11.03.2013

Chilla'n i kufjøsen

Begge foreldrene mine har vokst opp med stor interesse for gårdbruk, og de har også utdanning innenfor området. Selv har jeg derimot ikke syntes stort om det, sett bort fra nyfødte grisunger, lam og kalver. Jeg har ikke vært i noe fjøs siden jeg var lita, da pappa tok lillesøster og meg med på jobb. Bildene i dag er ikke fra min egen opplevelse, for jeg prioriterte læringa foran bildebevis denne gangen. Historia er likevel like sann - jeg var i kufjøsen til Daniel i går! 

cow

Kompisen min, Daniel, har hatt fjøs med kyr så lenge jeg har kjent ham, men det har faktisk ikke falt meg inn å besøke den. Det tok meg nærmere 12 år å finne ut at det kunne være veldig lærerikt å se hva som egentlig skjer i en kufjøs. Jeg har trådt fot blant kyr før, men ikke med noen annen hensikt enn å komme seg ut av bygget, og da helst fortest mulig. De få gangene dette har skjedd, har jeg vært rimelig nervøs for at kyra skulle angripe. Dere vet; røyk ut av ørene og laserlys til øyne.

Cow in the shed - Yarra Valley 
Dairy

Det første jeg gjorde da jeg kom inn, var å tre inn i en oransje kjeledress og fiiine, grønne støvler. Melkeslanger ble vasket, også gikk vi inn til dyra for å vaske spenner. Daniel gjorde jo egentlig alt arbeidet, mens jeg så på. Men jeg vaska av jurene til ei ku, jeg prøvde å melke for hånd, jeg satte på melke-sugekopper, snakka med fjorårets kalver og hjalp å spre siloen. Andre ting Daniel måtte gjøre, var å gi dyra kraftfor, skrape skit ned i avlukkene, rense og skylle melkeutstyret og sjekke at alt sto bra til der inne.

Cows

Jeg spurte ham om alle de tingene jeg kom på å spørre om; hvor mange år, hvorfor ditten, hvor mange datten, hva skjer her og når skjer det der. Nå vet jeg hva bøndene gjør for at jeg skal få melk på bordet, i detalj! Det er en egen sjarm med fjøs - kanskje spesielt når man ikke dit hver dag.

/Bildene er linket

25 kommentarer:

 1. Det er alltid spennende å utforske det ukjente. Jeg har alltid kost meg på gårdsbesøk i barndommen/ungdommen, helst med skolen.

  SvarSlett
 2. Åh, fjøs er så gøy!
  Selv har jeg vokst opp med fjøs og nysgjerrige kyr (som tildels plutselig sto på plena vår..) som nærmeste nabo.
  Og når jeg var mindre var jeg med i fjøset til godeste tante og onkel hver eneste kveld!

  Jeg hadde til og med mi ega ku, Kaisa. Hun hadde bursdag på valentinsdagen og var så latterlig sta at jeg prøve å dytte henne da vi gikk ut på ekra for å hente inn kyrne om sommeren.

  Tror nok jeg må besøke fjøset igjen, det begynner å bli en stund siden sist. Satser på at kalvene fremdeles ikke biter og at oksene ikke kommer seg løs! ;)

  SvarSlett
 3. Så koselig :-) spesielt å prøve melking og snakke med kalver kanskje ;-) Greit å slippe møkk-spaing og sånne lite delikate ting :-D Lenge siden jeg har vært i noe fjøs også, er vel litt som deg, tenker at de er omtrent så skumle som hester.. Olme og sinte... Men egentlig er de ikke det, lite laserøyne og røyk utav nesa, EGENTLIG.. :-D Det var nok en lærerik liten økt, og greit når man har så lett tilgang :-)

  SvarSlett
 4. Jeg har hvert i fjøs da jeg var liten, en som gikk med meg i klassen på barneskolen hadde kuer og hele klassen var der en gang:) Jeg synes egentlig kuene var store og var redd de skulle sparke he he. Men jeg er glad i dem uansett om de også gjør meg litt redd, jeg elsker jo melk:)

  SvarSlett
 5. Hahha! dette fikk meg til åt enke på en opplevelse jeg hadde på barneskolen da vi dro til en bodegård og fikk være med i fjøset. Jeg satte meg ned for å klappe en ku (vet egentlig ikke om man gjør sånt) og fikk kubæsj voer hele buksa mi. Ble skikkelig lei meg, den fine gule buksa mi <3 rip!

  Tusen takk for så fiiin kommentar på videoen innlegget ish!!! :D i går hadde jeg skikkelig bein i nesa, så hvis jeg har mere bein i nesa ved en senere anledning så kanskje det blir flere :))))

  SvarSlett
 6. Creds til deg! Jeg har aldri vaert fan av fjös. Det er den lukta som skremmer meg. Setter seg i hud og bruker mange dusjer paa aa forsvinne. Saann bortsett fra det er kyr söte dyr :) Men du hadde aldri faatt meg til aa melke ei for haand ;)

  SvarSlett
 7. Jeg har ikke dyr på småbruket, men jeg skulle gjerne ha hatt det :) Elsker bondelivet - er jo ei bondejente i sjela. Stortrives selv i fjøset, de ganger jeg er innom et ;-)

  SvarSlett
 8. Så søtt! haha :P Og som du sier har det jo sin sjarm så lenge det ikke er sånn at man "må" hver morgen tidlig tidlig... :P hehe! Søte bilder da :D

  SvarSlett
 9. Synes det ser veldig koselig ut med fjøs, for å hilse på alle dyrene, men ikke alt det andre harde arbeidet :P

  SvarSlett
 10. Så spennende da:D Syns kyr er søte jeg:P Jeg er mer redd for ponnier.. de er gærne..

  SvarSlett
 11. ...kanskje spesielt når man ikke MÅ dit hver dag, JA! Tror du er inne på noe der ;)
  Vi har sauer hjemme-hjemme og jeg må vel ærlig innrømme at jeg ikke hjelper til sånn supermye i fjøset... :p

  SvarSlett
 12. Så moro at du er interessert i ting som du ikke egentlig trenger å lære om, det er en god egenskap! :) Også bra at du søker å lære litt om det dine foreldre er interessert i. Håper det var en god opplevelse da? :)

  SvarSlett
 13. Så bra du hadde en god opplevelse med å ta en tur inn i fjøset da ! :-) Bestemor og bestefar drev med fjøs før, og jeg hadde faktisk min egen kalv (som ja, ble til en okse) som het Martin, som jeg var å besøkte i ny og ne ;-) Husker at jeg ikke så han på mange mange år, men med en gang jeg kom inn i fjøset, så jeg hvem som var han! Han hadde nemlig en veldig søt, krøllete pannelugg! x) Nå derimot, skal jeg innrømme at det er mangemange år siden jeg har vært i et fjøs :-P

  SvarSlett
 14. eg har vore i et fjøs eg og. men det e så lenge siden at eg huske det kje. eg bare håpe alle kyr har det bra. åsså sko eg faktisk ønska eg va litt flinkare te å drikka melk. hehe. og heihei, sorry for så lite kommentering her inne, men eg har hatt et veldig merklig år. og i det sista har det vært så mye stress at eg har heilt glømt ut fantastiske siv. og det beklage eg så mye. for du e fantastisk!

  SvarSlett
 15. lenge siden jeg har vært i et fjøs altså.. min onkel hadde en grisefarm med over 100 griser, men etter at han slaktet dem eller hva enn han gjorde (jeg var liten) så har jeg ikke vært så mye på gård! Men det har sin egen sjarm da :D

  SvarSlett
 16. Til eg var rundt 12-13 år brukte eg store deler av barndommen min på familiegården til Pappa og eg har faktisk budd på gården i eit halvt år då eg var 6-7 år då me leite etter eit nytt hus.

  SvarSlett
 17. Så artig å ha fått vært med på det! Har vært inne hos kuene mange ganger, men har aldri hatt en så detaljert opplevelse, og spesielt aldri gjort noe der inne. Har alltid hatt lyst til å lære meg å melke en ku. Selvom jeg absolutt ikke høre hjemme på noen gård :P

  SvarSlett
 18. Sv; Ja, alle filmer hun er med i er verdt å se bare pga av henne <3

  // Hehe, liker også hennes røde, "uekte" hår beste :p

  SvarSlett
 19. Fjøs er vel et sted jeg har oppholdt meg veldig lite i mitt liv! Jeg var innom fjøs noen ganger når jeg var yngre og vi besøkte en gård ikke langt fra der jeg bodde for å se på katter og kaniner. Men ellers har jeg ikke vært mye i fjøs, og kan ytterst lite om det! Men det er sannelig godt noen i Norge driver fjøs!! :)

  SvarSlett
 20. Å eg hugsar godt når me var i fjøsen ved Sogn jord- og hagebrukskule gjennom oppveksten min (det låg rett over vegen for skulen eg gjekk på så me var der ofte og lærte om økologisk gårdsbruk) det er så kosleg! Likar kyr ekstra.

  SvarSlett
 21. Haha, kjenner meg sykt igjen :')

  SvarSlett
 22. Spennende og en del ny kunnskap å hente også ;D
  xx Siri

  SvarSlett
 23. Vet du, jeg er DRITREDD for kuer..jeg er så redd at jeg nesten begynner å grine..haha.. *lost case*

  SvarSlett
 24. For et fantastisk innlegg!! Hahah, jeg skjønner så godt hva du mener med laserlys ut av øynene og røyk ut nesa! Jeg har vært livredd for kyr helt siden jeg var lita. Tror det kommer av at jeg var med tanten min i fjøset og så slapp hun løs kyrne til beitet. Det var et tjuetalls kuer som kom bort til en liten forskremt 5 åring, trengte henne opp i et hjørne og skulle sniffe på henne. Og sleike henne i ansiktet. Jeg mener, er man ikke redd fra før av, så blir man det da!

  I fjor ble jeg med ei venninne, som studerer vetrinær, på fjøsbesøk. Hun hadde praksis på en slik bondegård med kyr, og hadde ansvaret for å mate og melke kyrne. Det var virkelig interessant. Jeg var skikkelig redd, og passet på at jeg holdt lang avstand til dyra. Likevel var det gøy. Mest fordi jeg fikk gi melk til en liten kalv. Så søt da..

  SvarSlett
 25. Haha, så gøy :) Har selv stort sett bare fjøsminner fra da jeg var lita. Enten det var kyr, geiter eller sauer i fjøset :)

  SvarSlett