09.05.2011

Lesestemme

Petter Dass var en innflytelsesrik ....", mumler jenta ved pulten bak meg uforstående. Så fortsetter hun med den samme lave hviskingen: "Og ved slutten av livet var han en godtkjentprest." Hele teksten om mannen blir lest uten noen for for dynamikk, og det eneste jeg husker etter hun er ferdig er navnet på presten.Det erså kjedelig å høre folk lese uten dynamikk. De svelger bare ordene, og ofte hører jeg ikke forskjell på replikker og handlingsreferat. Følelsene og mye av stemninga blir borte, og jeg klarer ikke tyde hvilket humør tekstens personer er i. Ofte tar jeg meg i å gjespe, for framføringer uten dynamikk er det samme som skuespill uten innlevelse. Dynamikk er jo nettopp det; innlevelse. Hvem har vel lyst til å se et skuespill der ingen av skuespillerne lever seg inn i handlinga? På samme måte er det kjedelig å høre folk lese uten dynamikk.

Dynamikkløse framførelsesr er nesten verre enn lesing som blir framført som en hvisken. Hva er vitsen med å framføre noe om lytterne ikke hører noe? Å bite i seg siste ord i setningene er ikke noe bedre, for ofte ligger hovedinformasjonen i slutten. Lærerne har prøvd å innprente alt dette helt siden tidenes morgen, men allikevel er det de færreste som tenker over det. Jeg tror nok at alle hadde klart om de hadde prøvd! Det er ikke flauere å prøve ;)

Hva slags lesestemmer foretrekker du?

Siv

xxx

21 kommentarer:

 1. folk som lever i det de leser ;p

  SvarSlett
 2. DU, d sett jo kje nån bak dæ! Du har jo den bakerste pultn i klasseromme!
  Men æ skjønne ka du meine, e mykkje lettar å høre på når folk læs høgt og me innlevelse :p
  Egentli så foretrække æ vel lesestæmman som går inni hode mett når æ læs, like kje å høre på folk som læs høgt, d går så sakte :/

  SvarSlett
 3. I gamleklassen min så hadde vi en som alltid levde seg inn når han leste.. I mine ører så ble det helt feil, det hørtes latterlig ut :P
  Men det er nok bare fordi jeg alltid lever meg inn i det når jeg leser det inni hodet mitt. Høytlesing funker best med en robotstemme derimot :P

  Men, det er jo disse vanene da vet du :P

  SvarSlett
 4. liker veldig godt når folk 'lever seg inn' i det de leser. selv er jeg ikke så veldig flink til det, men jeg prøver å forbedre meg! :)

  SvarSlett
 5. jeg liekr de som lever seg inn i det! :D
  lyden funka ikke på den greia!
  // han slapp unna med skrubbsår (ikke store) og moped er helt kverka! Han har det bra nå altså :-) er på skolen og den samme gamle som alltid ^^

  SvarSlett
 6. Jeg liker best å lese for meg selv, jeg!

  tusen takk! :)

  SvarSlett
 7. Det er sjelden jeg hører andre lese for meg. Har hørt noe på lydbøker, men foretrekker å lese selv. Hvis jeg skal høre på andre, må det være innlevelse, ellers klarer jeg ikke å leve meg inn i historien.

  Takk for hilsen hos meg. Kos.

  Fin blogg du har. Nydelige bilder du velger ut til innleggene dine!

  SvarSlett
 8. Foretrekker egentlig at folk leser med litt innlevelse. Ikke for mye for da blir det bare komisk. Syntes det er viktig at folk leser høyt og tydelig ;D

  SvarSlett
 9. Liker veldig godt folk som lever seg litt inn,som du sier har en dynamikk i stemmen. blir fort monotont med bare "vanlig"snakking.
  SV;
  :)
  takker:D koselig at du likte bildet!

  SvarSlett
 10. Sv. neida, jeg har sett den et par ganger før :D Hehe

  SvarSlett
 11. Jeg liker de som lager litt stemning i det sier og at de lever seg inn i teksten, at det føles nesten som man opplever det de leser:)

  SvarSlett
 12. Jeg digger å høre på Are Kalvø. Han har vel tidenes mest monotone lesestemme, men likevel er det morsomt å høre på han.

  SvarSlett
 13. sv: nå har jeg valgt ut allerede, men du kan jo melde på deg og Speilvendt når det blir ny runde på fredag? Ida har en knallbra blogg, men din er ikke så værst den heller :-)

  SvarSlett
 14. liker de som lever seg inn i det jeg ;)

  SvarSlett
 15. Hver gang jeg hører noen lese uten innlevelse, får jeg lyst til å kaste noe hardt i hodet på dem. Husker vi hadde en lærer på videregående med tidenes mest monotone stemme. Det var så kjedelig å høre ham snakke at jeg alltid endte opp med å sovne. True story.

  SvarSlett
 16. Enig. Tørt og slitsomt å høre på noen lese uten innlevelse. Jeg elsket å høre Minken Fossheim lese på God bOk da jeg var liten, HUN kan lese hun:)

  SvarSlett
 17. Jeg liker også best når den som leser lever seg inn i rollen! :)

  SvarSlett
 18. SV: Ikke jeg heller.. Dette er virkelig ikke tingen for meg :P Hahaha.

  SvarSlett
 19. Eg foretrekker absolutt lesarstemmer med innleving. Alt går mykje lettare inn. Har øvd skikkeleg masse på å få god innleving sjølv, er ikkje spesielt flink endå, men ikkje heilt motonon og fargelaus :)

  SvarSlett
 20. Klare ikke å konsentrere meg om ka som blir sagt om folk presentere stoffet med masse innlevelse, begynne bare å flire. Men læreran gjør det bra.

  SvarSlett
 21. Jeg liker sånn lydbok stemme, XD Med dynamikk...

  SvarSlett