23.06.2013

Engasjement - en mangelvare?

Jeg er bare 18, men allikevel har jeg hatt så himla mange tilfeller, der jeg har mista gnisten, og mista håpet på menneskeheta. Jeg har fått den følelsen av hjelpesløshet: den følelsen da jeg innser at jeg ikke kan redde verden alene. Men ikke bare det - følelsen av at resten av menneskeheta hverken har noen plan om å redde verden sammen med meg, eller overhode noe ønske om å redde den i det hele tatt. Det er den verste følelsen jeg kjenner til.

spark

Hver gang jeg prøver å videreformidle hvor ståa er, for min del iallfall, så stopper ordene før de har rukket å bli ferdigtenkt. Jeg gir opp. Mister håpet. Jeg føler ikke at noen kommer til å orke å bry seg uansett, så hvorfor skal jeg? De fleste ler, når jeg forteller om mine personlig valg for å redde verden. Valg som jeg gjør av prinsipp. Valg, som jeg faktisk trodde alle gjorde. Av prinsipp, sant. Og av kjærlighet til Moder Jord.Jeg har så lyst til å være engasjert. På ungdomsskolen snakka jeg med en del politikere i håp om at de ville åpne for en sjanse til å danne et ungdomsparti på øya. Men jeg følte meg ikke hørt. Så da turte jeg ikke ta noe større skritt. De var jo tross alt de voksne; de som hadde peiling. Nå er jeg på et stadie der jeg ikke lengre er et barn, men jeg er heller ikke voksen, selv om det står så på papiret.Og jeg tror at det i denne mellomfasen, faktisk er tiden der det man sier har størst slagkraft. Om man bruker de midlene man har, riktig. Voksne snakker bare svada. Man blir lei av å høre dem snakke det samme søppelet dag inn og dag ut. De får som regel betalt for å si det de sier. Barn hører man på, men de fleste av oss smiler bare, for så å glemme alt sammen. Ungdommer derimot, kan få til ganske så mye. Om de bare orker!

For om ikke vi endrer verden, hvem vil?


Om jeg finner igjen gnisten (noe jeg jo faktisk ser jeg gjør, om jeg bare setter meg ned og lar meg fyre opp), så får dere mer av prinsippene som jeg snakka om, og mitt siste stunt i å redde verden. Jeg kan gi dere et tips: Stem grønt i høst. Som i "De grønne". Jeg følger dem som en hauk og er stor fan.
/Alle bildene er linka!

31 kommentarer:

 1. Håper du finner gnisten din igjen, og bare stå på! Man får gjennomslag tilslutt om man bare jobber hardt nok! Har jeg troen på ihvertfall!:)

  SvarSlett
 2. Tja, jeg kommer nok til å stemme rød-grønt jeg da!

  SvarSlett
 3. Du finn nok gneisten att, skal du sjå!

  SvarSlett
 4. Som jeg kjenner deg fra denne bloggen så er du en sånn person som ER engasjert. Det skal lite til før du engasjeres. Ikke undertrykk det, men gjør noe med det du brenner for. Ikke vær så ydmyk overfor voksne at du mister din egen viktighet. Voksne er som ungdom: Forskjellige.

  Engasjement er en bra ting, så fortsett å vis deg og spre lysten til å skape endring til din omgangskrets. Etterhvert finner du ut om du vil fokusere engasjementet ditt på få områder eller ta for deg mye ulikt.

  Jeg tror ikke du er en person som gir opp dersom du møter motstand, men at du søker nye muligheter og nye løsninger. Det er en bra egenskap!

  Har du skrevet innlegg til Si:d i Aftenposten eller kronikker til nrk Ytring? Hvis ikke kan det være fine ut-kanaler.

  At det ikke fins ungdomspartier i din kommune må du ikke la bli et hinder, meld deg inn i det partiet som best ivaretar dine interesser. Du kan påvirke lokalpolitikken og lokalmiljøet.

  Stå på, jeg ønsker deg lykke til!

  SvarSlett
 5. Tror nok det er mange av oss som føler at menneskeheten er håpløs noen ganger, men jeg fortsetter å håpe og tro på en bedre fremtid likevel.

  SvarSlett
 6. Sånn føler jeg det også Siv, skikkelig ogås. Faktisk er det blitt sånn i det siste at jeg vurderer å melde meg inn i natur og ungdom for å få litt mer kunnskap om hva som faktisk skjer i klimapolitikken! Jeg tror ikke det nytter å tro og håpe og be, her må det handling til! vi må få inn enkle tiltak som gjør at folk vil velge de naturvennlige muligheten, som for eks; elektrisk bil, organisk lokal mat, gjenbruk, og vi må få gjort noe med bruk og kast mentaliteten!

  SvarSlett
 7. Digger den gnisten din, Siv! Du finner den nok igjen! Det at du er så engasjert virker ut som er det som gjør deg til den du er. Noen må jo være såpass engasjerte i viktige ting som det du er, stå på videre! :)

  SvarSlett
 8. godt innlegg, gnisten kommer tilbake! :D
  Når trakk du vinnere av den konkurransen igjen? 30 juni? ^^

  SvarSlett
 9. Du må ikke sammenligne deg med andre!
  Det er det viktigste jeg har lært i det siste. Det er faktisk slik at det o'store flertall ikke tenker på andre enn seg selv. Det viser statistikken. Det er derfor viktig at vi som ihvertfall bryr oss litt eller mye om enten det ene eller andre (f.eks du for miljøsaker, jeg for helsesaker) ikke gir opp. Det er faktisk slik at det lille vi sier, faktisk blir hørt av noen!

  STÅ PÅ Siv! - gnisten vil komme tilbake! Det har jeg stor tro på!

  SvarSlett
 10. Vi trenger folk som deg Siv, det er litt som du sier, det er folk på din alder som har mest gjennomslagskraft nesten.. Jeg føyk rundt på demonstrasjoner stadig vekk når jeg var så gammel som deg,mot atomvåpen, mot båter som kom til Norge med atomvåpen ombord-kanskje, mot stirppe-klubber og toppløs-barer,mot mye forskjellig, og det var herlig å si i fra. Jeg er nok ikke der lenger, men jeg er engasjert på MIN måte vil jeg si.. Og jeg stemmer alltid, for det MÅ MAN, selv om man er aldri så uenig i nesten alle partiene.. Men Siv, du burde melde deg inn i et ungdomsparti? Eller Natur&ungdom, eller noe i den gata. For å redde HELE verden er en for voldsom oppgave, men å begynne med en lokal organisasjon og enasjere seg DER er sikkert lurt, man får gjort mye, og brukt engasjementet sitt på noe man ser virker også :-) Sak for sak liksom :-) Stå på Siv, du er god som gull <3

  SvarSlett
 11. Veldig fint bloggpost :) Håper du får igjen gnisten din igjen :)

  SvarSlett
 12. Gjør det du kan, for deg selv. Så vil de som er klare, bli inspirert og ta sine egne valg :)

  Ps: Nå er det klart for stemmer :) Lykke til! :)
  http://www.egedenne.com/2013/06/the-independent-blogger-award-time-to.html

  SvarSlett
 13. ja, mennesker kan være håpløs noen ganger...
  Har dere virkelig ikke et ungdomsparti der du bor :o ? Har flere slike parti i den lille komunnen min, men måtte kjempe for å få noe for ungdom som støttet SV. Var på tide, hehe :D

  SvarSlett
 14. Håper den gnisten du snakker om kommer tilbake:) Føler det på meg at du kommer til å få den tilbake snart:)

  SV;Ja,det er nok bra for oss bloggere å ta litt pause fra bloggen i ny og ne:)

  SvarSlett
 15. Du har så fine innlegg Siv!

  SvarSlett
 16. Du er så reflektert Siv <3
  det er nok umulig å redde verden alene, men bare lille du vil klare å utrette så utrolig mye.

  ida hetland som jeg kjenner lagde sitt eget hjelpefond, og gjør en kjempejobb f.eks, hun redder ikke hele verden, men hun hjelper mange. Noe sånt tror jeg du hadde klart å skape også. Du har definitivt viljestyrken for det

  SvarSlett
 17. Venninna mi, Ingid Dahl, er 2. representant(??) i De Grønne. Treffer jeg henne i sommer skal jeg si at du nevner partiet på bloggen - de er flink til å engasjere og blir nok glad for at folk engasjerer seg - weee!!

  SvarSlett
 18. Godt skrevet innlegg, Siv! Kjenner meg litt igjen..

  SvarSlett
 19. god sommer, Siv! :) Håper du får en suuuper sommer :)

  SvarSlett
 20. Sendte deg en mail her om dagen, Siv! på mailadressen som står der til høyre. Fikk du den? :)

  SvarSlett
 21. veldig bra skrevet. Jeg skal sette meg ned og lese om de forskjellige partiene, sjekke ut hva som passer meg best og hvor min stemme blir hørt.

  SvarSlett
 22. Bruk avisenes debattsider for å bli hørt og vise engasjement. Da når du nok ut til mange og det raskt.

  SvarSlett
 23. Du virker både reflektert og engasjert, så den gnisten tror jeg er like rundt hjørnet! Det er bare å stå på, så finner du nok veien også. Det er som du skriver i denne perioden av livet man faktisk har størst slagkraft, at man jobber hardt nok til å gjøre seg hørt og at man kan få til forandringer. Jeg har troen på deg!

  SvarSlett
 24. sv - Han studerte drift av datasystemer, og det var kort sagt det han skrev om. Skjønte så og si ingenting av det som sto der, for var masse navn på programmer, funksjoner osv. gaad, vanskelig stoff for ikke teknologiske Siri ;)

  Nå er han ferdigutdannet og fikk seg nylig jobb i Trondheim, så nå flytter vi inn i leilighet til høsten :D weehu!

  SvarSlett
 25. Pappa sa til meg en gang, at da han var ung, trodde han at alle voksne var smarte/kloke. Men at han etter hvert har innsett at sånn er det slettes ikke! Har aldri glemt at han sa det, for jeg merker at det samme har jeg tenkt selv. Voksne er slettes ikke alltid så kloke, noen er, men langt i fra alle. Når du er 18 har du like mye rett til meninger som seinere i livet! Bra du er engasjert.

  SvarSlett
 26. Sv; Du sier noe! Syns flere burde tatt ferier i Norge, for det er jo så mye vakkert å se på!

  // Kult å se henne live, og hun er jo helt fantastisk, men tror aldri jeg kommer til å bli noen blodfan...

  // Yay, så gøy du likte Pretty Woman! :D Det er en av mine all time favoritt filmer :)

  SvarSlett
 27. Håper du finner igjen gnisten Siv, og det at du står på og vil gjøre en forskjell er så utrolig bra! Mange ungdommer er desverre ikke like, hmm hva skal jeg kalle det, fremtidsbevisst (?) som det du er, og du må aldri la noen stoppe deg for å gjøre noe du brenner for. Ja, det kan hende det føles litt ensomt og håpløst ut, men hvem vet, kanskje de som ikke løfter en finger idag, om fem år får en oppvåkning, og kjemper med deg? Du er så god du <3

  SvarSlett
 28. Hei, kjenner meg igjen. Blir også så oppgitt over verden til tider. Og trist fordi det ikke føles som om folk bryr seg. Politikk er den måten jeg skal redde verdenen på, men jeg er veldig glad for at verdenen har slike som deg, som engasjerer seg og bruker de politiske kanalene vi har. Stå på, og ikke mist gnisten, du minte meg akkurat på at jeg ikke er alene, og jeg vil fortelle deg at du heller ikke er det. Det er verdt noe det du står for. Så kjemp, og ikke gi opp!
  Hvis du har flere slike dager, prøv å husk dette. Du virker som en av "de gode" ikke la motgang ta det i fra deg :)
  Lykke til ;)

  SvarSlett
 29. * Politikk er ikke den måten jeg skal redde verdenen på

  SvarSlett