida, at de føler alt komme tilbake i flashbacks. Jeg leste Sindre og Elin sine kjemperørende tekster om det å bli mobba, så jeg vil skrive et innlegg fra en litt annen side.

Bully

Jeg hater å måtte si det, men det er faktisk en del mobbing i den nye klassen min. Sånn bitching-bak-ryggen-på-folk og late-som-om-de-er-usynlig. Lar være å snakke med noen. Jeg er ny, men jeg har sagt klart i fra om hvor jeg står. Sagt fra, det har jeg. Om at det ikke er fint, og at jeg ikke er enig. Dessuten er jeg grei mot de som trenger det. (Jeg er jo grei med alle, da?) Dere husker kanskje det gamle innlegget mitt der Martine og jeg sto opp for en klassekamerat. Å bruke stemmen man har. Om å ikke kalle folk for ting de ikke liker. Stygge rykter. Baksnakke på facebook er heller ikke fint. Le av folk når de tabber seg ut. Så det var fint vi hadde besøk av en kar som holdt foredrag på mandag. Han var flink, og jeg håper hele klassen fulgte med. Hele skolen, egentlig. Og at han holdt et like fengende foredrag på andre videregåendeskoler i området.Jeg har opplevd gruppepress og følte meg ofte litt utafor som lita. Jeg vil ikke kalle det mobbing, men det foregikk altfor mye erting. Mye mer enn det jeg var komfortabel med. Foredragsmannen snakka om at de som mobber sikkert er hardhuda, og at det finnes folk som ikke har like tykk hud. Jeg har veldig ømfiendlig hud. Både bokstavelig og symbolsk. Jeg tar ting veldig rett fram, selv om jeg har blitt flinkere i det siste til å se ting litt på avstand. "Du er så fæl! Neida, jeg bare kødda!" Hadde noen sagt det før, kunne jeg tatt det like seriøst som om de sa "fin genser!". Staten har brukt masse penger på å stoppe mobbing, men det har ikke funka. Det som fuker, spør du? At hver og en går inn i seg selv og tenker over hvordan de behandler folk. Ikke at man er grei med noen én gang. Men å ha folkeskikk. Er hyggelige. Godta folk for å være seg selv. For å være annerledes. Og å si i fra når de ser noen utføre urett. Jeg har prøvd å skrive dette innlegget alt for lenge, men det er ikke alltid like lett å vite hva man skal si. Foredragsholderen ga meg et ekstra puff, og nå har dere igjen fått mitt ord på at jeg er mot mobbing. Men hvilken side står du på?

Hva slags tanker spinner du rundt dette?

Siv
xxx

/Bildene er linket.

39 kommentarer:

 1. Er mot mobbing. Har selv vært utsatt for det gjennom hele barneskolen og ungdomsskolen.Det er ikke noe som jeg unner noen.

  Tror staten må virkelig gå inn for å stoppe mobbing. Det har ikke hjulpet de tidligere kampanjer. Det er vondt i å lese om andres historier om mobbing. Alle har sin historie.

  Man blir jo preget av mobbing,og det setter usynelig arr.

  SvarSlett
 2. Bullying weather it's in the school yard or in a work environment must stop! It's not the victims responsibility to say it's enough, but the ones watching! Well written :)

  Sv: It was beautiful :)

  SvarSlett
 3. Jeg er mot mobbing. Ble mobbet fra 1-10 klasse. I 6-7 klasse av lærern også. Det kom seg på vgs, men var masse baksnakking der, for mange av dem jeg gikk på barneskole med gikk der og dem startet litt der det avtok på barneskolen. Heldigvis hadde jeg gode venninner og kamerater å støtte meg til. Det er dem jeg snakker med i dag:-)

  SvarSlett
 4. De fleste er vel imot mobbing, og jeg selv er ikke noe glad i drittslening og slike ting. Jeg trodde kanskje baksnakking og slikt kom til å bli bedre nå som jeg har blitt eldre, men neida. Jeg har jobbet et sted med damer på 30-40 år, og de er nesten like ille som tenåringene, om ikke verre...
  Det er ikke så lett dette med mobbing. Men det er hvertfall viktig at de som ser det sier ifra og griper inn, slik at ting ikke går for langt.

  SvarSlett
 5. sv; stilig :D
  eg trur ikkje eg får den til på gitar skikkelig, meen eg får å synge på den døgnet rundt no! haha:)

  SvarSlett
 6. jeg har vel egentlig ikke lov å ytre en mening her. jeg har blitt mobbet og jeg har mobbet, begge deler er like fælt å tenke tilbake på. beklaget meg til personene jeg var ekkel mot og har kontakt med de den dag i dag. thank god!

  SvarSlett
 7. Han foredragsholdarn va kjempeflink! Og æ e ganske så sikker på at alle følgte med på det han sa, og tenkte litt på det i ettertid..

  Mobbing e ikke en fin ting. Heldigvis har ikke æ blitt mobba, og har ikke vært med på å mobba nån :) Og trur ikkje det e nån i klassen som blir mobba heller. Miljøet vi har nu i klassen e sykt bra, og alle e venna - heldigvis. Men dessverre finnes det masse mobbing rundt omkring... :(

  SvarSlett
 8. Mobbing er helt grusomt! Jeg er jo barnevernpedagog, og helt ærlig mener jeg at lærere og førskolelærere burde hatt mye mer om dette tema!

  SvarSlett
 9. Er såklart imot mobbing..
  Var en del slik baksnakking og bitching i klassen før, men det har heldigvis gått seg til.

  SvarSlett
 10. eg er heilt imot mobbing, og eg har blitt mobba på barneskulen sjøl.
  Eg syns da er sånn som du skriver, at kvar og ein må faktisk tenka, gå inn i seg sjølv, og om dei mobbe for å føla seg bedre sjøl, ja, så løys problemet ditt på ein anna måte. ikkje la dine problem gå utøve uskyldige. Baksnakking er da overalt, da trur eg heilt ærlig alle har gjort ein eller anna gong, og eg trur aldri da kommer til å stoppa. men for all del, da kan bli bedre. og eg syns alle kan bli flinkare til (ja, eg snakker veldig generelt no, og ikkje om ein person .. hehe) å sei meir positive ting, sjøl om personen kanskje ikkje hørre da.. istedefor negative. baksnakking .. da er jo å snakka bak ryggen på folk, men da går jo an å sei fine ting då isåfall, visst du først har nåke å sei! og om da er nåke stygt, skriv da ner til deg sjøl, eller bare hold da for deg sjøl. tenk så mykje mindre intrigar me hadde fått?

  da er iallefall min meining. og eg må sikkert skjerpa meg sjøl og, sjøl om eg for all del ikkje er ein mobbar. Men eg har ein tendens til å baksnakka dei som er da. og av og til vil eg gå rett til dei og sei at dei faktisk kan ødelegga veldig mykje for ein person sånn som dei holder på.
  men du har rett, da som skal til er folkeskikk og høflighet! håpe bare alle dei enste generasjonane lere seg til da ! :)

  SvarSlett
 11. Er klart imot mobbing. Har aldri blitt fysisk mobba, men eg kan ikkje seie det same om psykisk mobbing. Eg trur at begge formene for mobbing er like ille og kan skade personar i ettertid.
  Det er dessverre ikkje berre på skulane me kan møte mobbing, men også på arbeidslivet og andre stadar, det er dumt.

  Eg er ikkje alltid like flink å kommentera her, men eg må berre seie at du virker som ein utroleg grei (eller som me seier heime i bygda mi: jysla kjekke) jente som har bein i nasen. Det likar eg.

  SvarSlett
 12. Mobbing er et vanskelig tema. I bunn og grunn er vi vel egentlig alle mot det, men det er vanskelig å skille grensen mellom snill erting, små frekk erting og mobbing. Jeg oppfatter ikke meg selv som en mobber, men man kan jo aldri vite andres "hudtykkelse".

  SvarSlett
 13. jeg har heldigvis ikke opplevd å bli mobbet. Jeg så på "Det blir bedre" på tvnorge da det handlet om mobbing. faen asså, jeg begynte å gråte.

  SvarSlett
 14. Dette innlegget traff spikaren på hovudet... eg går i tredjeklasse på vidaregåande, mobbing skal ikkje forekomme, men det gjer det. Dei som driv på trur eg ikkje innser det sjølv eingong. Det gjer meg sint, ikkje minst fordi folka som gjer det er folk eg eigentleg likar å vere med. Eller, likte, blir det vel. Eg blir ikkje mobba, eg mobbar ikkje, eg har teke avstand frå alt sånn sidan eg byrja på ungdomskulen i og med at barneskulen for meg var eit reint helvette på den fronten. No må eg vere venn og støtte ei som blir konstant hakka på i klassen. Dei som gjer det er no imot mobbing dei òg, seier dei, men det er viss ikkje mobbing om ein "ingen" likar personen som blir hakka på, då kan ein visst gjere kva faen ein vil... eg blir sint, men eg blir stolt, for eg står opp for ei som har det vondt, og eg veit at ho set enorm pris på det.

  SvarSlett
 15. Jeg hater mobbing, mobbing er fy. Man skulle tro at folk kan leve sammen uten å mobbe hverandre, men til og med voksne mennesker gjør det. I min klasse er det mye baksnakking. Det er ikke bra.

  SvarSlett
 16. Åh, det er så sant det du skriver her altså! Du er bra modig som skriver om dette på bloggen og du har reflekterte tanker rundt temaet! Er ikke mange på din alder som tenker så langt skal jeg bare si deg. Jeg tror at det er bra å ta et standpunkt i forhold til mobbing/utfrysing overseing m.m og si fra at dette er IKKE greit. Synes du er kjempetøff som allerede har sagt fra til den nye klassen din hvor du står, og kjenner at jeg blir litt stolt til tross for at jeg ikke kjenner deg, ehe:-) Det å være der for de som trenger det(litt ekstra) er også viktig synes jeg, og det er bra at du er obs på det også! Edmund Burke sa så fint en gang "All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing".

  Vakre modell-Helen skrev også et innlegg mot mobbing her om dagen btw, som du kanskje vil ha glede av å lese:

  http://helensaevik.blogg.no/1316425090_nei_til_mobbing_ja_ta.html

  <3

  SvarSlett
 17. Jeg hater mobbing, det er hel forferdelig... Jeg kan vel ikke akkurat si at jeg har blitt mobbet, men som du selv sier følte jeg meg ofte utenfor når jeg var mindre...

  SvarSlett
 18. Jeg er selvsagt i mot det. Og synes det er en uting at man finner det nesten overalt.

  SvarSlett
 19. Veldig bra skrevet, Siv! Jeg er selvsagt imod mobbing. Har aldri blitt mobbet skikkelig mye selv, men har venner som har slitt med det.. Ikke bra..
  Forstår ikke hvorfor en ikke kan få nok ressurser til å ordne opp i mobbing i skolen. Det å vise toleranse og respekt overfor andre mennesker må læres fra første stund.

  SvarSlett
 20. For et bra innlegg!Godt å lese du sier klart ifra om at du ikke syntes dette er greit! Jeg har mange tanker og følelser rundt dette emnet, men de holder jeg for meg selv eller deler med mine nærmeste.

  SvarSlett
 21. Veldig bra innlegg søteste Siv :)

  SV: Ja det er sykt Siv... :) Håper du likte den da ;) Torbjørg skriver knallgodt :)

  SvarSlett
 22. Eg e definitivt mot mobbing, blei sjøl mye mobba når eg va yngre, og det e kje noe eg unne noen!

  / tusen tusen takk :)

  SvarSlett
 23. Mobbing på VGS, wtf, er det ikke da folk skal prøve å bli voksne (i det minste late som de er voksne)? Utrolig bra at du sier i fra! Vi må ikke la dette bli et tema som blir hysjet ned, for som du sier så må vi gå inn i oss selv alle og enhver. Og derfor er det viktig at vi alle blir gjort bevisste på at mobbing er en u-ting, derfor et det viktig med nasjonale kampanjer og slikt. Men til syvende og sist så er det vi som må gjøre slutt på mobbingen, det kan ikke staten gjøre for oss. Stå på! Skulle ønske de som mobber og baksnakker kommer over slike tekster som dette her, de burde skamme seg!

  SvarSlett
 24. Jeg har selv blitt mobba, så vet hvordan det er. Hater folk som mobber.

  SvarSlett
 25. Heart you too, honeyy!!
  Liker innlegget ditt veldig godt. Jeg liker at du står opp for andre, at du sier fra at baksnakking ikke er ok, at du tør å si dine meninger! YOU ROCK!!

  SvarSlett
 26. Jeg er imot mobbing og jeg hater det! Vet akkurat hvordan det er....

  SvarSlett
 27. Desverre finnes det fortsatt alt for mye av det, det virker som verden aldri blir noe bedre sånn. Akkurat som vi lærer at alle er forskjellige, men skiller du deg du så er det synd for det. Det gjør meg forbanna. Psykisk og fysisk

  SvarSlett
 28. jeg er imot mobbing, men har aldri vært mobbet elns.. men sånne frekke kommentarer og sånt har jeg fått! det er utrolig sårendes hva mobbing kan gjøre til folk.. :(

  SvarSlett
 29. problemet er jo at mennesker er mennesker og selv om det sikkert er noen som "må tråkke på andre for å føle seg bra selv" så tror jeg også det bare er sånn vi mennesker er, vi er ikke perfekte uansett hvor mye vi prøver på det. hvem kan vel hvis de er helt ærlige med seg selv si at de aldri har sagt noe stygt om en annen person? ikke jeg, i alle fall. så er jeg vel en mobber jeg og.. MEN jeg prøver det jeg kan å la vær. Jeg prøver å sile hva som kommer ut av munnen min, uansett hvor sint eller irritert jeg er, og jeg prøver å fokusere på positive og fine ting i stedet, og jeg tror kanskje det er et viktigere fokus. at det viktigste er kanskje ikke å fokusere så innmari mye på å ikke mobbe, men heller å la det gå sport i å være snille med hverandre. hvis jeg leter etter ting jeg kan gjøre for å løfte opp og hjelpe andre, har jeg plutselig ikke så mye tid til å tenke på hva som er feil med de rundt meg. hva med at vi ikke bare stopper ved å ikke mobbe, men faktisk gjør en innsats for å gjøre livet til folk rundt en så godt som mulig?

  SvarSlett
 30. Mobbing er ikke greit!!!!!! Kunne ønske alle hadde sluttet med det. Har ikke blitt mobbet selv, heldigvis! :)

  SvarSlett
 31. Flott innlegg om et viktig tema. Mobbing er en utrolig fæl ting og jeg er såklart i mot. Fatter egentlig ikke hvordan noen kan mobbe et annet menneske jeg...

  SvarSlett
 32. Det synes jeg er tøft gjort av deg, Siv! Og det er sikkert flere rundt deg enn du tror som setter pris på at du setter ned foten!

  SvarSlett
 33. Jeg er absolutt imot mobbing. Ble utsatt for ganske heftig mobbing selv på barneskolen så det er klart jeg har mange tanker rundt det! Dessuten skal jeg jo bli lærer, så det er absolutt noe jeg må være observant på!

  SvarSlett
 34. Det har vært litt mobbing mot en person jeg har gått i klasse med fra 3.kl - 10.kl. Jeg liker det ikke.. Men denne jenta prøvde vi å være greie mot, men hun gikk uansett for seg selv hele tiden. Ofte fikk vi skylda for å ikke ta hun "med i gjengen", men det er lettere sagt enn gjort. Hun gikk for seg selv, og var veldig stille. Det kan ikke være lett å være så sjenert. Men jeg hater mobbing som er sånn: baksnakking osv.. Helt tragisk.

  SvarSlett
 35. Jeg er enig, staten kan bruke så mye penger de vil, men det hjelper ikke sånn som jeg ser det!

  SvarSlett
 36. Flott innlegg:-) jeg elsker slik du skriver:-) jeg føler dette var ett stort tema for meg for ett par år siden kanskje, nå er det heldigvis noe jeg nesten aldri tenker på (eller kanskje jeg burde tenkt på det oftere?). Alle er blitt såpass voksne og modne, at de har lært seg hva som er rett og galt (håper jeg....). Jeg har ikke sett eller hørt noe mobbing rundt meg og det tror jeg tyder på at jeg har en fantastisk gjeng rundt meg... Men den tiden jeg gikk på skole var det jammen mye fæle folk. Og det som er morsomt er å se at alle de som var skikkelig fæle den gang, står helt fast nå. På stedet hvil. Ingen videreutvikling.. Men de som har fått litt motgang blir sterke, flotte personer. Ihvertfall de jeg kjenner. det syns jeg er flott å se :-) Jeg er imot mobbing!!

  SvarSlett
 37. Utrolig godt innlegg altså. Jeg har alltid vært den litt pysete som ikke står opp for meg selv, så jeg ble ofte litt "plukket" på. Ikke akkurat mobbet, men... ja, "plukket" på.

  Kjempebra innlegg! Håper noen leser det og tenker seg om to ganger før de snakker bak (eller foran) ryggen på noen igjen!

  SvarSlett
 38. Er selv sterkt imot mobbing. På barneskolen var jeg ganske utsatt selv, og fikk oppleve en helt annen grad av det når jeg var utvekslingsstudent i Tyskland for noen år tilbake.

  Det jeg synes er ironisk er at i klassen vår nå, så har vi jentene startet en elevbedrift om akkurat dette, mer spesifikt - nett-mobbing, og det er noen av de jentene som mer enn gjerne setter seg ned for å slenge dritt om ei annen jente i klassen.
  Jeg har ikke noe problemer med å innrømme at hun er litt snodig, men jeg vil ikke så langt som å spre negative ting om henne bak ryggen hennes. Det er så få som tenker over at de som er litt snodige, kanskje er det fordi folk er mer opptatt av å snakke om dem enn med dem.

  Nei, mobbing er så ukult som man kan få det. Man tjener seg ikke opp ærlig respekt ved å være en drittsekk!

  SvarSlett