02.02.2014

Glede i stedet for vrede

Hvorfor er det sosialt akseptabelt å være gretten om morgenen, men ikke i godt humør? Det skjønner ikke jeg; så i dag skal jeg skrive om det å være dagligdags fornøyd og i godt humør, både for andre og seg selv.

Jeg liker ikke samfunnets press på å ha et perfekt liv. Og jeg synes det er fint når folk framstiller livet som det faktisk er: fullt av oppturer og nedturer, ikke bare overfladisk lykke overalt. Men jeg synes det skal være greit å være fornøyd med det man har; fordi dét er viktigere enn å eie de riktige tingene, eller gjøre og spise det som samfunnet og rosabloggere mener er riktig.


Jeg synes det er viktig å ikke bare se det negative i livet. Da virker alt negativt, og hva vil i så fall være positivt? Jeg tror mange ville følt mer lykke i hverdagen, om man la lykkelista litt lavere. Hva skal gjøre deg lykkelig? Å vinne i lotto, eller det å se en blomst vokse fram fra under snøen? Man må måle egne forventninger, og ikke prøve nå det som samfunnet forventer; for det er ikke menneskelig å skulle være både 100% sunn, sprek, materialistisk, kapitalistisk og utrette alt i hele verden på egenhånd. Alt ligger ikke for alle:

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

- Albert EinsteinI kjernen av meg selv, så er jeg en glad person. Jeg liker å bli glad av små ting og enda mer glad av større ting. Vi har for eksempel mange fine soloppganger, med de vakreste fargene noensinne. (Det er en skikkelig klisjé, men dere hadde smelta om dere hadde sett noe lignende.) Når noen kommenterer at håret mitt er fint, eller at jeg ser ekstra bra ut en dag, så hopper hjertet mitt nesten ut av brystet. Fordi jeg ikke hører det så ofte, og det er fint å få bekreftelse i blant. Dere kan tro jeg føler meg som en stolt hane etterpå! Små ting, men allikevel så fint.En større ting å bli glad av, kan være at jeg har bestilt flybilletter til Skottland i påsken, og at jeg da skal se både de søte, små søskenbarna mine i tillegg til McFly og Busted. Eller det beste av alt: når noen tar initiativ til å finne på noe sammen med meg. Det varmer et eller annet dypt inni meg. Som en svær glødestein.Jo mer energi jeg gir, jo mer energi får jeg ut. De dagene jeg prøver å være stille, rolig og wannabe-deppa som alle andre – det er også de dagene der jeg ikke er glad på innsida. Jo mer deprimert jeg er, eller prøver å framstå, jo mer deprimert blir jeg. Men når jeg tenker på fine ting og deler den gleden jeg har av å stå opp hver dag, så gjør det ting litt bedre. Jeg blir glad av å være glad. Jeg elsker det naturlige dopaminet som skilles ut i hjernen min når jeg er i godt humør. Om jeg gjør meg glad, så blir jeg som regel glad. Og da kommer latteren mye enklere. Og positive tanker.


På ungdomsskolen pleide de fleste å bli glade av gleden, og der ble jeg akseptert som en happy person. Etter jeg starta på videregående, har jeg fått inntrykket av at det ikke er naturlig med lykkelige personer. Det har ført med seg enda trøttere dager, og jeg har følt at folk faktisk ikke liker en glad morgen. 2014 skal derimot være det året da jeg gjør det som er best for meg og ikke alle andre. Jeg lever på teori og forskning om at glede er smittsomt: om man ser noen smile, er det faktisk større sannsynlighet for å smile selv.

/Bildene er linket!

18 kommentarer:

 1. Så utruleg fint og vakkert skreve. Og du har heilt rett! Det perfekte livet som samfunnet "vil ha" fins ikkje. Eg trur ikkje på det. Vi kan ha ein perfekt dag, men eg trur at eit perfekt liv må ver vanskelig å finne. Alle har dagar som er mindre gode, inkl dei som har "det perfekte liv".

  Lev i nuet, skap gode minner, ver saman med dei som gir deg energi og som faktisk VIL vere saman med deg. Eg har hatt mange av dei som tek energi frå deg uten å gi tilbake. Og det er sårt og vondt. Heldigvis i dag er eg omringa av dei eg sjølv har lyst å ver saman med. Og det er som du seier; når nokon tar initiativ til å ver saman med deg, det varmar! Det gjer så godt :)

  <3

  SvarSlett
 2. fortsett å være den lykkelig godjenta du er Siv.
  De som ikke takler et lykkelig menneske er den som sitter med skjegget i postkassa til slutt.

  omgi deg med det som gjør deg glad og lykkelig, de som stjeler din glede og energi er faktisk ikke verdt å bruke krefter på.

  <3

  SvarSlett
 3. Hmmm… Interessant det du skriver. Jeg tror man har det best når man har det bra. Og man har det bra når man er glad. Jeg er morragretten forresten. DVS at jeg ikke prater etter jeg har stått opp, jeg er ikke i dårlig humør, jeg bare prater ikke. MEN når jeg kommer på jobb/skole da legger jeg det hjemme, jeg kan ikke ta med meg det dit. og uansett hvor mye dritt jeg tar med meg hver dag så er jeg blid med kidza og kolleger.
  Jeg heier på solstråler, jeg! Så bare vær glad, Siv! ^^ Ingen liker en surpromp!

  SvarSlett
 4. Elsker dette innlegget, og du har så mange gode refleksjoner, tanker osv. Kjente meg igjen i masse av det du sa, og eeelsker sitatet til Einstein. Er det rart at han var et geni?

  Haha, husker at alle lærerne på barneskolen kalte meg gledesprederen, og da ble glede rost til skyene. På videregående er dette ganske strengt... Tuller man, spøker eller ler litt for mye i timene der blir det skjennepreken. Jeg har i alle fall den erfaringen, selv om det selvfølgelig var lærere som var motsatt(De var mine favoritter!)

  SvarSlett
 5. Jeg tenker det at alle ikke tåler å se at andre har en god dag når de selv ikke alltid har det. Siv ikke gi opp smilet på morgenen, for mange setter faktisk pris på det :) Hverfall jeg, selv om ikke jeg er på skolen din om morgenen!

  SvarSlett
 6. Jeg merker jeg er sinnsykt morgengretten og MANGE rundt meg vet det..men spesielt mandag og fredag er de værste dagene å være blid på morgnen.. vet ikke hvorfor men det har alltid vært sånn, siden jeg var kjempeliten og jeg har ikke gått i barnehage ...så jeg visste ikke hva tidlige morgenener var da jeg var liten..likevel morgen gretten.

  Når det kommer til alle de perfekte rosabloggerne så synes jeg det er enda værre å lese de overfladiske statusene til folk på facebook!

  SvarSlett
 7. Da jeg begynte på vgs bestemte jeg meg for å slutte å la det negative rundt meg være dagens hovedfokus. Jeg bestemte meg også for å slutte å krangle med folk om små bagadeller. Og vet du hva? Jeg har følt meg så bra etter det. Jeg blir superglad av gode kaker, eller om favorittsangen min kommer på radioen. Jeg har så klart dårlige dager, men jeg prøver ikke å la det påvirke min fremtid. For hvorfor skal jeg huske fortiden min som en haug med dårlige minner ,når jeg heller kan huske den for fine opplevelser og gode smaker og ja- alt egentlig. Jeg merker på bloggen din at den oser av glede, og det er faktisk veldig deilig å se- eller å lese da. Dette ble litt langt, men jeg kjente meg veldig igjen i det du sa. Du får stå på og være en glad morgenfugl. Vi trenger flere av deg!

  SvarSlett
 8. Det er veldig sant. Tenkte faktisk på det i stad når jeg tok toget. Alle satt og sov eller klikket grettent på mobilen sin mens jeg så på tidenes soloppgang utenfor togvinduene. Det var så fint, og en flott start på dagen.. Må vel få lov å bli glad for små ting og!

  SvarSlett
 9. KAN VIRKELIG IKKE FÅ SAGT HVOR ENIG JEG ER! På vgs var jeg alltid jenta som var bkid hver morgen og gav klem til alle, haha. Men de klagde ikke - de ble jo i bedre humør selv :D

  SvarSlett
 10. Så fint skrevet du! Jeg er helt enig, det er viktig og se det store i det små, det blir en passe bra helhet. For alt kan jo ikke gå på skinner, man må leve her og nå og nyte det til det fulle =) Lenge leve hverdagsgleden og de små gode ting som fyller dagene våre

  SvarSlett
 11. Så hyggelig med link til OC-saken! Takk for det!
  Jeg mener som kjent også at livet ofte blir hva man gjøre det til, og at en positiv innstilling fører til mye glede både for en selv og for andre. Dessuten er jeg enig i at det kan være frustrerende om man må legge en demper på sitt eget gode humør for å tekkes andre - det er urettferdig, og man skal gjøre og si og føle det man har lyst til!
  For øvrig er jeg også veldig enig i at lykken i de små tingene. Hverdagsgledene omgir oss hele tida, vi må bare åpne øynene!

  SvarSlett
 12. For et bra innlegg! Jeg synes det er bra at du er glad :) Jeg blir selv i bedre humør av å ha glade mennesker rundt meg, enn mennesker som selv er sure og klager på alt mulig. Selvfølgelig er det greit å ha dårlige dager, det er ikke å komme unna. Selv blir jeg veldig fort glad av små ting, men samtidig så er det veldig lite som skal til for at jeg skal bli nedfor også. Tror det er viktig å være flink til å se det positive i ting, det er jo så mye å være glad for!

  SvarSlett
 13. Du er flink og skjønn :D Herlig innlegg nok en gang, Siv! <3

  SvarSlett
 14. Bra skrevet, og ett viktig innlegg. Er enig med deg. Livet mitt er vakkert hver dag fordi jeg har lært meg å se det fine i de små tingene man har hver eneste dag :)

  SvarSlett
 15. Veldig fint innlegg :) Jeg er en veldig positiv person, men kan vel være litt morgengretten. Men dette har alltid vært ovenfor mine aller nærmeste som bor innenfor samme hus som meg hehe, jeg hadde ei venninne på barneskolen som var det mot vennene sine også. Det var så veldig vanskelig å være rundt henne før klokka ti på dagen. Det er viktig å være positiv, selvfølgelig går ikke vi positive mennesker rundt å stråler som en sol hele tida vi heller. Vi har våre stunder hvor vi kan være negative. Men jeg tror vi som er positive ser litt på livet på en annen måte og greier å finne noe positivt i det som er negativt også :D Du er flink til å skrive Siv, noe som gjør at jeg elsker bloggen din! Ha en god helg, Siv :)

  SvarSlett
 16. Godt skrevet (igjen).

  Det kan hende folk ikke alltid liker en glad person fordi det minner dem om at de ikke er det selv. Ikke tenk på det og fortsett å være lykkelig når du kan.

  SvarSlett
 17. Vise ord dette her :) Jeg kunne ikke vært mer enig, smiler selv over masse småting i hverdagen, for hadde jeg ikke hatt det, hva har jeg da? Alene i et stort hus på en plass med få kjente. Mitt tiltak var å skaffe meg hund, og ellers glede meg over de små tingene :))

  SvarSlett