03.05.2011

Livsgnist

Den gamle senga under ham ga fra seg et knirk. Plankene på undersiden av madrassen var ikke så nye som de en gang hadde vært, og de klagde hver gang han rørte på seg. Han skulle så gjerne ha kjøpt seg ei ny seng, men pengene rakk ikke til. Det sto iallfall øverst på listen over ting han skulle kjøpe seg når han fikk råd. Lydene kom denne gangen fordi han hadde reist seg for å hente sitt livs kjærlighet som sto i kroken og gjemte seg.

”Hva er meningen med livet?” Læreren var ganske ung, og de fleste likte henne, men hun maste til stadighet om livets store spørsmål, og nå var hun i gang igjen. Hun tok noen skritt fra kateteret og stirret ut over den søvnige tiendeklassen. ”Dougie, du har ikke noen formening om det?” Hun så på ham gjennom de altfor store brillene og samlet hendene bak ryggen. Dougie stirret tilbake, irritert over hvorfor han måtte være hakkematen hennes hver gang hun ga en leksjon i filosofi. Han hadde ikke noe mer peiling på hva som var meningen med livet enn de andre i klassen. ”Jeg vet ikke, frøken,” svarte han høflig og så besluttsomt på henne.


Han bevegde seg stille over gulvet for ikke å vekke moren som lå i rommet ved siden av. Hun jobbet hardt for å ha råd til å leie den lille leiligheten de bodde i, og tidlig på morgenen var ikke tida for å vekke henne med masse bråk. Hånden hans strakte seg automatisk etter gitaren da han var nær nok, og han løftet sin kjæreste eiendel over gulvet og bort til senga. ”Hvilken sang skal vi spille i dag, Johanna?” spurte han sin strengbekledde venninne. Han ventet ikke på svar, men plasserte fingrene på halsen, og slo svakt an en akkord. Han følte seg bedre med det samme. Disse skoleminnene var ikke noe han likte å tenke på, men de dukket til stadighet opp i hukommelsen hans. Læreren hadde noen gode spørsmål, men hun besvarte dem aldri. Hadde hun bare hatt like gode svar…

Sola skinte inn i det allerede altfor varme klasserommet. Elevene satt og halvdøste med religionsbøkene oppslått på pulten. De gikk igjennom det samme kapittelet som de hadde gjort hele året, filosofi. ”Hvordan ble jorda til? Hvorfor lever vi? Hva er meningen med livet? Dougie, har du fått tenkt over det?” Han så overrasket opp på læreren. Det var det samme spørsmålet som hun hadde stilt sist gang, og han hadde enda ikke noe svar. ”Frøken, jeg vet ikke. Kan ikke du gi oss svaret på det?” Hun stirret sjokkert tilbake som om han hadde sagt noe forferdelig. ”Men kjære Dougie da. Dette er filosofi. Det finnes ikke noe korrekt svar. Hver og en har sin egen oppfatning om hva som føles rett for dem.”Ansiktsuttrykket mildnet og hun satte seg til rette på kateteret. ”Jeg håper alle tenker litt på dette til neste time. Hva tror dere er meningen med deres liv?”

Tankene svirret rundt de vanskelige spørsmålene, og for å klarne tankene så han ut av vinduet mens han klimpret stille på gitaren. Han kikket ned på veien to etasjer under seg og fulgte en rød bil med øynene helt til den kjørte rundt kvartalet. Veien ble travlere og travlere ettersom minuttene gikk. Folk skulle vel på jobb på lørdager også, tenkte han og vendte blikket bort fra trafikken. Han kjente eksoslukta sive inn gjennom det åpne vinduet og lukket det igjen. Hva var egentlig meningen med livet? Hvorfor levde han? Hvorfor hadde han kommet til jorda? Han var ikke god i noe, han hadde ingen venner, han visste ikke hva han skulle bli, og han var ikke med på noe i fritida. Det eneste han likte å gjøre, var å spille på gitaren. Men kunne han si at det var meninga med livet? Å spille gitar? ”Hva tror du, Johanna?” spurte han gitaren, og spilte noen nye akkorder.

”Vær så god Dougie, du skal få lov til å starte. Det virker som om du vet hva du skal si i dag?” Læreren så fornøyd på Dougie der han satt ved pulten sin med gitaren mellom bena. Han så utover klassen og merket seg at alle så kvikke ut for en gangs skyld. ”Vel, jeg har lyst til å si noen ord før jeg spiller en sang for dere. Gitaren min gir meg så mye. Den er grunnen til at jeg står opp om morgenen; jeg gleder meg til å spille en ny sang eller bare til å slå noen akkorder. Hver gang jeg er irritert, roer gitaren meg ned, og tankene får fritt spillerom. Den gir meg glede, og glede er en viktig faktor i livet. Dette er grunnen til at jeg mener at å spille gitar er meningen med livet mitt.”

Hva gir deg livsgnist?

Siv
xxx

Ps. Bare så vi har alle fakta på bordet, så er dette bokmålstentamen min. Jeg hadde 4 feil, der 3 av dem var kommafeil. De har jeg rettet, men uansett feil, så fikk jeg 6. Du får en god følelse når andre liker tekstene dine! Bildene er alle funnet på nett. Det første er linket.

28 kommentarer:

 1. Skjønner godt hvorfor du fikk 6! En virkelig reflekterende tekst ;)

  SvarSlett
 2. Du er veldig flink til å skrive:) For en vakker tekst:) Skjønner godt at du fikk 6:) Hva gir meg livsgnist? Jeg tror nok kanskje det er gleden over å være til. At jeg er født, at jeg puster hver dag og at jeg lever.

  SvarSlett
 3. Gratulerer med god karakter! Digg å få 6-ere :D

  Sv; Gjør det noe om du leser bøkene og ser serien om hverandre da? Har hørt bøkene er skikkelig dårlig, mens TV-serien er jo helt magisk!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med 6'er :)

  Livsgnist? Familie, venner, å hjelpe ungdom, hopprenn og fine ord fra folk jeg er glad i :)

  SvarSlett
 5. utrolig bra at du fikk 6, likte virkelig godt teksten :-D
  - hmmm, at jeg lever, at jeg har venner og familie og at jeg har en fin liv som jeg burde være fornøyd med!

  SvarSlett
 6. SV: haha, vakke big deal, om du skjønner :P Thank god

  SvarSlett
 7. veldig bra skrevet! :-)
  det som gir meg livsgnist er venner og familie for det meste, men også når solen skinner. he he ; p

  SvarSlett
 8. du e utrolig flink te å skriva asså, fyttigrisen ;) hunden min gir meg litt livsgnist for tiå, for hu e lissom så glad uansett, og det inspirere meg sykt sykt mye ;)

  / tusen tusen takk snille du, ikje bare fordi du følge meg men fordi du skrive så mye fint i kommentarfeltet te meg, sende deg ein mandagsklem over interweb og ønske deg ein fabelaktig uka ;)

  SvarSlett
 9. Gratulerer med 6'er! Du skriver kjempebra :D

  SvarSlett
 10. Kjempebra!
  Nu fikk æ løst å læse meire :(
  å førresten, æ kommentere faktisk! :)

  SvarSlett
 11. ååh jeg blir helt missunnelig her, du skriver så utrolig bra. og at du inkluderer bilder slik du jgør.. så blir det som å lese en bok eller artikkel.
  ikke rart du har gode karakterer!!

  sv; tusen takk for kommentar på bloggen min! :D

  SvarSlett
 12. Herlıg tekst! Du er flınk!

  Det som gır meg lıvsgnıst er aa vaere her jeg er akkurat naa. Det aa vaakne opp ı armene tıl verdens beste hver eneste dag.

  SvarSlett
 13. Veldig fin tekst, gratulerer med 6, :o)

  Hva er Livsgnist, XD Er blond, ^^ (ikke egentlig)

  SvarSlett
 14. Sindre: Med livsgnist mener jeg hva du mener er meninga med livet. Kinda :')

  SvarSlett
 15. Akkurat nå gir sol og varme livsgnist. Jeg vil ut og føle solen mot huden min. Gjøre alle slags fine ting og føle at jeg LEVER. Jeg for også livsgnist av kjærlighet, for det er det vakreste av alt. Selv når det er vondt. Jeg får også livsgnist av inspirerende ord.

  SvarSlett
 16. Hadde du mange gjester, hva ga din mor, besteforelder...

  sorry for at jeg spør, er bare så nysgjerrig, O_o Håper jeg får 25'000

  SvarSlett
 17. Sindre: Jeg fikk bunad og 2000 hos foreldrene mine, også hadde jeg rundt 40 gjester kanskje? Jeg husker ikke! Men de fleste i bygda ga jo litt : )

  SvarSlett
 18. Supernydleg tekst, grattis med seksar! Det fortente du absolutt :) Du skriver heilt fantastisk.

  SvarSlett
 19. wow,utrolig fint skrevet siv! Skjønner godt at du fikk 6'er.:D
  SV;hehe^^, bare smil vei du..:) heldigvis la det skje ikke mer enn som regn,i morgen blir det spådd overskyet m/glimt av sol , og 12+ grader:) Tusen takk for at du stemte:)

  SvarSlett
 20. .................

  ^ ingenting meir å sei, heheh.

  haha, joda, neida, men som vanlig, Siv; DET VA KJEMPEBRA! Du e så flenk til å skrive! Skjønna godt at du fikk 6! Grattis ;-)

  SvarSlett
 21. Vel fortjent! Utrolig bra skrevet :D

  SvarSlett
 22. Vakkert!

  Du er flink!

  Livet gir meg livsgnist. Bare det å leve! :)

  SvarSlett
 23. å drive med det jeg liker, det jeg vil og det jeg føler, men samtidig ha de nermeste med meg uansett hvor dumme planer og mål jeg har :)

  SvarSlett
 24. utrolig bra skrevet :) satt på flyplassen og ble underholdt nå :)

  SvarSlett
 25. Aww, det fikk meg virkelig til å smile! Skjønner veldig godt at du fikk toppkarakter på den der! :D
  Du er kjempeflink til å skrive Siv, det skal du ha!

  Livsgnist er musikk, rett og slett fordi musikk er livet. Simples! ;)

  xx

  SvarSlett
 26. Kjempe bra tekst! Disse spørsmålene er noe alle kan stille seg. Vet ikke helt min livsgnist :/
  gratulere med 6'er! :D

  SvarSlett