29.10.2012

Welcome to Helsinki

Språket her er helt uforståelig. Takk og lov for at de fleste finner snakker svensk! Jeg skjønner ikke bæret av skilt og opplysninger - men er ikke det litt av idyllen med å være turist? På Hard Rock snakka servitørene engelsk (jeg tror ikke engang de var finske), og det virker faktisk som om de fleste finner foretrekker engelsk foran svensk. Vi nordmenn kan vel være vanskelige å forstå (og da spesielt om de tre aktuelle er nordlendinger..)


Generelt ser egentlig Helsinki ut som hvilken som helst by. Vi har sett mange av de "vanlige" butikkjedene, men også en del som ser ganske finske ut. "Fredriksinkatu" betyr visstnok Fredriks gate, og mange av de andre navnene her har sagt oss at finner bruker veldig mange unødvendige bokstaver. Læreren opplyste oss om at de har hele 15 kasus i språket! Stakkars barn som må slite medså mange bøyninger.


Helsinki er en forholdsvis liten by (geografisk målestokk), om jeg har forstått rett. De har ei shopping-gate, og det til å være en like bebodd by som Oslo! I går, da vi gikk på befaring av sentrum, så vi nesten ikke folk ute i det hele tatt! Det virka ganske dødt, og vi har tatt den beslutninga at finner kanskje ikke er ute og fester slik som nordmenn har for vane å gjøre. Men vet dere hva for kult de har her? Gågate under bakkeplan. På en måte. For husene og bilene kjører på vanlig bakkeplan, også er svære sykkel- og gangstier innfelt under. Miljøvennlig by, altså (tror jeg)! Me likey!

32 kommentarer:

 1. Kos dåkker masse :D

  SvarSlett
 2. Hmm.. aldri vært der så godt du tar meg med på en tur! kos deg videre i kveld! :)

  SvarSlett
 3. Fine bilder:)Kos deg:)

  SvarSlett
 4. Så gøy å få sjå litt av Helsinki! Finlandsreisande eg har snakka med har sagt at Helsinki ikkje er så annleis enn nokon annan by, så det har du nok heilt rett i. Finland kjem nok kanskje meir til sin rett i meir landlege strøk - med tusen innsjøar og skog (og kanskje eit mummitroll om ein leitar godt)

  SvarSlett
 5. Jeg har også vært i Finland i forbindelse med nordisk mesterskap, men da i byen Tampere. Jeg kan ikke si jeg husker så mye, bortsett fra språket var veldig annerledes. Ble imponert da en lagvenninne ble komplimentert på sin finske uttale av wholegrain-honey oat (hunajakaura) på Subway.

  SvarSlett
 6. Du får kose deg og se etter mummitroll! :P

  SvarSlett
 7. Hørtes ut som en både interessant og litt død by, hehe :D Kun en shoppinggate? Wow, det var ganske lite :P hahaha
  xx Siri

  SvarSlett
 8. ÅÅÅ, så utrolig kult!!

  SvarSlett
 9. Så spennende å oppleve ny by:D Kos deg masse videre ;)

  SvarSlett
 10. Så spennende å høre :D Vet så lite om Helsinki, men overrasket over at det er så lite og så "dødt" der ;o til at det bor så mange der!

  SvarSlett
 11. Åh, så spennende! Er så gøy å være ute å reise. Oppleve litt annet en hjembyen har å by på. Håper du koser deg masse resten av tiden og, søte du!

  SvarSlett
 12. Hmm jeg husker ikke hva kasus var en gang jeg nå, så får vel google litt etterpå nå tenker jeg;) Jeg har aldri vært der, men jeg forbinder landet med Mummi trollet og kulde:P Fremtidig byggestil og sånt da? Og sier bare litt om en småby der er like bebodd som Norges størst. Hmmmm..

  SvarSlett
 13. Det høres utrolig spennende ut! Håper dere koser dere videre i Finland!

  SvarSlett
 14. Så moro å se litt fra Helsinki. Gågate under bakkeplan? Betyr litt "innendørs" på en måte? Under jorda? Litt treg nå merker jeg.. Moro å se dette med språket også. og skulle drive å gjette på hva ting betyr og sånn:-D Vi gjorde samme på Island, det var hetl umulig egentlig. Det sto "utfararstofa" på et skilt. Vi trodde det betydde VANDREHJEM, men det betydde BEGRAVELSEBYRÅ... Ha det superdupert resten av oppholdet, det blir nok mer livlig der etterhvert. Var vel litt søndags-ro i går kanskje...

  SvarSlett
 15. Kos deg :-) Artig med en tur ^^

  SvarSlett
 16. Så morsomt å høre hvordan det er der!:)

  SvarSlett
 17. Håper dere koser dere masse selvom språket er slitsomt :p

  SvarSlett
 18. Hm, virker rart! Jeg elsker finsk språk - vil lære meg det (tror jeg), men 15 kasuser? :S :S :S

  SvarSlett
 19. Wee :D
  Haha, ja språket er jo helt på jordet. Har en kompis som var utvekslingsstudent med meg i England i fjor som kommer derfra.. Måtte BARE snakke engelsk med han haha :p Men han skjønte litt norsk da, ettersom de lærer svensk. Har virkelig lyst til å dra dit, bare for å se hvordan der det er der (:

  SvarSlett
 20. Den derre undergrunns-gågata så virkelig smart ut! Burde hatt sånn her i Trondheim og.
  Da hadde jeg kanskje sluppet å bli nesten-påkjørt av busser og sånt. OK, det er som regel min feil da jeg krysser veien når jeg har det travelt, på steder jeg egentlig ikke bør krysse veien.. Også går jeg alltid med musikk på ørene, så hører ikke alltid om det kommer trafikk.. MEN, om den undergrunnsgata hadde vært der, hadde jeg ikke trengt å krysse veien ulovlig! ;)

  Ser ut som en trivelig by å besøke da!
  Håper du (og de du reiser med) får en fortsatt fin "ferie" :)

  SvarSlett
 21. Åååååh, så fint å se at dere kom dere helskinnet til Helsinki med Flight666! :D
  Weirde språket, altså. Godt de fleste snakker engelsk, hihi. Gleder meg til å høre mer om hva dere skal oppleve. Og du, og du, som jeg lever på vårt lille måte. DU ER HERLIG!

  SvarSlett
 22. OOh, herlig!! Jeg har kjempelyst til å reise til Finland, utrolig lyst. Finsk er et morsomt språk, minner litt om samisk synes jeg.

  SvarSlett
 23. Siden du spurte så pent så har jeg laget et nytt innlegg nå (en måned etter kommentaren din ;) )

  Jeg har så lyst til å besøke finland en gang! Ser utrolig fint ut. Også er jeg så fasinert av alle hundeparkene de har der :)

  SvarSlett
 24. Ååå, så spennende! :D Du må nyte tiden der :D

  SvarSlett
 25. oh, så kult :D Jeg har vært i Helsinki, men da var jeg fem år elns..
  Underjordisk handlegate har de i Stockholm også, skummelt egentlig, får håpe at ikke Sandy kommer seg dit.

  Håper du koser deg masse :D

  SvarSlett
 26. Kult. Har så innmari lyst til å dra dit selv!

  SvarSlett
 27. Helsinki høres ut som en koselig, liten by!! 15 kasuser??! Det er vanskelig nok med 4!

  xx

  SvarSlett
 28. 15 kasus?? :O oh lord.
  Skjønner at man blir forvirra av sånt, jeg syns finsk er ganske spennende å høre på :)
  fine bilder!

  SvarSlett