24.06.2014

Aksjonscamp

I helga var jeg i Finnmark for første gang. Jeg var i Kvalsund, ved Repparfjorden, på aksjonscamp med 50 andre fra Natur og Ungdom. I det kalde og våte været, øvde vi oss på sivil ulydighet. Lenker og roping og slappe kropper. Og litt sang og banner. Også en god del selfies...
Sivil ulydighet er ulovlig, fordi man bryter en norm eller lov. Det er en fredelig aksjon, uten vold, som man er åpen om, og for en sak man tror på. Dere kjenner sikkert til Alta-aksjonen, eller Mahatma Gandhis sivilt ulydige aksjoner. Spør du meg, så er lenker for rene fjorder en ganske så god sak. Men allikevel har jeg, personlig, vært usikker på om det er noe jeg har lyst til å gjøre. Ikke fordi jeg ikke er nok miljøengasjert eller fordi jeg synes lenking er "hippietull". Jeg ser nemlig veldig opp til dem som utøver sivil ulydighet, og jeg synes saken er uendelig god. Det er mest fordi jeg har planene klare for framtida, og jeg vil ikke ha noe på rullebladet. Hallo, jeg har jo alltid stolt på staten og vært Miss Good. Kall meg gjerne egoistisk, ikke vet jeg.Etter helga har jeg faktisk blitt litt usikker, for hele sivil ulydighets-greia har blitt litt dramatisert av media og folket. Det er en forseelse og ikke en forbrytelse, og det kan sammenlignes med en fartsovertredelse. Og de aller fleste kjører jo for fort i blant... Jeg har enda ikke skrevet meg opp på aksjonsliste (som det for tiden er 250 personer som har gjort), og jeg føler meg litt dust når jeg henger med en horv med ungdommer som vil bryte loven for en sak vi alle brenner for. Det er ikke noe press fra de andre, så det er sagt. Ikke i det hele tatt. Og det synes jeg er ganske fint.Det var iallfall gøy å aksjonere litt, selv om det egentlig skulle være alvorlig. For det var jo ikke på ekte denne gangen. Vi øvde bare. Og da kan man kose seg med fine folk. Natur og Ungdom - jeg elsker den gjengen der, altså. En fin familie nummer to!

7 kommentarer:

 1. Vet du hva..? Jeg føler det på AKKURAT samme måte. Da jeg var aktiv i EO, og var på elevtinget snakka vi dag ut og dag inn om viktige politiske saker som jeg forsåvidt brant for. Men da torsdagen kom og vi skulle demonstrere (altså, det er vel kanskje litt mildere enn sivil ulydighet når jeg tenker meg om, men for meg føltes det på samme måte som det føles for deg nå, tenker jeg), ville jeg ikke være med i det hele tatt. Jeg hadde virkelig ikke lyst. Det høres sikkert teit ut, men om jeg skulle vært med sivil ulydighet hadde jeg vært redd herr politi osv. skulle dukke opp, og jeg skjønner GODT at du tenker på framtida di! Jeg stod over hele greia, for det var jo frivillig.

  Jeg veit ikke helt hva jeg prøver å si, jeg..annet enn at jeg skjønner deg, da! Og tja.. ta det valget du føler deg trygg med..? Samtidig som jeg vil understreke at jeg også synes det er fantastisk med mennesker som faktisk engasjerer seg :)

  SvarSlett
 2. YES!!! Mange tomler opp for deg som er så engasjert!

  SvarSlett
 3. Skjønner at du blir litt skeptisk, men skjønner og at du er jo så engasjert! :-) Alt du gjør er godt nok Siv, så om du ikke er med på akkurat det der, så hjelper du uansett, med å belyse oss andre over cyberspacen ;-) Fremtiden er noe ikke mange har helt planlagt enda, så at du har mål og ønsker som du ikke vil ødelegge for, så er det absolutt ingen som kan henge med geipen på grunn av det :-) Og supert at det ikke er noe press!

  SvarSlett
 4. Det er så bra at du er med i Natur og Ungdom :-) Høres ut som en fin gjeng. Og det går an å aksjonee og demonstrere uten å få det på rullebladet :-) Jeg var i mange demonstrasjoner nå jeg var i 20-åra, men jeg gikk alltid hjem når de sa i fra at NÅ er demoen ulovlig. For jeg sa jo i fra uansett, om hva jeg mente. Og mange ganger likte jeg ikke hvordan vendinger de ulovlige demoene tok. Noen ble mest en kamp med politiet, og OM politivold, og ikke så mye om saken selv til slutt...Så jeg gikk hjem før det kom så langt.. Men dette er jo litt anderledes, for dere må vel melde dere litt om dere vil delta PÅ en ulovlig aksjon om jeg forstår rett? Så kos at du trives med denne gjengen da, jeg tenker du passer godt inn der :-) Ha en fin helg Siven ;-)

  SvarSlett
 5. Så bra at du er så engasjert, men det viktigste er at du brenner for noe som faktisk ER VIKTIG :)
  Åja, jeg skjønner at du er skeptisk til slik aksjon. Det er jo ikke noe morsomt å få noe på rullebladet, spesielt når man har lagt fremtiden og når man egentlig gjør det for en god sak :)

  Kommer du til å fortsette å være med i Natur og Ungdom når du flytter til byen forresten :p ?

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeeepp, seff skal jeg det! Er satt inn i fylkesstyret der nede, så er sykt klar til å gi alt ;)

   Slett
 6. Viktig sak i allefall! Finnmark <3

  SvarSlett