09.01.2012

Tan-hysteria

Dere. Hva er denne greia med å måtte være brun året rundt? Jeg hører om alle som skal på solarium minst et par ganger i uka, klaging på for lite solingspenger, og jeg ser unaturlig brune jenter med blekblondt hår. Hvor er det naturlige i dette?


Jeg har ikke noe i mot mørkhudede, bare så jeg har påpekt det, men det jeg ikke skjønner er hvorfor lyse folk ikke kan være glad i den hudfargen de har. Greit nok, om sommeren blir man brun, men det er jo tross alt ganske vanlig at sola farger oss. Det er derimot ikke naturlig å få UV-stråler fra et solarium, som gir oss 50% større sjanse for kreft for hver gang vi besøker kassen! Om vinteren har vi ikke sol her i nord, og er det nå så farlig å være lysere på vinteren enn om sommeren? Er det ikke en egen sjarm over det? Personlig går jeg for den lyse looken året rundt. Jeg har ikke som mål å bli brun, selv om jeg digger de små, brune flekkene jeg får på armene og på kinnene om sommeren. Jeg vil ikke utsette meg selv for større kreftrisiko for å få "den rette fargen", og jeg vil heller ikke bruke opp lommerusket på å få ei farge som ikke kler meg. Embrace yourself, pleeeease?

Hva slags tanker gjør dere dere?

Siv
xxx

/Bildet er linket

49 kommentarer:

 1. du e nu søt siv :D når æ tar sol så føle æ mæ bedre..veit egentlig ikke koffør

  SvarSlett
 2. Jeg har faktisk aldri tatt sol. Og har ingen behov for det : )

  SvarSlett
 3. Kanskje det har gått i en slik greie hvor "alle" gjør det? Det var slik på slutten av 80-tallet også. Noen var brune året rundt. Jeg skjønner at det er godt med varmen som er i solariumet, og at noen trenger en dose regelmessig pga sykdom. Men å være nøttebrun, uten annen grunn enn at man vil være nøttebrun... Hm..

  SvarSlett
 4. Nå tar jeg sol av og til, et par ganger i mnd kanskje. Det er deilig, og jeg ser jeg får litt farge. Men å bli oransje, kunne jeg aldri ha tenkt meg! Får jo høre annenhver dag at litt er sunt og huff dette dør du av. Men litt sol, det gjør bare godt det :)

  SvarSlett
 5. Du, jeg er helt enig. Det mest skandaløse er alderen på jentene som er de mest besatte av tan hud. Fra 14-15 årsalderen og opp går det, og jeg blir rett og slett fysisk dårlig av å høre på gnelderet om at solariumsbrune, norske "mindreårige" ikke er brun nok - etter daglig, ukentlig og månedlig soling, dag inn og dag ut. Urkh. Frysninger. Så materialistisk og overfladisk.
  Da igjen må jeg også si meg enig at å ha en sommerslig brun hud når tiden tilsier at du skal ha det - dét er digg.
  Som voksende "fotograf" er jeg veldig glad i vaniljelys hud på modellene. Det er så spennende og idyllisk å jobbe med!

  SvarSlett
 6. Har aldri tatt sol for jeg blir så brun på sommeren at jeg er gyldenbrun året rundt :).
  Men jeg forstå hvorfor likbleke mennesker gjør det, for da ser de friskere ut i huden og slikt. Jeg forstår ikke helt grunnen til at vi skal være knall brune selv om det er fint.

  SvarSlett
 7. Hehe, skjønner godt hva du mener altså. Har en kompis, som er tan-oholicer, som er unaturlig brun, og har en konkurranse med en annen dude om å være brunest. Ser jo så unaturlig ut å være like brun som barken på de nakne trærne når det er snø ute.. Tok sol selv før, men ikke i en lang periode, heller ikke 5 ganger i uka.. Liker å være brun, men trives også som "bleik" ;-) Heller det, enn å se ut som en sviske stappa full av kreft når jeg er 40 ^^

  SvarSlett
 8. Jeg er helt enig med deg! Jeg har en søster som trener 13 timer i uka (lillesøster), og vi hadde akkurat en diskusjon ved middagsbordet der jeg fortalte henne at verden ikke kom videre av at hun tenkte på hvordan hun så ut (og ikke minst rakker ned på de ikke-eksisterende musklene mine og den liiitt store rumpa mi) hvor av hun responderte med "den kommer ikke videre av at du sitter på ræva heller!" (har hatt kyssesyken, så jeg kan ikke trene enda..), men det siste jeg gjorde var å lese http://www.theroot.com/views/why-i-am-male-feminist og jeg mener absolutt at verden kommer videre av sånt!

  Aaaanyway, poenget mitt er at folk bryr seg alt for mye om hvordan de ser ut. Særlig jenter med fake-tan, og platinablondt hår.

  SvarSlett
 9. Jeg skjønner ikke dette hysteriet heller... Synes i tillegg at det er rart at så mange vil utsette huden sin når de vet at den blir skadet. Nei, sol får man nok om sommeren! Selv kalde Norge har nok sol å gi oss nordmenn, men tror ikke alle har forstått dette helt enda.

  Jeg har for eksempel aldri brukt solarium før, og stolt er jeg over det :D

  SvarSlett
 10. Jeg er nok enig, samtidig som at jeg faktisk er en av de som bruker å ta sol innimellom, men for meg er solarium en energi kilde på en måte, mer enn en bruningsplass ;P Føler liksom litt mer energi, så om det er de såkalte vitaminene som egentlig er fake, aner jeg ikke ;) hihi

  SvarSlett
 11. Jeg mener at det er helt OK med sol innimellom. Med innimellom mener jeg 1-2 ganger i måneden. Men en overdreven brunfarge er fullstendig idiotisk. Litt delt, men det er en tanke bak meningen min ;)

  SvarSlett
 12. Jeg er helt enig med deg! Hva er det med å ikke bare være litt blekere om vinteren, det er jo nydelig! Det er jo bare å sminke seg etter det. Noe av det tåpeligste jeg vet er at norske jenter skal være så innmari brune om vinteren, det er jo falskt. Mine venninner er ikke typen til å ta solarium, og de ser så vintervakre ut! Jeg syns det er så flott!

  SvarSlett
 13. Sjølv om eg er den bleikast eg veit om har eg aldri sola meg i solarium og har ingen planar om det heller.

  SvarSlett
 14. sooo agreed! har vært et par turer i solarium jeg også da jeg var 18, men jeg var aldri grå på kroppen for det. tok det for å ikke være likblek og for å samle litt energi. nå har jeg vel ikke ligget i en solseng på 2 år or something. DET ER KULT Å VÆRE BLEIK, TENK

  SvarSlett
 15. Jeg gidder aldri å ta sol. Det er dritkjedelig!

  Men for å svare på innlegget ditt; you haven't seen nothing yet!
  Her i Orkdal, hvor jeg bor, KRYR det av solbrune, ekle, glatte gutter og jenter. Det finnes minimalt av de som ikke tar sol - og av de som ikke bruker melanotan. 90% av de jeg kjenner har prøvd eller går på mella. Det er helt SYKT hvordan det er.
  Stolt av at jeg ikke er en slik tanorexier. Fy faen, så stygt.
  Og ikke nok med melanotan, her tar de anabole steroider til de ikke kan gå lenger - og har de ikke råd til anabole, bruker de matolje til å sprøyte inn i armene for å se store ut.

  Oh my God, det er så stygt. Sorry...

  Takk for meg :) Haha.

  SV: Koste meg masse i helga!

  SvarSlett
 16. Jeg går for blek, men fattet strategien. i fjor sommer ble jeg ikke brun, jeg fikk rustflekker :P Fregner ftw!

  SvarSlett
 17. Er så enig med deg - synes dette med pynting på utseendet er på vei til å gå for langt! Er det virkelig nødvendig med falsk brunfarge, falskt hår, falske vipper og blekede tenner for å føle seg vel?

  Selv har jeg ikke ork og tid til å stekes i en menneskegrill. Også er jeg heldig med pigmentene fra naturens side, jippi:D

  // Du MÅ se Sherlock!! :D

  SvarSlett
 18. Jeg pleier ikke å ta det, men har tatt det et par ganger nå for å forberede huden min på sydenturen i februar. Får lett soleksem (og blir lett brent) i starten av sesongen, og håper litt forsiktig soling forhindrer at dette skjer :) Min hudtype blir ikke så brun, så handler ikke så mye om fargen for meg :)

  SvarSlett
 19. Bra skrevet siv:) Jeg har aldri tatt solarium. Prøver heller den "all-round bleke" looken også. Skjønner heller ikke grunnen til hvorfor folk bruker mange hundre kr i måneden for å ta sol og øke risikoen for å få hudkreft. Selvom det kanskje er mange som har tatt sol på den måten i maaange år uten å få noe,kan det hende at det slår ut senere i livet .

  Man må ta det med "måte" hvis man absolutt må ha en viss brunfarge gjennom hele året.

  SV;Takk:) hehe. Den er ikke SÅ skummel,men spennnende og full av mystikk:)

  SvarSlett
 20. Jeg må¨si jeg er mye enig med deg.. selv om jeg ved spesielle kjole anledninger gjerne tar en self tan krem på for å føle meg fresh :-)

  Men solarium og ukentlig brunkrem: no no, da mister jo brunheten sin glans de dagene jeg virkelig trenger den og skal skinne :-) Hihi

  SvarSlett
 21. Jeg tar sol en til to ganger i uken, men det er fordi jeg føler meg mer vel selv. Det hjelper på selvtilliten! :)

  SvarSlett
 22. Har egentlig vært i mot hele greia hele livet, men så kom jeg plutselig til Lillehammer og følte meg veldig blek. Det kom nok av at jeg hadde bodd i Nord-Norge og aldri vært i feks syden, mens de jeg sammenlignet meg med var her nede i fra. Følte meg faktisk litt utenfor, for å være helt ærlig. Det endte opp med at jeg prøvde solarium for første gang, og nå har jeg prøvd det tre ganger på de 1,5 årene jeg har bodd her. Jeg har også prøvd selvbruning, som jeg nå har funnet ut at egentlig er mye bedre (og mindre farlig) enn solarium.
  Jeg har egentlig alltid ønsket å ha i alle fall litt farge, men ikke mer en normalen for nordmenn. Er nok derfor, i tillegg til at mange her nede er brunere enn meg, at jeg prøvde solarium/selvbruning. Litt dumt i grunn.
  Men så må det sies at jeg absolutt ikke overdriver, og at det alltid har vært til spesielle anledninger :)
  Overdrevet solariumsbruk er ikke fint, så slik kommer jeg aldri til å drive på. Og det håper jeg ikke noen av vennene minne heller kommer til å gjøre :)

  SvarSlett
 23. Jeg aner ikke! Skjønner meg ikke på folk som er avhengig av å ta sol! Jeg har gjort det, men da gjorde jeg det på sykehuset, siden jeg har eksem og måtte ta det for å få bedre hud.. Likte ikke å ta det, blir så lei og utålmodig av å være innestengt i en boks! ;)

  SV: Å, tusen takk søte deg!!

  xx TraN

  SvarSlett
 24. Jeg bryr meg ikke så stort egentlig, :D

  SvarSlett
 25. Jeg er både enig og uenig med deg, men selv så liker jeg å ta solarium. Jeg liker å ha litt farge i ansiktet, som gjør at jeg ser litt piggere ut, og jeg føler meg bedre, sammtidig så liker jeg å ligge i solarium og drømme meg vekk til en sydhavsøy, sammtidig som jeg suger til meg litt D-vitaminer. men det er klart det er ikke gratis å sole seg, men samtidig så er det heller ikke gratis med ansiktskremer og andre skjønnhetsprodukter.
  Det jeg derimot ikke liker, er folk som soler seg så ofte og så mye at de ikke er brune, men orange - det er så innmari stygt.

  SvarSlett
 26. Er litt uenig der. Det er mange som føle sæ mye finere og e mer førnøyd med sæ skjøll om di tar litt sol i ny å ne. å vi får aldir så masse sol her i nord at vi kan bli ordentlig brun. men vi har jo førskjellige meiinge om solarium. selvfølgelig kan det være skadelig. men e jo korsn man ser det på. alt e jo blitt farlig. om du et en pakke potetgull e pinade det også blitt farlig!
  men oversoling syns da ikke æ e fint. litt e greit :D

  SvarSlett
 27. SV: Ja Mira er herlig :D :D :D

  SvarSlett
 28. Jeg er HELT enig! Jeg har aldri i mitt liv tatt sol, og det plager meg ikke den minste lille smule. Om folk absolutt MÅ bli brun synes jeg de i hvertfall kunne holdt seg til selvbruning, noe som ikke er så skadelig. Heldigvis er det blitt 18-års aldersgrense på solarium nå, men uansett..

  SvarSlett
 29. Veldig enig med deg Siv! Selv om jeg på en måte skjønner de som blir avhengige av brunfargen sin. Har alltid vært ganske lys og det har egentlig ikke plaget meg, men etter at jeg var i Marokko og fikk litt farge, merket jeg hvor deilig det faktisk var. Klærne ser plutselig bedre ut på deg, og man ser sporty og frisk ut.
  ...men...
  solariumfargen ser absolutt ikke vakker ut. Når man kommer med gul-blondt hår og oransje gulrotfarget kropp, ser det ut som man har falt opp i malingsbøtta. FAKE brun farge er IKKE pent! Det synes i hvert fall jeg!

  SvarSlett
 30. Såå enig med deg!
  Selv har jeg jo lyst til å være brun. Brun året rundt hadde jo vært enda flottere.. Men jeg har pigmenter i huden som gjør slik at det tar ageees for at jeg blir brun. 2 uker i syden synes så vidt på meg og derfor har jeg ikke tålmodighet til å prøve å bli brun heller.. Tenk på alle pengene som blir sløst bort på sol.. Helt sykt!

  SvarSlett
 31. Jeg har et par venninner som må være brune. Tar betakaronten og greier. For meg er dette bare forfengelig tull og bortkastede penger. Altså jeg synes egenltig det er greit å være brun, og jeg føler meg ganske ok på sommeren etter å ha fått litt sol på kroppen. Men ellers av året er jeg egentlig fornøyd med slik jeg ser ut da også :) Jeg tenker også på dette med hudkreft, det skremmer meg litt. Jeg vil ikke betle for å ødelegge huden min i et solarium.

  SvarSlett
 32. Mange fine poeng her. Selv har jeg ingen trang til å være brun året rundt, men skal innrømme jeg føler meg litt freshere om jeg har litt farge på kroppen. (Selv om jeg aldri får masse farge). Smak og behag. Men for all del, ikke overdriv!

  Sv/ Awe et hurra liker jeg å få :D

  SvarSlett
 33. Enig, hva er poenget?
  Og i tillegg, gratulerer med dagen som var!

  SvarSlett
 34. Dette har jeg lurt på siden jeg ble født!! Har kanskje en smule med å gjøre at jeg er hvit som melk, men det har jeg lært meg å elske :)

  SvarSlett
 35. Når du skriver det sånn, så høres det rett og slett tåpelig ut å ta solarium året rundt - og du har jo faktisk et godt poeng! Hvorfor risikere å bli alvorlig syk for å få litt farge på kroppen? Jeg tror mange (delvis meg selv) har misforstått hva som er viktig her i livet. Helsa blir til dags dato nedprioritert av utseendet.

  Selv tar jeg solarium annenhver uke + at jeg har bestilt selvbruning. Grunnen til at jeg startet med det var at jeg fikk mange kommentarer på at jeg var så bleik og hvor stygt det var. Disse bemerkningene har hengt igjen siden jeg var 16-17 år gammel og derfor er jeg redd for å bli like bleik som jeg en gang var. Jeg vet det ikke burde ha noen betydning, men det har mye å si for selvtilliten min.

  SV: Hehe. Twitter har jeg faktisk aldri satt meg inn i :)

  SvarSlett
 36. Jeg er egentlig hvit som en snømann nesten året rundt.. -men merker jeg føler meg mye bedre når jeg har litt farge etter å f.eks. ha vært i syden. Jeg har faktisk begynt å ta litt sol i det siste, men det er fordi jeg ble sponset med solkort. Det er ikke noe jeg bruker pengene mine på:P

  SvarSlett
 37. jeg liker å ha farge på sommern, men på vintern er det ikke så nøye :)

  SvarSlett
 38. SV;Takk snille Siv:) Så bra at du skal lese GG bøkene:) Har første bok i serien,men har ikke fått sjans til å lese den ennå. Men si fra hvis du får lest bøkene før meg,om de er bra eller ei:)

  SvarSlett
 39. Du kommer med mange fine poeng i dette innlegget, men det er dog mye vi gjør i det daglige som er "unaturlig" og som kan få konsekvenser på et senere tidspunkt. Selv tar jeg sol eller self-tan fordi jeg føler meg fresh og jeg liker ikke å være blek. I tillegg tilfører man d-vitaminer ved solariumsbesøk og det er noe jeg personlig har behvov for om vinteren da jeg ikke burde vært født i Norge :p Det hjelper på humør og på alle de kalde vintermånedene =)

  SvarSlett
 40. Jeg burde nok vært født ørkenrotte for jeg elsker varmen og solen, men solarium har jeg kun testet et par ganger. Not for me!

  SvarSlett
 41. Enig!! Er jo fint med litt glød nå og da, men de overdrevne orange menneskene ser bare dumme ut. Min mening. Farlig er det også! :-)

  SvarSlett
 42. Jeg forstår poenget ditt - for det er så sant, så sant. Kreftrisikoen øker drastisk om man er en ivrig bruker av solarium. Men likevel - JEG føler meg mer "fresh" og fin når jeg har litt farge. Men det er kanskje fordi jeg aldri er helt "hvit og blek" - jeg blir mer... gulaktig og litt gusten. Men jeg er ingen ivrig bruker av solarium, bare så det er sagt. Jeg kan telle på én hånd hvor ofte jeg ligger i solariumsseng, i løpet av ett år.

  SvarSlett
 43. Jeg tar selv solarium en gang i blant, og der er rett og slett fordi jeg føler meg et like hakk bedre til mote. Jeg sliter med jernmangel, og er blek nok som det er bare pga det liksom. OG jeg er lei av at folk spør meg: er du syk? er du trett? er du sliten? For når jeg er blek om vinteren så er det det folk spør meg om!! Og jeg klandrer dem ikke, for jeg SER syk ut viss jeg ikke tar litt solarium ;) (Jeg bruker ikke noe sminke som brunkrem, solpudder, annet pudder osv osv fordi jeg reagerer med eksem på det!)

  Og solarium gir oss faktisk D-vitamin (får kroppen til å produsere mer av det nå, i disse perioder der sola ikke viser seg like mye som om sommeren). Så det er ikke BARE negativt med sol. Men jeg syns det er veldig viktig å begrense bruken, og jeg tar aldri mer enn 15 minutter solarium om gangen. Så jeg syns at det er greit med solarium så lenge man begrenser bruken, og tenker over at overdreven bruk vil gi stor risiko for kreft!!

  Thats my opinion ;)

  SvarSlett
 44. Har aldri tatt solarium, skal aldri ta solarium! Ei jeg gikk i klasse med på vgs hadde noen forferdelige sår på ryggen pga. for mye solarium. Hun var på kanten til å ta solarium hver dag, fordi hun var så "bleik".

  SvarSlett
 45. Ser hva du mener! Veldig ofte jeg ikke orker å ta sol, men gjør det iblant for å føle meg bedre:) Pluss at jeg har noen tørrflekker osv og det hjelper å ta litt sol da! Men nei, er ikke orange nei. Usj...

  SvarSlett
 46. jeg har heller aldri tatt solarium, og har ikke noen store planer. jeg har heller aldri brydd meg stort om å være brun. jeg liker å få litt farge om sommeren, men jeg jobber så mye om sommeren uansett at jeg får ikke stort tid til å bli brun så det er ikke egentlig noe stort problem, haha! :')

  SvarSlett
 47. Jeg må innrømme at jeg brukte å ta det før. Ikke overdrevent, men litt slik at jeg ikke så syk ut. Syntes ikke det er så greit, men en periode var jeg så bleik at jeg stadig fikk spørsmål om det gikk bra med meg og om jeg var syk. Vi snakker MJ-bleik altså! Så sluttet jeg da jeg så hvor mye venninner overdrev med solingen :)

  SvarSlett
 48. Tenker at jeg må hive meg på denne evigvarende trenden ja! Solarium og bleika hår neste;)

  SvarSlett
 49. Åjåjåj. Jeg er veldig enig! Den der solariumsbruken er jeg veldig skeptisk til. Selv om legen anbefaler meg et par minutter i solarium på den mørkeste vinteren, da jeg har d-vitaminmangel selv på lyseste sommeren. :/
  Jeg fikk farge i Spania, veldig fornøyd med det. Men kommer ikke til å jakte på å beholde den i solariumet. Neinei. :) Jeg er vanligvis kritthvit, og trives helt greit med det. :D

  SvarSlett