12.11.2019

Høydepunkter etter jeg flytta hjemmefra

Jeg lever alltid framover. Jeg vet hva jeg gjør to uker fram i tid, men jeg husker ikke hva jeg gjorde i forgårs. Det er litt synd at jeg glemmer alt jeg har oppnådd og hele tiden higer etter nye mål. For å minne meg selv på hvor mye kult jeg har gjort de siste årene har jeg valgt å kompilere en liste med kule ting jeg har gjort de siste fem-seks årene.

Ble valgt til leder av linjeforeningen Nabla
Det var 2016 og jeg gikk i andreklasse på fysikk og matematikk da linjeforeningen valgte meg som leder. Da jeg flyttet til Trondheim hadde jeg ingen ambisjoner om å ta verv, spesielt ikke et slikt prestisje-verv. Det skulle være forbeholdt viktige og seriøse folk. Etter et år i styret ble jeg derimot overbevist. Det er noen år siden, men det er mitt største ubetalte verv å sette på CV-en. Det var en 100% jobb på siden av 100% studier. Den største lærdommen fra det året er at selv om man er uenige om et mål, kan man allikevel godta avgjørelsen og jobbe som et samla team for å få gjennom en bra løsning. Dessuten førte dette året med seg mange bekjentskaper og venner som jeg enda tar glede og lærdom fra tre år etterpå.Møtte yndlingsbandet mitt, McFly
Det var juni 2016, og lillesøsteren min og jeg dro til Oslo for å se McFly som da var oppvarmingsband for One Direction. I stedet for å bli igjen for å se hovedbandet, løp vi ut av Oslo arena da McFly var ferdigspilt i håp om å få et glimt av dem før de kjørte avgårde. Etter mye hyling og venting kom de kjørende ut i maxitaxien sin og lot oss komme inn. Der fikk vi noen ord og et bilde hver før vi gikk hjem i lykkerus og gledestårer.Løp 10 km i et løp 
For min del var ikke det største problemet å løpe 10 km, for det er noe jeg har gjort noen ganger. Mitt største problem er å delta på ting der det er veldig mange andre mennesker. Under Trondheim Maraton nå i september var det, bare i puljen for 10 km, rundt 1900 stykker som deltok. Ikke bare persa jeg (1t3min49sek), men jeg møtte opp for å løpe selv om jeg ikke hadde lyst overhodet. Dagen før hadde jeg skadet fingeren ganske mye (se punkt under "skader"). Venninna mi, Karine, troppet opp som støttekontakt og var en av hovedgrunnene til at jeg faktisk gjennomførte til slutt.

Couchsurfing
Litt som Airbnb, bare at man ikke tar betalt for det, har couchsurfing introdusert meg til en mengde spennende folk. Jeg prøver å møte noen nye og lokale mennesker på alle plasser jeg drar, fordi det gir en mer autentisk opplevelse av en ny plass. Dessuten gir det en opplevelse i hverdagen å la tilreisende overnatte på sofaen hos meg. Jeg har fått veldig mange gode venner og opplevelser gjennom couchsurfing.

Vært i 14 nye land
Høsten 2014 fikk jeg være med den gamle VGS-læreren min til Canada på konferanse (det finnes et gammelt blogginnlegg om det). Våren 2016 arrangerte en av mine kamerater en klassetur til CERN i Sveits. Høsten 2016 ble jeg med Natur og Ungdom til Russland for å besøke Kola atomkraftverk. Jeg dro med kjernefamilien til Tanzania jula 2016. Det var en kul opplevelse, med safari, bading, nye mennesker og masse spennende mat.

I 2017 var jeg tre uker i Asia som en del av tredjeklasse-ekskursjon på NTNU, og da var jeg innom Japan, Vietnam, Kambodsja og Thailand. Elska Vietnam og vil gjerne tilbake, mens Thailand må jeg tilbake til fordi jeg bare var to dager i Bangkok. Samme høsten besøkte jeg også ei venninne som var på utveksling i Spania.

I fjorsommer dro jeg på "interbus" (høres ikke like kult ut som interrail) gjennom noen av landene i Europa; Danmark, Nederland, Tyskland og Frankrike. Da besøkte jeg en blanding av studievenner og couchsurfere. Også i sommer tok jeg buss gjennom Europa, denne gangen sammen med søsteren min og helt ned til Italia, der vi var i tre hele uker.
Skader
Jeg er ikke en person som skader meg mye, og jeg har aldri brukket et bein. Etter jeg flytta til Trondheim har jeg derimot kutta fingrene en del ganger. Alle gangene har jeg nesten besvimt, og det har tatt litt tid for sårene å gro.

Første gangen var våren 2016 da jeg kom hjem fra trening sent på kvelden og skulle lage meg kveldsmat. Å skjære vårløk med lukkede øyne er ikke noen god idé, for å si det sånn. Jeg ringte en taxi og satt på legevakta og gråt ganske lenge mens jeg syntes synd på meg selv. Våren 2019 drev kollektivet og flytta og jeg la alle kjøkkenkniver i en boks, med eggene opp. Da jeg etterpå skulle legge mer i eska, slo jeg knoken på en av knivene. Kjempeteit.

Den siste skaden jeg fikk var dagen før jeg løp under Trondheim maraton i høst. Jeg skulle resirkulere min gamle laptop og fant ut jeg måtte ødelegge harddisken for å kvitte meg med personlig informasjon. En kompis åpna den opp og ga meg det som så ut som en mini-CD. Jeg har jo knekt mange CD-er i mitt liv, så jeg satte i gang på samme vis med denne. I etterkant fant jeg jo ut at den er laget av 100% glass. Så den gikk rett i fingeren. Nå har jeg et arr på venstre pekefinger, men heldigvis har jeg fingertuppen i god behold!


Gått til psykolog
I fjor høst ringte jeg endelig en psykolog, lik de fleste mennesker som moter seg opp for å ringe fastlegen som man aldri drar til. Det var mest for hjelp til å takle en depresjon jeg gikk gjennom. I løpet av 2019 har jeg jobbet meg gjennom mange ting som jeg egentlig syntes var ganske vanskelig, men som nå bare er enda en del av livet. Det er noe av det beste jeg har gjort for min mentale helse.

Hatt mange kule penge-jobber
En av de mest givende jobbene jeg har hatt, har vært et engasjement som nå har vart i fem år. Jeg har vært ansatt hos NTNU og holdt foredrag på VGS, vært med å arrangere forskjellige arrangement (som f.eks. Researchers' Night, Teknologiuka for jenter og Forskningsdagene) i regi av NTNU og sittet i møter med arbeidsliv og fakultet. Jeg har knyttet mange kontakter (aka møtt kule folk) og lært mye behind the scenes og jobbet tett på dem som tar avgjørelser, noe jeg ser som er god erfaring til senere.

Jeg har også jobbet som institutt-tillitsvalgt for institutt for fysikk (beste instituttet, masse bra folk), som jeg følte var litt forlengelse av ledervervet i Nabla. Sommeren 2016 klipte jeg gress for kommunen (se vlog fra det her) og året etter programmerte jeg for Andøya Space Center (se vlog her).

Blitt gudmor 
Gudmor-ungen (aka fadderbarnet) min er ei jente som ble 4 år i august, og det er så gøy å se henne vokse opp til å bli en snakkesalig person med egne meninger. Det er også en god unnskyldning for å holde kontakt med min bestevenninne fra barndommen.

Ridd på hest
Jeg var skikkelig glad i å ri på hest da jeg var lita og vi dro på familieferie til Sverige. De siste årene har jeg under besøk nordpå vært på fysio-behandling på hesteryggen. Det har gitt en slags stolthetsfølelse av å klare noe nytt og krevende, og det toppa seg da jeg klarte meg helt alene i sommer. De andre red ut i fjæra og da min hestekompanjong og jeg skulle følge etter fikk hesten litt panikk. Jeg holdt meg på hesten med bare den ene foten i stigbøyla, fikk roa hesten med tøyelene i ei hånd og tatt de andre igjen. Det var mye adrenalin i bildet, men en veldig god følelse etterpå.

Treningsfreak
I motsetning til barne-Siv, der jeg foretrakk å sitte i sofaen med ei god bok eller film, så brakte voksenlivet med seg lysten til å være i aktivitet. På VGS løp jeg på fjell annen hver dag, men livet som student brakte med seg en forkjærlighet for styrke og lengre løpeturer. Dessuten hadde jeg plutselig folk å trene med. Trening ble en unnskyldning til å møte venner gjennom hele uka, og på et tidspunkt ble jeg omtalt som PT-Siv av noen venner. Jeg lærte meg å ta pullups og masse pushups! På et tidspunk måtte jeg trene seks dager i uka for å kunne leve med meg selv, noe jeg ikke tror er helt sunt. I dag trener jeg når jeg føler for det, men jeg går mer turer enn jeg løper dem.Veggislivet
Jeg flytta hjemmefra og var egentlig litt lei av kjøtt. Dessuten var det billigere å være veggis enn kjøtteter. Og mer miljøvennlig. Etterhvert lærte jeg meg mange nye skills på kjøkkenet og kjøpte inn masse spennende krydder. Jeg lever egentlig ganske greit som flexitarianer i dag, der middagene er veggis, men pålegget kan være kjøtt – ost blir litt kjedelig i lengden. På den måten kutter jeg kraftig ned på mitt årlige kjøttforbruk.

Andre ting
- Blitt mye mer komfortabel i kjoler og skjørt, og jeg har lært meg litt sminke.
- Bodd i fire forskjellige kollektiv og med åtte forskjellige mennesker.
- Tatt mer enn 300 studiepoeng.
- Har lært å programmere i blant annet Matlab, Python og C++.
- Har lært å bruke Linux sitt filsystem og jobbe i kommandovindu.
- Lært å pusse sko.
- Blitt kjent med mange mennesker med forskjellig bakgrunn fra meg, noe som har utvidet min horisont og forståelse for «de andre».
- Feira to stykk jul uten foreldrene mine, både jula 2017 og 2018. Det går mot nok en jul i Skottland med den skotske delen av familien.
- Blitt flinkere i videoredigering og laga min mest meningsfulle video så langt, nemlig en om homofili.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar