27.07.2012

Omsorgsbolig

Den tiende juli starta jeg opplæring i bygdas omsorgsbolig. At jeg spurte om å jobbe der i sommer, var egentlig mest fordi jeg var sent ute med søking. Jeg var sikker på at jeg aldri i livet kom til å (mentalt) klare å tørke noen bak, og at jeg heller ville vaske leiligheter dagen lang. Jeg ble fortalt at de alltid trenger folk der, og nå er jeg veldig takknemlig for at jeg fikk sjansen til å prøve meg i helsevesenet.

CIMG9719

Tre dagers opplæring og ni vakter senere, og jeg har allerede lært mye nyttig som jeg kan ta med meg videre i livet. Fra helt ordinære ting som å koke kaffe og vaske klær i andres vaskemaskiner, til å servere forskjellige måltider og dusje noen andre enn meg selv. Jeg vet hva en omsorgsbolig går ut på, hva folk i en slik jobb faktisk gjør og hvordan helsevesenet fungerer. Men jeg har også fått innsikt i hvor dårlig tilrettelegging kommunen gjør for de eldre. De tenker bare på det økonomiske, og ikke på at arbeiderne jobber best når de ikke trenger å slite seg fullstendig ut! I lengden blir det dyrere om man skal gi alle sykepenger og ansette housefull av vikarer...

CIMG9712

En omsorgsbolig skal være en plass hvor du kan få deg ei leilighet og omsorgspleiere kan hjelpe deg om du trenger hjelp. Noen trenger ingen hjelp overhodet, mens andre trenger betydelig mer... Men det er ikke så vanskelig som det høres ut, for de eldre vet selv hva de ønsker. De sier hva de vil ha, og da trenger en ikke være så redd for å glemme eller gjøre feil.

På begynnelsen og slutten på hver vakt, skal det rapporteres til neste som skal på; Alt om hva som har skjedd som er utenom det vanlige. Hvordan det står til med de enkelte som bor der, og hva som (ikke) har blitt gjort. De to dagvaktene (som er på fra 0745-1445) skal mekke sammen frokost, hjelpe dem som trenger hjelp til å komme til frokost, ta oppvask, leilighetsvask, dusj av beboere og servere middag. Kveldsvakt (som er fra 1430-2130) har i førsteomgang ansvar for kveldsmaten, kveldsstell og klesvask/tørk.

CIMG9723

Jeg synes det er en helt grei sommerjobb, som er veldig lærerik, men jeg vet med meg selv at jeg aldri kunne jobba der stort lenger enn en sommer. Jeg ble derimot positivt overraska over meg selv, over at jeg trives der. For noen måneder siden hadde jeg jo aldri tenkt at jeg skulle jobbe i helsevesenet. Men nå har jeg prøvd det også!

Siv
xxx

39 kommentarer:

 1. Du er flink du! :) Jeg kunne heller aldri jobbet en slik plass, tror jeg i alle fall. Kanskje jeg hadde blitt overrasket, sånn som deg? :)
  Helsevesenet og Forsvaret er vel to ganske forskjellige jobber, så det er vel kanskje en grunn til mine "fordommer" :P

  SvarSlett
 2. Så bra at noen tar sånne jobber, de er så viktige for de som bor der. Jeg vet jeg burde søkt en slik jobb jeg og, men vet med meg selv at jeg ikke ville likt den.

  SvarSlett
 3. så spennende :D bra at du tok utfordringen. Jeg har aldri jobbet i helsevesenet, og tenker litt som du gjorde. Men hadde sikkert vært gøy å prøve det! Man lærer sikkert masse. Farmoren min bor på sånn eldrehjem/omsorgsbolig, men det har vært utrolig dårlig der i sommer pga sommervikarer desverre:/ De tar så lite hensyn, hun er jo syk med kreft, og de har ikke vasket der på 3 uker (noe som skal gjøres hver uke), de serverer sterkt krydret mat som hun ikke kan spise osv. Skikkelig trist å se at de ikke klarer å fikse noe bedre :/ ! men sånn er det heldigvis ikke alle plasser!!

  SvarSlett
 4. Synes du er kjempeflink jeg :D Er ikke så sikker på om jeg hadde klart det samme, men du lærer og får en mye større forståelse av å ha en slik jobb.

  SvarSlett
 5. Fiiiiiin, ny header! Hurra for bilde av Siv. <3
  Så fint du skriver om det å jobbe i helsevesenet, så ærlig, og så gjennkjennbart for meg. Jeg er der du var, og har etter en del uheldige situasjoner, bestemt meg for at det ikke er min type jobb. Men jeg er glad for at andre ser det annerledes, for det trenger vi. Skulle ønske at vi hadde bedre eldreomsorg over hele landet. De eldre er jo best!

  SvarSlett
 6. Liker at du allerede ser hva som kunne vært bedre ift sykemeldinger og for få ansatte. Har aldri hatt en slik jobb selv, men er ikke i tvil om at det ofte kunne vært bedre. Jeg har transkribert (lyttet til intervjuer av mennesker som jobber på sykehjem og beboerne og deretter skrevet ned alt de sier. 1 t intervju tar 5-7 timer å skrive ned!!) for et prosjekt relatert til sykepleie, så det er vel min eneste erfaring relatert til helseyrket. Syntes det høres spennende ut, men hadde jeg turt selv? Det er vel som du sier det mentale som er vanskeligst ved en sånn jobb :)

  SvarSlett
 7. Så fint å høre! Jeg har inntrykk av at å jobbe innenfor helsevesenet er ganske slitsom, men så utrolig givende og, hm, ja, kanskje rørende til tider, så jeg tviler ikke på at det er en flott jobb!! Selv kunne jeg nok ikke jobbet der, jeg er mer den asosiale/kreative/sjenerte typen...eh. (haha)

  Sommerjobb er egentlig bra å ha, syns jeg..hadde kjedet meg til døde om jeg ikke hadde noe å finne på i 8 uker. :O

  SvarSlett
 8. Spennende å høre om dine erfaringer med å jobbe innenfor eldreomsorgen. Jeg tror jeg kunne ha skrevet et helt blogginnlegg som svar til deg. Det er en givende jobb, men det er slitsomt. Arbeidsmengde er ofte større enn arbeidskraft. Eldreomsorgen har behov for et stort løft, men det koster penger - mye penger.

  Det er bedre å bo i fengsel, enn på eldrehjem. Rettferdig?

  SvarSlett
 9. Veldig koselig å høre at du har positivi erfaringer. Jeg har mange venner som har jobbet eller jobber i helsevesenet, og de syns det er helt greit. MEn de, som du, vet også at dette er ingen jobb for resten av livet. En dame sa også til meg at i slike jobber, av de gradene som er litt verre (å høre på gamle folk som ber om å få lov til å dø, som ikke greier å gjøre noe hygienestell og andre som bare sitter som grønnsaker i en krok), så skal en ikke vie hele livet sitt til det heller. Du skal ikke påta deg en så stor psykisk påkjennelse. Og den ser jeg!
  Men jeg kunne faktisk tenkt meg hjemmepleie eller omsorgspleie som en kort jobb en gang - heller det enn matbutikk- og servitrisejobber. Ehehhe. Kresen.

  SvarSlett
 10. Det hørtes ut som en spennende arbeidserfaring å ta med seg videre :-) Jeg jobbet i barnehage et par måneder og trodde på forhånd at det var en jobb jeg kunne tenke meg, men det viste seg at det ikke var noe for meg. Det er greit å ha prøvd seg i arbeidslivet før man bestemmer seg for noe permanent :-)

  SvarSlett
 11. Dette er virkelig en viktig og god jobb du gjør, Siv :-) Jeg jobber selv på et pleiehjem. Jeg føler jeg virkelig har lært så mangt etter å ha jobbet der i tre og halv år. Man lærer jo som du sier å koke kaffe, pleie mennesker og jeg har iallefall lært meg å tøye tålmodigheten min til de tusen. :)

  Men jeg syntes det er synd at det ikke er mer tilbud for pasientene mine. De bor trossalt på pleiehjemmet, men det er mer som et sykehus føler jeg. Der de bare er til oppbevaring. Syntes de bør få tilbud om turer, forskjellige aktivitetskvelder og utflykter. Synd at ikke alle kommuner gir nok ressuser til pleiehjem osv.

  SvarSlett
 12. Jeg tror ikke jeg kunne hatt en slik jobb og tviler på at jeg blir å prøve det... Synes du er tøff!

  SvarSlett
 13. Så bra! All ære til de som jobber på sånne steder, de gjør en god jobb. Og man har godt av å prøve ut ulike yrker...da vet man bedre hva man vil og ikke vil senere i livet!

  SvarSlett
 14. Jeg jobber på et bo- og omsorgssenter! Jobber på alt fra kjøkken til dagsenter og selve avdelingene! Elsker det der(:

  SvarSlett
 15. Jeg syns det er bra du skriver dette, for mange tør ikke ta slike jobber da de har ganske sterke oppfatninger om hvordan det er å jobbe i helsevesenet fra før av, jeg tror ikke jeg har hørt om en eneste person som har jobbet innenfor det samme, si at det ikke ga dem noe.

  Og det er fint du gir dem en liten stemme gjennom bloggen din :)

  For litt siden så jeg en grusom dokumentar om privatiserte pleiehjem i Sverige, hvor private selskap hadde kjøpt opp kommunale pleiehjem og lovet gull og grønne skoger til brukerne. Grusomme undercover-undersøkelser viste hvordan brukerne ikke ble behandlet med respekt, hvordan familie hadde funnet eldre liggende i sin egen avføring og oppkast i flere timer osv, personalet begrunnet det med at "de ikke hadde kapasitet til å ta seg av pasienter med omgangsyke"...
  Ikke det at det har noe med innlegget ditt å gjøre, men det gjorde så inntrykk på meg..

  SvarSlett
 16. Akkurat sånn følte jeg det den sommeren jeg begynte å jobbe i omsorgsbolig for første gang. Jeg tenkte at aldri i livet ville jeg klare å jobbe der med enn en sommer.
  Men nå skal jeg begynne på andre året som vernepleierstudent, for jeg trivdes så godt med jobben at jeg ble der i seks år før jeg fant ut at det er noe jeg kan tenke meg å gjøre en god stund.
  Syns det er herlig å få lov til å jobbe med mennesker, faktisk! Ble kjempeoverrasket over meg selv da jeg oppdaget det. :)

  SvarSlett
 17. Høres veldig lærerikt ut! Vet ikke helt om en slik jobb passer for meg, men det ville vært greit å få prøve det ut! :)

  xx TraN

  SvarSlett
 18. Høyrest veldig interessant ut, å få eit innblikk i dette, og fint med å kunne vere til hjelp for nokon. Men eg beundrar dei som greier å stå på i helsevesenet heile året, trur ikkje eg heller kunne greidd det.

  SvarSlett
 19. liker ! håper du kommer til å trives der ! :-d

  SvarSlett
 20. så bra at du ikke synes det var så fælt! De gamle er så søte av og til, og jobben kan være veldig givende! :)
  Jeg har vært i praksis på sykehjem siden jeg gikk på helsefag, trivdes bare middeles, og tror ikke jeg heller kommer til å ende opp der. Jeg tror jeg heller ville jobbet på et sykehus kanskje.. eller med psykisk utviklingshemmede! Det er litt gøy :D
  men på sykehjem trenger de alltid sommervikarer, men det er ikke første prioritet hos meg i allefall :)

  SvarSlett
 21. Jeg har også tenkt som deg at det er en jobb jeg hadde slitt med, men jeg kjenner flere som jobber slik og jeg tror nok jeg hadde blitt vandt til og hatt en annen respekt på det enn jeg allerede har..
  Jeg syns det er fælt hvordan vi har eldreomsorgen, jeg syns politikerne glemmer at dette er folk som har jobbet og støttet landet sitt hele livet og så blir de glemt når de når sine eldre år, trist!

  SvarSlett
 22. Jeg synes du er flink og synes egentlig alle har hatt godt å hatt litt kjennskap til slike yrket. Man lærer masse som du sier, både om helsevesnet om seg selv. Helgklem=)

  SvarSlett
 23. sv- Var veldig redd for å ta teorien jeg også, men kjæresten min tvang meg litt hehe. Han er jo 20 år, og begynner å bli lei av å være " taxisjåfør". ;)

  SvarSlett
 24. Stns det virker så givende å jobbe slik, men jeg er som deg usikker på om jeg hadde klart alle de forskjellige oppgavene :P

  SvarSlett
 25. Sikkert en veldig fin jobb generelt det med å hjelpe andre og slik. Men jeg vet ikke om jeg hadde klart det da. Er fornøyd med den jobben jeg har jeg:)

  SvarSlett
 26. Så flink du er! Og flinke folk er det alltid behov for i helsevesenet. :) Har selv jobbet i ulike bofellesskap for funksjonshemmede siden jeg var like gammel som deg, og tenkte i begynnelsen at dette ikke var noe for meg, men det er utrolig hva man blir vant til! Bleieskift på voksne menn er liksom ikke noe problem, haha. Men de tyngste brukerne med epelepsianfall og slikt, det blir faktisk for tungt for min del. Sikkert noe man blir vant til det også, men det er ikke noe jeg har lyst til å bli vant til.

  SvarSlett
 27. Aaahahaha, satt å smilte og småfniste for meg selv når jeg leste kommentaren din. PUSTE, PESE.
  Jeg LIKER at du ser poenget, og JA
  "sv: hehe"
  Whaaaat?!
  Og det å svare på en generelt spørsmål både på egen blogg og andres er jo i grunn genialt. Som du sier, viss andre også lurer på det samme. Godt poeng!

  SvarSlett
 28. Flinke Siv! :D
  Alltid gøy og lærerikt å prøve noe nytt, og det kan i alle fall ikke skade å få med seg videre på CV'en! :)
  Så bra at du trives i alle fall, det gjør det hele mye lettere! :D

  - Og etter nok en lang blogglesepause er jeg tilbake, bedre sent enn aldri vet du!

  xxx

  SvarSlett
 29. Du er heldig som fikk deg sommerjobb! : )
  Jeg var litt sent ute med å søke, og di jeg søkte på svarte ikke..

  SvarSlett
 30. Jeg syns du er utrolig flink Siv, respekt! All ære til dere som har slike jobber, jeg kunne aldri klart det selv. Du er god :))

  //tusen tall søte Siv, ja tenk at vi har vært med hverandre så lenge, kooselig:))

  SvarSlett
 31. Utrolig bra sommerjobb! Heldig som fikk sommerjobb, søkte ikke på så mye, regna med at jeg ikke hadde tid, men det ser jeg nå! Kjeder meg, noe så sykt også! Haha, ha en fin sommer da! Takk for kommentaren:)

  SvarSlett
 32. Utrolig bra sommerjobb! Heldig som fikk sommerjobb, søkte ikke på så mye, regna med at jeg ikke hadde tid, men det ser jeg nå! Kjeder meg, noe så sykt også! Haha, ha en fin sommer da! Takk for kommentaren:)

  SvarSlett
 33. Så flink du er Siv, og sprekt av deg å ta en slik sommerjobb! Er helt enig i at eldreomsorgen her i norge er latterlig dårlig, med tanke på forbruker og tjenesteyter, og alt kommer til syvende og sist an på penger, og hvordan bruker minst mulig... Kan tenke meg en slik jobb er utrolig givende! :-)

  SvarSlett
 34. Så flink du er! Vet at dette er noe jeg virkelig ikke kunne tenkt meg selv, men du er kjempeflink som hoppet i det!

  SvarSlett
 35. Så flott skrevet Siv :) Jeg var i den samme situasjonen for noen år tilbake og ble positivt overrasket over hvor mye slikt jeg faktisk takler :)

  SvarSlett
 36. Jeg vil ikke si at alle bør prøve å jobbe i helsevesenet, men for den som tør ta en utfordring og som har riktige innstilling til jobben er det svært mye å hente. Det som bør komme først er respekten, og en bør vite noenlunde hva en går til.

  Så bra at du tok jobben og at du deler her i bloggen!
  Kanskje kan det bli aktuelt å jobbe flere somre eller underholde en lørdag av og til?

  SvarSlett
 37. Bra at du trives i sommerjobben !

  SvarSlett
 38. Jeg tror man lærer så sinnsykt mye av jobbe med eldre. Jeg har jo jobba med barn og det var verdens mest lærerike jobb. Ingen dag er lik. Jeg hadde heller aldri tørka noen bak eller skifta bleie før, men etter at man har gjort det én gang, er det lett som en plett. Så å jobbe med mennesker er noe alle burde gjøre en gang!

  SvarSlett