13.04.2012

Vær så god... for lånet??

Jeg blir provosert, kjenner jeg. Av og til lurer jeg på hvor norske barns oppdragelse har tatt veien. Hvem sier egentlig "vær så god" når de leverer tilbake noe de har fått låne? Når du har fått låne noe, er det rett og rimelig å takke, ikke forvente å bli takka for å levere det tilbake. Takk skal du ellers ha.

IMG_7761VER2

Det er nemlig litt forskjell fra høfligheten vi er oppdratt med her i huset, og det man ellers møter ute i det norske samfunn. I Storbritannia lærer de å takke fra de kan snakke, og da ble det naturlig at vi også gjorde det. Men det skal da vel ikke være sånn at vi skal unnskylde dårligere høflighet med at "vi er nordmenn"? Jeg er da like mye nordmann jeg som alle andre, men jeg forventer litt høflighet. Ikke at jeg skal starte på regla om forskjellene i høflighetsfraser fra Storbritannia, for lista kan til slutt bli ganske lang. Høfligheter er norm, og jeg må si jeg foretrekker dét foran hånlige smil. Den enkle, lille gesten med å takke er minsteforventninger fra min side - det er bedre å takke én gang for mye enn én gang for lite. Takk skal du ellers ha.

Siv
xxx

Creds til søsters for bildet!

43 kommentarer:

 1. Enig, når du har lånt noe, skal du takke! :)

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke tenkt så veldig over det, men når du sier det, så må jeg si meg enig altså:P Vil også si det er mer normalt å si "Takk for lånet" liksom :)

  SvarSlett
 3. Jeg er veldig høflig, og jeg vet ikke hvorfor, for mange ganger skjemmes jeg over mamma og pappas holdning til diverse. Jeg sier "vær så god" idet jeg gir fra meg saken jeg har lånt, og "takk for lånet" kommer automatisk etter.
  Jeg jobber i butikk, og når jeg sier beløpet, så følger det en "er du snill" etter der andre vanligvis sier "takk". "Er du snill" har jeg adoptert fra "please", for jeg, som engelskspråklige, synes at "takk" er ganske avfeiende og krevende, og jeg føler ikke at jeg som butikkansatt krever pengene, jeg vil heller be om dem.
  Jeg holder blikkontakt, jeg hilser på folk og gjentar navnet dems, jeg sier "takk" og "vær så god". Jeg registrerer at jeg får en sms eller at noen ringer meg når jeg er sammen med andre, men jeg svarer aldri, eller leser sms-en uten å si "unnskyld meg" først. Jeg nevner ting i stedet for å le av det bak ryggen til folk, jeg tar imot komplimenter på en ydmyk måte, og jeg skulle ønske at det var flere som oppførte seg som meg. Det høres ekkelt ut, men jeg liker høflighet, og jeg er svært høflig selv. :)
  Fine Siv. Kunne tenke meg til at du var som meg på dette området. Er det virkelig 10 år mellom oss? :D

  SvarSlett
 4. Jeg er enig, og har merket at det er veldig forskjell på hvordan man er oppdratt. Jeg er glad for at mamma har oppdratt meg til å alltid takke for maten, og alltid takke for skyss om jeg får sitte på med noen, osv. For meg er det en vane, og en selvfølge, og det vet jeg er takket være at jeg har foreldre som har oppdratt meg godt. Jeg sier alltid "ellers takk" om en kassadame spør om jeg vil ha kvitteringen, og rynker litt på nesen når jeg ser andre bare snorter ut et kort "nei", før de går. Jeg sier alltid takk til mennesker som jobber i service, også de som "kun" er kassadamer. De gjør noe for deg de og, og det synes jeg man skal sette pris på, om så bare i form av et lite "takk" etter de har slått inn varene for deg. Det er vanlig høflighet, og koster deg så fryktelig lite.

  SvarSlett
 5. Jeg skjønner godt hva du mener. I familien min er vi vokst opp med å si tusen takk for maten, etter vi har spist. Jeg sier veldig mye ja takk eller nei takk. Om det så er til en fremmed mann i kassa i butikken som spørr om jeg skal ha pose da jeg skal betale. Jeg sier også takk, hvis noen er vennlige mot meg eller åpner døra for meg en gang jeg har hendene fulle. For meg er det normalt og for meg er det noe jeg ikke tenker over. Det ligger liksom inne, noe jeg har lært siden jeg lærte å snakke. Til og med min niese på 2 år sier tusen takk hvis hun får noe og da mener jeg da må ungdommer og voksne mennesker også kunne klare det:)

  SvarSlett
 6. Kunne virkelig ikke vært mer enig!

  SvarSlett
 7. Jeg sier alltid "takk for lånet" når jeg har lånt noe og leverer det tilbake. Jeg sier alltid "god helg" (på fredag / lørdag) eller "hade bra" når jeg har handlet i en butikk jeg er i ferd med å forlate. Jeg sier "takk for turen" til hver taxisjåfør som har kjørt meg. Dette er bare noen eksempler ... Det er folkeskikk - og takk og lov er jeg glad for at det i min familie har vært en del av oppdragelsen. Dessverre er det ikke alle som har det.

  SvarSlett
 8. Enig med deg! Når man har lånt noe, skal man takke :)

  SvarSlett
 9. Bra innlegg! Jeg blir sjokka noen ganger over hvor lite høfflige folk er. Jeg er oppvokst i et hjem hvor man viser høflighet og respekt, dette har jeg lært fra jeg var liten. Noe av det værste jeg vet er uhøflige og egoistiske mennesker....gud det er slitsomt! Jeg vet at de er veldig høflige i England. Når jeg bodde der et år var det helt annet enn å være i Norge. Bare man så vidt dulter borti noen på gata er de helt: Oh I'm so sorry. I Norge ville man bare sett stygt på hverandre!!

  SvarSlett
 10. Kjempe bra skrevet! :))

  Jeg kan bli sjokkert hvis folk er uhøflige selv! Jeg tror de fleste forventer et lite takk om de låner noe eller noe annet. Jeg pleier alltid å takke for meg. Det er noe jeg også har blitt lært siden jeg var liten:)

  SvarSlett
 11. Jeg er oppdratt til å takke, noe som burde være en selvfølge :) Takker for alt jeg ;)

  SvarSlett
 12. Tror virkelig nordmenn har noe å lære når det gjelder nettopp dette! Selv synes jeg faktisk dette er veldig viktig, hvor vanskelig er det egentlig å si takk?

  SvarSlett
 13. Vi nordmenn er virkelig ikke flinke nok på å være høflig! jeg er ihvertfall veldig opptatt av å si takk :)

  SvarSlett
 14. fint skrevet, er veldig enig med deg! hihi :D

  SvarSlett
 15. Enig der! Mener egentlig at nordmenn bare har godt av å lære folkeskikk og høflighet! Merker selv at folk begynner å bli dårligere til å takke! Spørs også hvordan du er oppdratt!

  SvarSlett
 16. Helt ærlig, så løfter jeg ikke et øyebryn engang om noen har lånt noe av meg, og de ikke takker for lånet når jeg får det tilbake. Det er selvfølgelig koselig om de gjør det, men jeg blir ikke fornærmet eller provosert om de ikke gjør det. Men selv pleier jeg å si "takk for lånet", "takk for turen", "takk for oss", "takk for maten" osv, og kommer jeg borti noen på gata, sier jeg "Oi, unnskyld" i forbi farten.

  Men skjønner prinsippet, for mange Nordmenn er generelt veldig uhøflige ja, og kunne hatt godt av å lære litt høflighet fra engelskmennene. Selv om Engelskmennenes høflighet noen ganger også kan bli litt for mye av det gode. Jeg studerte 1/2 år i England, og tror aldri i livet jeg har hørt så mange "Please", "Sorry", "Thank you"! De fleste Engelskmennene (og damene) er som regel snille og høflige dem, men noen ganger kan det bli litt smør på flesk, hvor de nesten blir helt latterlig høflig.

  A "Thank you, Miss"..
  B "Thank you, for saying thank you"..
  A "Thank you, for saying thank you for my thank you`s"..

  Da foretrekker jeg nesten et "Vær så godt for lånet".. thihi ;)

  SvarSlett
 17. Syns de fleste nordmenn er utrolig uhøflige.. Har irritert meg lenge. Fikk høre at jeg var så utrolig høflig i forhold til de andre nordmenn, når jeg var i England.. Jeg skjønte ikke så mye av det de mente, jeg eier jo rett og slett bare folkeskikk, ikke noe hokus pokus det :p

  SvarSlett
 18. Jeg eeer så enig! Blir drittlei når folk forventer og få og få, uten å gi noe tilbake..

  SvarSlett
 19. ååh jeg er sååå enig! Jeg har tenkt det samme ofte selv ! (ThanxForUrComnt!) Ha en fin helg da! :D

  SvarSlett
 20. Jeg er enig, =) Det er så mye mange folk bare driter å takke for. Noen ganger går de bare og tar, og sier ikke en gang takk . . . Jeg liker Amerikanere og Briter <3 . . . Det har jeg altid gjort, og en gang skal jeg bli blandt dem, =3

  SvarSlett
 21. Jeg var i USA i fjor vet du, der var de mye myye høfligere enn i Norge. Jeg synes ungdommen er for slapp til å takke etc. I Usa var det liksom sånn, hver gang man kom inn i en butikk: "Hello! How are you today?"

  Jeg er helt enig med det du skriver og det jeg tror er at folk ikke tenker over hva de sier, og det blir med en gang lite tillitsvekkende...

  SvarSlett
 22. Jeg sier alltid takk for lånet, ikke værsego, herregud ;P

  SvarSlett
 23. Helt enig! Er det for mye å forlange litt høflighet? I think not!

  SvarSlett
 24. Ah, jeg elsker den engelske høfligheten. Det er så fint, herlig og befriende. Og køkulturen! Elsker den!

  Nordmenn er generelt veldig uhøflige, og jeg hater det. Jeg prøver å være høflig og stille meg i kø, men når ingen andre gidder det, så gidder faen meg ikke jeg heller det. For å bli brukt som gulvteppe er noe av det verste jeg vet, og det blir man i Norge om man prøver å være høflig. Ugh, kjenner jeg blir litt irritert når jeg tenker på det, hahaha!

  SvarSlett
 25. Skjønner akkurat hva du mener. Vi nordmenn er rett og slett 'hæslige', som vi sier her i Barteby.

  Back in the good, old Australia-days, så var det en selvfølge å møte bussjåføren med et stort smil etterfulgt av "How a'ya?". Her til landet slenger vi kortet bort på automaten, ser i guvlet, gir et lite grynt og småløper til nermeste ledige sete. Etter jeg kom tilbake til dette forferdelige land igjen, så har jeg beklageligvis tatt etter mine medborgere og blitt denne uforskammede personen igjen. Men innimellom titter Aussie'n i meg frem, og hilser høffelig og ønsker både god påske, god helg og sier ting som 'syns du ikke vi har et strålende vær ute i dag'.

  Lenge leve briter og aussier, og tramp hardt på alle nordmenn.

  SvarSlett
 26. Å si: Tusen takk er og bør være en selvfølge.

  Litt utenfor tema men: Senest idag ble jeg litt forskrekket, fordi jeg så en 13-14 åring, med en colaboks fra Burger King, åpne lokket og helle ut deler av colaen og isen rett på asfalten... Sånt er griseri. Er det virkelig så vanskelig å ta turen inn igjen og tømme det der isbiter blir tømt?

  SvarSlett
 27. Takk til deg for denne posten! Jeg synes at høflighet burde komme automatisk med vanlig folkeskikk, men den gang ei. Heldigvis er det folk som tenker som deg, og det er alltid like hyggelig å treffe på noen av dem! Høflighet in my heart forever, mihi:-p

  SvarSlett
 28. Uff, er helt enig med deg, barns oppdragelse nå til dags er ... ja, hva kan man si?! Fins altfor mange bortskjemte drittunger ute på gatene nå til dags, som ikke kan et snev av høflighet eller takknemlighet. Selv ser jeg på meg som en høflig og takknemlig person, og jeg lever litt etter den, heller takke en gang for mye enn en gang for lite ^^ Vi får lære ungene våre Siv, å være høflig, slik vi mener de skal være ;-)

  SvarSlett
 29. Veldig bra skrevet, og kunne ikke vært mer enig! Høflighet må være noe som kommer naturlig og når det trengs. Merker på folk som prøver for hardt på å være høflig, og da snur det bare andre veien og det blir frekt i stedet. Mens andre ikke prøver i det hele tatt. Huff.

  SvarSlett
 30. Veldig enig med deg, Siv. Det er typisk norsk å bare ta ting også si værsegod når man leverer det, kan ramse opp flere siutasjoner jeg har vært borte i! Jeg liker igrunn høflighetsfrasene til engelskmenn, syntes det er så hyggelig og flott. Trenger kanskje ikke å være så voldsomt i Norge som der, men man kan i alle fall være mer høflig og lære barna sine litt oppdragelse innenfor slike ting som skikk og bruk !

  SvarSlett
 31. Noen ganger irriterer det meg utrolig mye når folk ikke sier ja takk eller nei takk, da spesielt når jeg står på jobb. Overrasker meg at voksne mennesker ikke sier det eller takk for lånet osv. Fra lillebroren min begynte å snakke så lærte storebror å jeg ham til å si takk hver gang han ble gitt noe. Dessverre ble dette glemt da storebror og jeg flyttet ut. Synes det er veldig synd at vi nordmenn stadig mister høfligheten..

  SvarSlett
 32. Helt enig, da skal man si takk!! Dumme barn....
  //Tusen takk, fineste Siv! Jeg tor ikke jeg skal slutte, eller ha pause, for du, og mange andre har sagt så masse fint at jeg har fått lysten tilbake <3 Dere er så gode!
  mange klemmer fra Marte!

  SvarSlett
 33. Nå kan man ikke lenger forvente at man får tilbake det som man i utgangspunktet var snill og lånte bort heller. Alt for mange tar andre og deres eiendom for gitt og er alt for opptatt med å ha det bra selv.

  Tusen takk for at du skriver fantastiske blogginnlegg!

  SvarSlett
 34. hehe, bra innlegg :D men tror jeg er flink til å si takk!! "takk for lånet" er jo normalt å si når du har fått låne noe...

  SvarSlett
 35. åh jeg sier alltid takk for lånet :)

  SvarSlett
 36. Mange briter jeg vet om har reagert på det når de har kommet til Norge, at man ikke er like høflig her..
  eller ihvertfall på en annen måte..

  i Norge er vi gode på språk og veldig flink til å av høflighet snakke engelsk dersom ikke alle prater norsk..i d minste :)

  SvarSlett
 37. Lurer på at jeg faktisk blander litt :S Er ikke bestandig jeg tenker over det :S

  SvarSlett
 38. Jobber i barnehage og prøver å prente inn i barna at det å si "takk for maten", "kan jeg få mer melk" i stedenfor "jeg vil ha mer melk", "takk" når de får noe osv. Normale høflighetsfraser. Men dessverre tror jeg mange av disse ordene og frasene snart trenger en fremmedordbok. Det er få barn som sier "jeg ønsker meg en slik mamma" når de er i lekebutikker feks, de sier "jeg VIL ha en sånn".. slik ble aldri jeg oppdratt, og mine barn skal ikke oppdras slik. Mine barn skal lære seg TAKK, Vær så snill, Kan jeg, takk for maten osv. Takk for meg når de går fra besøk, takk for turen om de får sitte på med noen osv.. for jeg merker jeg irriterer meg over folk som ikke sier det.

  Men merker vi nordmenn blir mer og mer arrogante og innbilske..man må ikke lengre enn til sverige før menneskene er mer gjestfrie og høfflige.

  SvarSlett
 39. Kom på et ord til: UNNSKYLD er et ord mange ikke kan også..

  SvarSlett
 40. Såå sant, frøken!
  Jeg har vært i England over 20 ganger og nå bor jeg her så jeg kjenner stooor forskjell! Husker da jeg var liten og hadde kommet hjem fra England da alle i Norge synes jeg var så høflig fordi jeg sa takk, vær så snill osv hele tiden slik man gjør her i England. Merket også da noen venner av meg kom til London forrige helg og da de skulle ha noe, spørre etter noe eller fikk noe av noen i England ect.. Ble nesten litt sur på de ettersom de ikke sa please, thank you osv.. Jeg ser nå hvorfor engelskmenn synes andre land er frekke ;p

  SvarSlett