03.10.2013

Retten til selvbestemt abort

Diskusjonen blir aldri gammel. I 1978 klarte driftige damer å sikre seg retten til å bestemme over egen kropp. 38 år etter, og folk mener enda at samfunnet skal få bestemme hva kvinner skal gjøre med livet sitt. Fordi vi ved abort "dreper" et liv som kunne vært. Allerede i niendeklassen, hadde jeg tanker om temaet, da dog litt usikker. Fire år er gått, men som kvinne, som menneske og som feminist, sier jeg helt ærlig, at jeg er forkjemper for abort.

Jeg er ingen morder. Jeg er ingen hatefull person, kommunist, nazist eller terrorist. Jeg mener bare at kvinner skal få bestemme over egen kropp. Egentlig er det ikke flere argumenter å komme med. Det handler om likestilling. Menn kommer aldri til å havne i den problemstillinga - de kan stikke av og leve et liv etter egne ønsker. Kvinner kan ikke stikke av.

Det er vanskelig også for dem som tar abort, men ville det vært like tungt, om ikke samfunnet legger på jenter dårlig samvittighet fordi de tar abort? Fordi det forventes at de skal elske barn, bli mødre og vie hele sitt liv til å oppdra et annet menneske? Det er ikke alle som ønsker det, og det er ikke alle som har kapasitet til det. (Her kan det være snakk om så mangt: penger, tid, egne psykiske eller fysiske helseproblemer, både store og små).

Klart det er et liv etter 18 uker, og da er det kapabelt til å leve også utenfor en annen menneskekropp. Men det å kunne ta abort mens det enda er et foster, mener iallfall jeg er en rett som alle individer burde ha. Mange av de som er for abort, mener at det er for incestgravide, voldtekstofre, folk som er psykisk og fysisk syke og som har vanskelig for å ta vare på seg selv. Men ville det ikke også vært, som barn, fælt å vokse opp og vite at du ikke er ønsket? Og når man snakker om å ikke kunne ta abort, men heller adoptere bort ungen: finnes det ikke allerede nok barn i verden som trenger foreldre?

æ skjønne ikkje kordan det kan settes først, det som enda ikkje e, framfør en person som faktisk e

 • Dette innlegget er himla bra, av Sukkerspinnet. 
 • Også dette, av Fraülei. Litt provoserende må vi være!

32 kommentarer:

 1. Jeg kunne virkelig ikke vært mer enig!

  Det jeg ikke skjønner er hvordan kvinner selv kan være i mot abort.
  Jeg kjenner til flere personer som har brukt prevensjon og plutselig fant ut at de var gravid, kanskje litt på grensen for abort til og med.

  Vi er da kommet til 2013 tross alt, da skulle det kanskje bare mangle at vi fikk ta våre egne avgjørelser over oss selv? In the spirit of the free world and everything liksom.

  Uansett alder, tanker og årsak til graviditet - man bør ikke være tvunget å bringe et liv til denne verden dersom man ikke ønsker det selv. Det krever stort ansvar og som du selv nevner, hvorfor utsette et uskyldig lite barn for de tankene om å være uønsket.
  Det kan vel fort skape en mye større skade enn en abort tenker nå jeg.

  SvarSlett
 2. Jeg er 100% enig med deg. Det er helt utrolig at det fortsatt finnes mennesker som mener at kvinner ikke skal kunne bestemme over sin egen kropp. Det virker som om de eneste argumentene noen har mot abort er at man "dreper et barn" og det blir så dumt og useriøst at jeg skjønner ikke at det går an. Hadde det vært sånn at det var mangel på mennesker og vi trengte alle barn for å drive menneskeheten videre, så hadde jeg skjønt det mer, men nå er vel situasjonen heller motsatt. Det er helt klart kvinnens liv som bør komme først.

  SvarSlett
 3. Vil si at jeg må være noe uenig med deg der Siv. Det å bestemme over sin egen kropp er ikke noe særlig godt argument sett på det fra et vitenskapelig synspunkt. Fosteret er et eget vesen og ikke noe med selve kroppen til moren å gjøre. å ikke kunne ta seg av barnet er ok. ingen skam i det, men å gi 9mnd av sitt eget liv for at en annen skal kunne få et helt, er virkelig ikke mye å be om når du tenker over det. ifjor ble 16000 foster fjernet i danmark. dette er mer enn hjembygda mi, noe som forklarer litt hvorfor vi i norden går farlig drastisk ned i befolkningsvekst. Det har blitt så enkelt å si nei om det ikke passer en helt. det har og blitt så vanlig at unge gravide blir oppfordret til det mer enn noe annet. når ble det til noe negativt å velge å sette et barn til verden, uansett alder?

  Idag finnes det både vanlig adapsjon og adapsjon av foster. mulighetene er der for at både mor og barn skal kunne leve bra videre.
  og oppi alt dette pleier man å glemme at det også er en far i bildet. selv om han ikke bærer frem barnet i 9mnd betyr ikke det at han burde miste retten til å bestemme hva som skal skje.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenk så flott å kunne gi et helt liv i gave! Jeg synes det er så forbausende at man helliggjør fosteret og dets potensielle liv fremfor å fokusere på de som faktisk lever i dag. Det er så provoserende at du mener at man skal vie 9 måneder til å bære frem et barn man ikke ønsker og ikke har mulighet for å oppdra. Mener du dette generelt, uavhengig av hvordan kvinnen ble gravid? Har ikke incest- og voldtektsofre lidd nok? Er det ikke tøft nok å ta abort i tidlig alder - mener du virkelig at unge jenter skal belastes enda mer ved å gå gjennom graviditet, fødsel for så å adoptere barnet bort?

   Slett
  2. la du merke til at jeg skrev adopsjon av foster? Muligheten er der til å kunne gi fosteret til noen som faktisk virkelig ønsker seg et barn, men ikke kan få ett. Og da trenger du ikke vie de 9 månedene du mener er så forferdelige. Og når ble det okey å velge bort liv fordi man selv ikke ønsker det? Da styrer man ikke bare over sitt eget liv. Det begynner å gå for langt når barn blir sett på noe man kan velge å vrake som en handelsvare. Et eksempel på dette: I år var hovedpremien i et pakistansk gameshow, ikke en ny bil, men en baby.

   Slett
  3. Jeg ble visst litt ivrig, beklager det. Fosteradopsjon høres spennende ut! Det løser problemet til moren som ønsker abort og til paret som ikke kan få barn samtidig som det verdsetter fosterets liv. Om det hadde latt seg gjøre overalt, hadde det jo selvsagt vært optimalt.

   Slett
 4. Jeg bare skjønner ikke reservasjonsretten i det hele tatt. Å reservere seg mot å utføre selve aborten kan jeg forstå, men reservering mot henvisning? Det er bare tull! Jeg blir helt satt ut av den nye regjeringen, går det an! Skal leger kunne sette sine egne verdier foran pasientens ve og vel?

  SvarSlett
 5. Du er så fantastisk og reflektiv Siv! :D

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Jeg er for at mennesker ( kvinner i denne situasjonen) skal ha fri vilje til å bestemme over sin egen kropp og om man ønsker å ta abort eller ikke. Når det er sagt kunne jeg aldri selv ha tatt abort. På den måten er jeg i mot det. Jeg kunne aldri gjort det uansett hvordan situasjon jeg var i. Siden jeg ser på det som å ta livet av noen. Hva andre gjør, det må jo være opp til hvert enkelt menneske. Samtidig mener jeg at han som er faren til fosteret/barnet bør også ha noe å si. Jeg synes alt for mange legger vekt på at det er kvinnens valg, men hva om faren ikke vil ta abort og ønsker å bli en far, selv om moren ikke ønsker det. Eller omvendt at moren ønsker barnet og ikke faren. Jeg mener begge bør ha noe å si i en slik sak, selvfølgelig bør kvinnen ha mest å si. Men jeg mener også at faren ikke bør bli utelatt i en så viktig sak.

  SvarSlett
 8. Jeg er fullstendig enig. Det er en avgjørelse som burde være opp til hver enkel. Tror mange glemmer at å sette et liv til verden er et stort ansvar...

  SvarSlett
 9. Godt skrevet Siv! Jeg synes det egentlig er for gammeldags tenkning at dette ennå er et tema i det hele tatt. Jeg ville nok aldri klart å tatt en selv. Jeg synes det blir for dumt at enkelten nærmeste bruker det som et prevansjonsmiddel, men synes også at ingen som egentlig ikke vil ha barn skal måtte få det (så lenge til holder seg innenfor de første 12 ukene)

  SvarSlett
 10. Flott at du skriver et innlegg om dette Siv. Det er bra å se at det fins mennesker som tørr sette ord på akkurat dette. Jeg var på kvinneklinikken og fikk tatt abort en gang. Det var ikke for at jeg ikke ønsket å få barnet, men rett og slett for at jeg ikke hadde mulighet til å ta vare på det. Det mange ikke forstår er det at abort ikke alltid handler om egoisme, men om omsorg. Jeg hadde hverken økonomi eller annet grunnleggende, for å sette et barn til verden. Det hadde vært en større omsorgssvikt å fullføre svangerskapet, og mest sannsynlig gitt barnet mitt en dårlig start på livet. Synd dette fremdeles er et så tabu tema i samfunnet. Jeg tenker på min skjønne lille englesønn hver eneste dag, og trøster meg med at han blir elsket og savnet uansett, om jeg ikke kunne gi han livet. Det er min aller største og vakreste hemmlighet.

  SvarSlett
 11. Jeg er helt enig med deg!! Skjønner ikke hvorfor vi plutselig skal gå tilbake i tid. Vi er faktisk i 2013, og alle skal ha rett til å bestemme over seg selv og sin kropp! Det er mange gode grunner til å ta abort, det er selvfølgelig trist at det kanskje blir brukt på feil måte, men det er som sagt også veldig trist at det er mange barn i verden som ikke er ønsket, og som opplever ting ingen barn burde oppleve.

  SvarSlett
 12. Jeg har inntrykk av at veldig mange som mener at abort er galt, er tretten år gamle jenter som akkurat har hatt sin første mens. Argumenter er å ta ansvar for sine handlinger (mao sex) og hele den pakken der, og det er bare hvis du er gravid som følger av en grusom hendelse at det er aktuelt å fjerne det. Tviler på så mange av disse trangsynte og uvitende jentene har sittet på dag syv og ventet på en mensen som enda ikke har kommet, etter å ha hatt en liten kjip glipp i fylla.

  Abort burde være et ikke-tema. Det burde være et selvfølge at man skal kunne velge å ta abort.

  SvarSlett
 13. Veldig enig med deg, Siv! Vet ikke helt hva mer jeg kan si om det, egentlig :)

  SvarSlett
 14. Veldig enig, samtidig er det nok en vanskeligere avgjørelse å ta enn man skulle tro på forhånd. Når du da har samla motet til å gå til en lege for å ta et så drastisk skritt, er det ikke sikkert man trenger å høre "av moralske/personlige/religiøse grunner vil ikle jeg sende deg direkte videre, men jeg kan sende deg til en annen lege som kan gjøre det"...

  Jeg er forøvrig veldig enig med sukkerspinnet - jeg vil gjerne reservere meg mot de som reserver seg for abort.

  i tillegg vil jeg påpeke noe ei veninne av meg gjorde meg oppmerksom på, nemlig at noen snakket høyt i debatten om at politi (offentlige tjenestemenn) ikke skulle få bruke religiøse hodeplagg i jobben. Det å være lege er jo liksom en offentlig jobb også da, og hvis ikke religion skal ha en betydning i en politimann/kvinnes jobb, skjønner jeg heller ikke helt hvorfor det skal ha så mye å si når det gjelder leger. Håper svært få reserverer seg!

  *Beklager alle skrivefeil - jeg skriver på mobilen.

  SvarSlett
 15. er helt enig med deg. Også syntes jeg det, som du kommer litt innpå, er så sykt ironisk at de fleste som snakker og er i mot abort er middelaldrene menn. Jeg tar ikke alle over en kam når jeg sier det, men de gangene jeg har vært borti det så er det slik. Mange har hverken evne eller selvstendighet til å ta vare på seg selv, og hvordan skal de da også kunne klare å ta vare på et barn? Vel, er man ikke klar så er man ikke. Jeg mener heller ikke at abort skal være noe man "bare går å gjør" men det er en fin utvei for de som ikke vet annen råd. Fint innlegg syntes jeg, du skriver bra :)

  SvarSlett
 16. SV: Heihei! Nei jeg er dessverre i Trondheim i helgen:)

  SvarSlett
 17. Veldig viktig tema du tar opp. Og belyser bra. Så klart hvis man er kommet i den situasjonen at man er gravid og ikke ønsker barnet, at det er mor som må få lov å bestemme dette.Tross alt hennes kropp. Likevel er det viktig at man gjør mest mulig for å unngå å komme i den situasjonen at man fakitsk MÅ velge noe sånt.Det bør ikke være flaut å be om kondomer, eller å sikre seg med p-piller eller annet i forkant. Dette synes jeg når jeg var 19 år og det synes jeg vel fremdeles.Men jeg er helt klart for at jenter og kvinner skal ha det avgjørende ordet her ja, og de fleste som kommer i denne situasjonen går jo massevis av runder med seg selv.. Så ingen tar dette som en lettvint løsning tror jeg. Bra skrevet Siv,som vanlig :-)

  SvarSlett
 18. Enig med deg altså. Særlig den delen med at barn skal slippe å vokse opp uønsket og uelsket. Skjønner ikke hvordan dette spørsmålet har kommet tilbake i debatt engang.

  SvarSlett
 19. Det siste sitatet med dialekten din var jo sykt bra, ble veldig nær for meg da - for dialekten din er jo en del av deg :)

  Det med abort er sykt vanskelig, men jeg er uansett enig i at det må finnes selvbestemt abort. Men at reglene for å ta abort skal bli strengere mener jeg. Har hørt skrekkhistorier om unge jenter som bruker abort som prevensjonsmiddel, og det er i alle fall galt. Kanskje skulle det finnes en grense på antall abort? Kanskje finnes det også, men virker ikke slik når jeg hører og vet at enkelte av disse historiene er sanne :/

  SvarSlett
 20. Ja dette vet du jo allerede at jeg er enig i, ettersom jeg i provosert sinne selv skrev ett heftig innlegg om dette for en stund tilbake. Men AMEN!
  Og hele essensen i denne debatten er det du skriver paa slutten. hvordan kan ett menneske som ikke er enda, vaere viktigere enn livet til en som er i verden? Aaa-... verden ass... Jeg blir gal.
  Retten til selvbestemt abort er utrolig viktig, og jeg foler virkelig at vi har gatt 30 ar tilbake i dette! Jeg har hort mange som sier at jenter bruker det som prevansjon, men jeg har en dewl venninner som har faatt utfort abort og jeg TVILEr sterkt pa at det er noe de gjor for goy, det er kjempe smertefult, bade i kroppen og i hjertet. Saa det saa!

  SvarSlett
 21. mm.. er det bare her hos meg at alt er oversatt til spansk? eller skrev jeg kommentaren paa spansk??? ka faen!!!

  SvarSlett
 22. Sv: hehe, vi snakka om at boksing skal bli lov. Så vi boksa litt. Vakke no for meg.

  SvarSlett
 23. Helt enig med det du skriver :) Med fare for å være litt for ærlig og brutal: Det er først og fremst det fremtidige barnet man må tenke på, og hvis man ikke klarer gi det hva det trenger, så er abort et mye mer humant valg.

  SvarSlett
 24. Iiih, takk! :)

  Nei, altså.. Tennene mine vokser liksom feil vei. Sånn at i stedet for at dem vokser ut i munnen, så vokser heller røttene innover i kjeven, på en måte. Så da må de dras ut, og det tar lang tid, og noen ganger så bare fungerer det ikke, slik at de bare må opereres ut og byttes ut med falskt :(

  SvarSlett
 25. Dette er fantastisk! Du har BRA MEININGAR, og det elskar eg (bra meiningar = altså dei same som meg, hehe, DET RIKTIGE) Feminisme er så forbaska viktig!

  SvarSlett
 26. Om man bruker abort som "prevensjon" som mange gjør.. DA mener jeg at det ikke er på sin plass..om du skjønner.. MEN..at kvinner skal få bestemme over sin kropp og ikke skamme seg over at dem faktisk av en eller annen grunn må eller velger å ta abort, den retten skal dem ha og dem skal ikke sees ned på av samfunnet fordiom. MEN dem som tar abort for 3-4-5 gang fordi dem "glemmer" prevensjon.. DA synes jeg det er TULL!!

  SvarSlett
 27. Flott og viktig innlegg Siv! Dette er en viktig kamp som kjempes over hele verden, og så er det noen som ønsker å gå tilbake i utviklingen. Det er å tråkke på kvinner og deres rett til å bestemme over sin egen kropp.

  SvarSlett